Annons

Akademien delar ut arbetsstipendier

Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Svenska Akademien inrättar 80 arbetsstipendier. Arkivbild.
Svenska Akademien inrättar 80 arbetsstipendier. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Svenska Akademien ska dela ut arbetsstipendier på 50 000 kronor till författare och skribenter som har drabbats på ett eller annat sätt av coronakrisen. Det skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mejl till TT.

"Vi har omfördelat och skjutit till medel om fem miljoner kronor, så att vi nu kan dela ut dela ut 80 arbetsstipendier à 50 000 kr till skribenter av olika slag och prioritera andra bidragsansökningar som har särskild relevans i den pågående krisen", skriver han.

Tidigare i dag tillkännagav arrangörerna av Turnerpriset i Storbritannien att man gör om priset till tio arbetsstipendier på motsvarande 126 000 kronor vardera. Turnerpriset tilldelas en brittisk samtidskonstnär och Tate Britain, som delar ut priset, kommer bestämma vilka konstnärer som i stället får stipendium.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons