Annons

Linde: Jag förstår skåningars frustration

Skåne
Snart ger danska regeringen besked om gränsen mot Sverige ska öppnas eller inte. En het politisk fråga, även på den svenska sidan av Öresund.
– Jag förstår hur frustrerade man är i Skåne, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Utrikesminister Ann Linde har intensiva kontakter med sin danske kollega för att Sverige inte ska missgynnas när Danmark öppnar sina gränser. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde har intensiva kontakter med sin danske kollega för att Sverige inte ska missgynnas när Danmark öppnar sina gränser. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Senast på fredag har statsminister Mette Frederiksen utlovat besked om hur landet ska öppna sina gränser. De har varit stängda sedan mitten av mars och trycket är hårt på att lätta på restriktionerna inför turistsäsongen. Men flera danska oppositionspartier vill enbart öppna mot Tyskland och Norge, inte Sverige.

– Jag tycker att de i Danmark ska titta på hur situationen ser ut i Skåne. Är det verkligen så att man riskerar att få mer smittspridning i Danmark om skåningar åker över? säger Linde.

Annons

Hon framhåller att dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne. Och så länge rekommendationen om att inte resa mer än två timmar från hemorten gäller, blir det inga stockholmare över Öresundsbron.

Förstår frustration

Sverige har inte stängt gränsen mot Danmark och den senaste tiden har det varit en strid ström av turistande och shoppande danskar i Skåne, alltmedan gränsen varit stängd åt andra hållet.

– Jag förstår hur frustrerade man är i Skåne, säger Linde.

Från och med den här veckan har det dock skett en viss lättnad för svenskar som har sommarstuga, en dansk käresta eller mor- och farföräldrar i Danmark och därför kan passera gränsen.

När alla länder i Europa nu diskuterar gränser och hur sommarsemestrandet kommer att se ut, inriktar sig den svenska regeringen i första hand på att samordna sig med övriga nordiska länder.

– Vi har väldigt mycket kontakter med våra nordiska kollegor, just för att förklara vilka regler och rekommendationer som vi har, hur smittspridningen ser ut och varför vi har ett högre dödstal, säger Ann Linde.

– Vi erkänner att vår strategi inte har lyckats när det gäller att inte få in smittan på äldreboenden.

Ses som smittorisk

Även i Norge och Finland ses svenskar som ett riskmoment för smittspridning och Ann Linde, inrikesminister Mikael Damberg (S), EU-minister Hans Dahlgren (S) och Nordenminister Anna Hallberg (S) jobbar alla med att förklara att det inte är gränsområdena till de nordiska grannarna som är de värst smittdrabbade.

I helgen meddelade Cypern vilka nationaliteter som är välkomna med direktflyg i sommar – svenskar var inte med på den listan.

– Varje land har ansvar för sitt smittskydd och sina åtgärder, säger Ann Linde.

Annons

Hon påminner om att UD har en global avrådan för alla resor till den 15 juli och att rekommendationen för korta inrikes resor fortfarande gäller.

– Så i praktiken har det väldigt liten betydelse eftersom svenskar måste hålla sig nära hemorten.

Tyskar kan resa

Den tyska regeringen väntas lyfta på sin reseavrådan och låta tyskar resa i Europa från den 15 juni. Den svenska regeringen studerar hur andra länder gör och har redan tidigare sagt att reseavrådan kan tas bort eller ändras.

– Men som det ser ut nu har vi kvar den till 15 juli, säger Linde.

TT: Tror du att svenskar kommer att resa utomlands i sommar?

– Jag tror att det är många som kommer att välja att stanna hemma i Sverige, säger hon och hänvisar till den stora osäkerhet som råder.

TT: Tror du att det kommer att komma utländska turister hit?

– Det är väldigt svårt att säga, men det är tveksamt. Det är väldigt svårt att säga hur man kommer att resonera i olika länder, säger Linde.

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons