Annons

Lagrådet kritiserar regeringens glesbygdsskatt

Regeringen sviker en viktig princip för skattepolitiken i sitt förslag om lägre skatt för människor i 76 glest befolkade kommuner, anser Lagrådet.
Skatteregler bör vara lika för alla, enligt Lagrådet.
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.
Centerpartiets Per Åsling hävdar att förslaget minskar den orättvisa beskattningen av landsbygden. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Förslaget drevs fram av regeringens samarbetspartner Centerpartiet och presenterades förra sommaren, som ett sätt att minska orättvis beskattning av landsbygdsbor. Genom en skattereduktion ska personer i berörda kommuner från nordligaste Norrland till nordvästra Götaland få lägre skatt, uppemot 1 700 kronor per år. Lagen ska införas i december men gälla för hela 2020.

Men Lagrådet är inte så begeistrat. Rådets jurister framhåller att riksdagen 2015 beslutade om riktlinjer för skattepolitiken. En viktig princip för att skattesystemet ska ses som rättvist och legitimt är att skatteregler ska vara generella. Det går an att göra undantag, till exempel för att en åtgärd ska vara samhällsekonomiskt effektiv.

Annons

Men regeringen, anser Lagrådet, har inte lyckats förklara de avsteg som förslaget innebär. Det måste regeringen ta tag i när det gäller det fortsatta arbetet med förslaget.

Lars Larsson/TT

Fakta: Förslaget

Fakta: Förslaget

Förslaget om en statlig skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden omfattar 76 kommuner i åtta län.

Det är kommuner från Dalsland i söder till nordligaste Norrland, mestadels i inlandet, som ingår.

Skattereduktionen innebär att skatten blir uppemot 1 700 kronor lägre per år för de boende, eller cirka 150 kronor per månad.

Även personer med enskild firma eller handelsbolag berörs.

Reduktionen bedöms minska statens skatteintäkter med 1,35 miljarder per år.

Fakta: Lagrådsremissen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons