Annons

Gatusångerskan Lily Lian är död

Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Sångerskan Lily Lian kallades "den sista gatusångerskan i Paris".
Sångerskan Lily Lian kallades "den sista gatusångerskan i Paris".Foto: AFP/TT

Den franska sångerskan Lily Lian har avlidit, skriver AFP. Hon var känd som "den sista gatusångerskan" och tillhörde samma generation som bland andra Edith Piaf. Hon anses vara den sista artisten från en 300 år gammal tradition där sångare sjöng och sedan sålde texterna till de sånger de framförde på Paris gator.

Hon var även känd under namnet Lily Paname, "Paname" är på franska ett smeknamn på Paris. Hon föddes 1917 och började sjunga på caféer och i gatuhörn redan i barndomen. Men med radions och grammofonskivornas tilltagande popularitet tynade efterfrågan på gatusångare och efter andra världskriget försvann yrket i princip helt. Lily Lian gjorde inte som den två år äldre vännen Edith Piaf någon framgångsrik övergång till fullfjädrad skivartist, även om hon gav ut ett par album under sin livstid.

På 1980-talet utkom en biografi Minnen från den sista gatusångerskan som gav henne förnyad uppmärksamhet. Lily Lian blev 103 år gammal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons