Utrikes

WHO pausar test av malariamedicin mot corona

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarar att WHO pausar tester av malariamediciner mot covid-19 medan säkerheten ses över. Arkivbild
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarar att WHO pausar tester av malariamediciner mot covid-19 medan säkerheten ses över. Arkivbild
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Världshälsoorganisationen WHO stoppar tills vidare kliniska tester av malariamedicinen hydroxiklorokin och klorikin mot covid-19.

Testerna genomförs i flera länder. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger vid måndagens virtuella pressträff att testerna pausas medan säkerheten ses över.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

England: Gärna skandinaver – utom svenskar

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder och territorier är välkomna igen.
Den lista som nu släppts över godkända länder innehåller ett 30-tal europeiska, varav alla länder i Skandinavien – utom Sverige.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorier finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapporterar Sky News.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande innan listan släpptes.

– Vi känner till beslutet om avrådan och respekterar det brittiska beslutet. Varje land ansvarar för sitt eget smittskydd och åtgärder kopplade till detta. Vi har haft och kommer att fortsätta att ha en dialog med Storbritannien när det kommer till reserestriktioner, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD i Sverige..

"Djupt orättvist"

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.

Exempelvis USA, Ryssland, Kina och Grekland är också röda länder.

Portugal anser det vara "absurt" att bara Azorerna och Madeira fått godkänt av de portugisiska områdena och pekar på att Storbritannien har fler smittade och döda än Portugal.

– Vi hoppas att detta beslut, som förefaller oss djupt orättvist och fel, från de brittiska myndigheterna korrigeras så snart som möjligt, säger utrikesminister Augusto Santos Silva.

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverket.

Johnson med brasklapp

De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Premiärminister Boris Johnson säger att han i nästa vecka ska klargöra en tidplan för när de återstående sektorerna i den brittiska ekonomin ska få öppna, exempelvis inomhusgym, simbassänger och salonger för nagelvård. Samtidigt har han en brasklapp:

– Självklart kan jag bara lyfta de återstående nationella restriktionerna när det är säkert att göra det.

Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

Ny frisyr

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Utrikes

Donald Trump drar ut på fjärde juli-firandet

Monumentet Mount Rushmore i Keystone i South Dakota.
Monumentet Mount Rushmore i Keystone i South Dakota.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump tjuvstartar nationaldagsfirandet på ett spektakulärt – men kritiserat – sätt. På fredagskvällen, dagen för nationaldagen den 4 juli, flyger han till nationalparken Mount Rushmore i South Dakota där han ska tala inför 7 500 personer och bevittna ett jättefyrverkeri.

Mount Rushmore är nationalmonumentet där fyra historiskt viktiga presidenters huvuden – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln – är skulpterade direkt i berget. Republikanska partiet i delstaten säljer nu t-shirt med Trumps huvud bredvid de fyra, rapporterar bland andra nyhetskanalen Fox Business.

Smitta och skogsbränder

Presidenten kommer att landa i vänligt territorium, han har stort stöd i South Dakota och guvernören Kristi Noem står honom nära. Men i en tid då antalet fall av virussjukdomen covid-19 ökar i stora delar av USA har Noem fått kritik för sina utfästelser att varken social distansering eller munskydd är krav vid firandet.

– I South Dakota har vi sagt till människor att fokusera på det personliga ansvarstagandet. De som är oroliga kan stanna hemma, sade hon nyligen till tv-kanalen Fox News.

Representanter för ursprungsbefolkningen sioux är också upprörda – både för smittospridningsrisken och för att jättefyrverkeriet ska starta en skogsbrand eller förorena dricksvattenreserver. De har planerat att demonstrera vid presidentens besök, skriver The Washington Post. Trump själv beskrev häromdagen det stundande fyrverkeriet som "en uppvisning få människor bevittnat".

Mer i huvudstaden

USA:s första dam Melania Trump följer med till South Dakota. Efter besöket vid Mount Rushmore åker de två direkt tillbaka till Washington DC där de tillbringar den "riktiga" nationaldagen. Den firas bland annat med ett om möjligt ännu större fyrverkeri över parken National Mall i den amerikanska huvudstaden. Där kommer munskydd att delas ut, men arrangörerna ställer inga krav på att de används.

Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser rapporteras vara mycket orolig över smittspridning vid evenemanget men har inte mandat att ställa in det, eftersom National Mall är ett område som kontrolleras av den federala regeringen.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

FAKTA

Fakta: Fjärde juli

USA:s nationaldag firas den 4 juli till minne av den dag 1776 då 13 brittiska kolonier i Nordamerika förklarade sig självständiga. Den 4 juli 1776 var den dag då USA:s självständighetsförklaring ratificerades av den revolutionära kongress (kontinentalkongressen) som då fanns.

Självständighetsförklaringen skrevs av bland andra Thomas Jefferson, som 1801 blev USA:s tredje president.

Fjärde juli är en federal helgdag. Den firas ofta med parader och fyrverkerier.

Utrikes

Dödliga attacker och bakhåll i Mali

Minst 30 människor har dödats i attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
Utrikes
Utrikes Minst 30 människor har dödats i nya attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
En talesperson för en av byarna är besviken på arméns oförmåga att skydda befolkningen – samtidigt som militären säger sig ha utsatts för ett dödligt bakhåll i samband med händelsen.

Uniformerade män i pick up-fordon dök upp i fyra byar som i huvudsak befolkas av den etniska gruppen dogon, säger en lokal tjänsteman under löfte om anonymitet. Attackerna i Bankass-området på onsdagen krävde "minst 30 döda, däribland kvinnor, barn, åldringar (och) många saknas", säger tjänstemannen som tillägger att mycket egendom också förstördes eller skadades.

Youssouf Tiessogue – byäldste i Gouari, en av de attackerade platserna – säger att attacken pågick mellan klockan tre på eftermiddagen och klockan nio på kvällen. Men ingen hjälp kom.

– Jag beklagar djupt arméns passivitet. De är alltid sena och konfronterar aldrig banditerna även om vi talar om för dem var de är, säger Tiessogue.

En annan tjänsteman bekräftar det totala ungefärliga antalet dödade i attackerna.

Överste Diarran Kone, talesperson för maliska armén, säger i sin tur att soldater skickades till Gouari, men att nio av dem dödades och två skadades i ett bakhåll i närheten av byn.

I juni uppgav FN att minst 600 civila dödats i år i attacker i Mali.

Landet plågas av extrema jihadistgrupper och kriminella gäng – men i år har också det etniskt grundade våldet mellan olika folkgrupper ökat.

Ofta rör det sig om stridigheter mellan dogon och folkgruppen fulani. Miliser som formats för självförsvar har mer och mer övergått till offensiva attacker.

Utrikes

Domstol granskar ministrar coronahantering

Frankrikes avgångne premiärminister Édouard Philippe.
Frankrikes avgångne premiärminister Édouard Philippe.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i Frankrike har öppnat en utredning som rör den nu avgångne premiärministern Édouard Philippe och en annan före detta samt en nuvarande minister. Utredningen berör deras hantering av landets coronakris.

Enligt den högt uppsatte offentlige åklagaren François Molins har domstolen fått in 90 klagomål om att ministrarna är ansvariga för olika slags missgrepp, och nio av klagomålen har lagts till grund för utredningen. Klagomålen har lämnats in av privatpersoner, läkare, organisationer och fångar.

Förutom Édouard Philippe, som avgick på fredagen, berör utredningen den före detta hälsovårdsminister Agnès Buzyn och hennes efterträdare Olivier Véran.

Hittills har 29 875 smittade i Frankrike avlidit.

I Italien frågades premiärminister Giuseppe Conte och två ministrar ut av åklagare i juni i en liknande utredning.

Utrikes

Ukrainas centralbankschef avgår i protest

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Foto: Filip Norman /TT
Utrikes
Utrikes Inte minst president Volodymyr Zelenskyj pekas ut. Jakiv Smolij avgår som Ukrainas centralbankschef med motiveringen att han "systematiskt" pressats politiskt att ta ekonomiskt irrationella beslut som i förlängningen kan stå landet dyrt.

– Jag tog ett svårt men nödvändigt beslut – att avgå, säger Smolij.

Innan parlamentet röstade för att godta hans avskedsansökan sade Smolij att han och centralbanken (NBU) utsatts för press om att sänka räntan, låta inflationen stiga och valutan hryvnia minska i värde.

– Mitt beslut att sluta – det här är en protest, en signal, en röd linje.

Han anklagar president Zelenskyj, premiärministern och olika parlamentariker för att trycka på för "okontrollerat tryckande av pengar för regeringen".

Smolij ondgjorde sig också över förtalskampanjer mot honom själv och andra anställda på banken, betalda demonstranter utanför NBU:s huvudkontor och politiska påtryckningar på domstolar som prövar rättsfall NBU är inbladad i.

Zelenskyjs kansli förnekar att någon press satts på NBU och säger att centralbanken kommer fortsätta vara självständig även under Smolijs efterträdare – som ännu inte utsetts.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Minst 22 sikhiska pilgrimer dödade i olycka

Minst 22 sikhiska pilgrimer, varav 19 från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan.
Utrikes
Utrikes

Minst 22 sikhiska pilgrimer, varav 19 från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan, enligt inrikesdepartementet.

– Järnvägsövergången var obemannad och föraren av fordonet tog ett förhastat beslut genom att köra upp på spåret, säger Quratul Ain, talesperson för tågbolaget Pakistan Railways om fredagens olycka.

Wajid Abbas, talesperson för polisen, säger att flera andra personer ligger på sjukhus och att deras tillstånd betecknas som kritiskt. Inga personer på tåget skadades.

Totalt ett 30-tal pilgrimer fanns i fordonet, och de var på väg hem efter ett besök vid en sikhisk helgedom nära storstaden Lahore.

Lokala tv-stationer visar bilder på det sönderslitna fordonet på tågrälsen.

Premiärminister Imran Khan skriver på Twitter att han är "djupt sorgsen" över nyheten.

Utrikes

Etiopiens ledare: Oro försök destabilisera

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mordet på den populäre artisten Hachalu Hundessa i veckan och de oroligheter som följt är en del av ett "koordinerat försök" att destabilisera landet, säger Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Hachalu Hundessa, som tillhörde folkgruppen oromo, sköts ihjäl av okända angripare i huvudstaden Addis Abeba i måndags kväll. I det våld som följt har nära 100 människor dödats och de ökade etniska spänningarna befaras hota landets demokratiska utveckling.

Fem personer har gripits för mordet och en rebellgrupp och ett oppositionsparti har antytts vara inblandade.

Under ett möte med höga statliga företrädare på fredagen sade inte Abiy Ahmed vem eller vilka som är ansvariga för oroligheterna men han svor på att ställa de "som drar i trådarna" ska straffas.

Enligt premiärministern har oppositionella grupper som gynnades av en amnesti han genomföre 2018 nu tagit till vapen.

Internet har varit nedsläckt i Etiopien sedan i tisdags.

Utrikes

TT-FLASH: Sverige rödlistat vid Englandsresa

Utrikes
Utrikes Svenskar tvingas till fortsatt karantän vid inresa till England, meddelar den brittiska regeringen.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL