Annons

Bjørgen gör comeback – satsar på Vasaloppet

Den tidigare längdskidsdrottningen Marit Bjørgen gör comeback i skidspåren för en satsning på långlopp.
Kommande säsong är 40-åringens stora mål Vasaloppet, skriver NRK.
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Marit Bjørgen satsar på Vasaloppet nästa år. Arkivbild.
Marit Bjørgen satsar på Vasaloppet nästa år. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Efter säsongen 2017-2018 tackade den norska längdstjärnan Marit Bjørgen för sig efter en minst sagt framgångsrik karriär med bland annat 8 OS-guld, 18 VM-guld och 4 segrar i den totala världscupen. Men hennes farväl varade inte speciellt länge – skidpubliken kommer att få se mer av Bjørgen.

Nästa säsong kommer hon att ingå i bröderna Auklands (Anders och Jørgen) långloppslag och målet är tydligt: Vasaloppet.

Annons

– Jag har varit utanför spelet i två år nu och har saknat att ha ett konkret mål att jobba mot, säger Bjørgen till NRK.

"Lite att jobba på"

Under tisdagen genomförde hon en träningssession tillsammans med bröderna och under stakningspasset på rullskidor fick hon känna på att det var ett tag sedan hon utsatte kroppen för liknande påfrestningar. Bjørgen avbröt passet efter tre av sex mil.

– Jag måste börja försiktigt. Men det var kul, jag har lite att jobba på, säger Bjørgen.

Även om det stora målet i vinter är Vasaloppet, stänger hon inte dörren för starter även i italienska Marcialonga eller på de norska mästerskapen.

Och comebacken välkomnas av de tidigare landslagskollegorna.

– Det är fantastiskt kul, och jag tror att det blir väldigt bra för henne, säger Therese Johaug till NRK.

– Jag kommer inte att sätta någon press alls på henne. Det viktiga är att ta tillvara på träningsglädjen, komma ut och ha något att sträva mot.

Lyfta långloppen

Jørgen Aukland beskriver upptrappningen till beslutet om en comeback som "en galen idé". Ett sms som ledde till ytterligare samtal och slutligen till ett avtal om en satsning med deras lag. Han vill inte kommentera summan i avtalet men säger till NRK att han tycker att det var "billigt" att få Bjørgen med i laget.

I ett pressmeddelande utvecklar Aukland sina tankar om stjärnans comeback:

"Det är otroligt roligt att Marit väljer att göra en ordentlig satsning. Det kommer att ge långlopp och Vasaloppet ett stort lyft", säger han.

"Jag känner Marit och vet att hon inte gör något halvdant. Jag blir inte förvånad om hon är med i täten in till Moraparken."

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons