Annons

Mamman gav annan version än i tidigt förhör

Dagen efter att den treåriga flickan – "Lilla hjärtat" – hittades död berättade mamman i polisförhör hur hon och pappan badade de två minsta barnen när det plötsligt kom ett "donk" från badkaret. De försökte rädda flickan, men ringde inte ambulans.
Under andra rättegångsdagen i Norrköpings tingsrätt hävdade hon dock att alla minnen från händelsen är borta.
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kammaråklagare Anna Lander vid rättegången mot kvinnan som är misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel av sin dotter. Bilden är från i måndags.
Kammaråklagare Anna Lander vid rättegången mot kvinnan som är misstänkt för mord alternativt synnerligen grov misshandel av sin dotter. Bilden är från i måndags.Foto: Pontus Lundahl/TT

Med svag röst berättar den mördade treåringens mamma att hon var i en bubbla med sitt yngsta barn och inte ville bli störd när flickan, som kommit att kallas "Lilla hjärtat" i medierapporteringen, hittades död.

– Det är bara minnesbilder och känslor. När jag inser vad som hänt så vet jag inte vad vi ska göra och det är väl därför jag stänger av. Det är som en dröm. Ju mer jag försöker komma ihåg, desto mer försvinner det, säger hon.

Annons

Mamman står åtalad för mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden och har hela tiden förnekat brott. 

"Fick superpanik"

Första rättegångsdagen presenterade hennes försvarsadvokat Per Oehme en alternativ gärningsbeskrivning: Att flickan ska ha dött i samband med en halkolycka när hon badade. Hon ska då ha halkat och slagit i huvudet. Enligt försvaret var det pappan som tog hand om henne vid badet.

En ljudinspelning med pappan, som avled i häktet, som spelas upp den andra rättegångsdagen ger också bilden av att det var en olycka.

Han berättar hur han efter att flickan slagit i huvudet i badkaret bland annat försökte stoppa ner en slang i hennes hals för att suga upp slem, men att det inte lyckades och att hon slutade andas. Då kom paniken.

– Jag vet inte hur man ska förklara en sådan här sak. När man får en chock och känner att polisen och myndigheterna inte är något alternativ. Jag känner bara superpanik, det går bara runt i skallen, säger han.

Rösten spricker när han säger "Jag vet inte hur jag ska kunna bära det här". Han återkommer flera gånger till att han inte visste vem han skulle vända sig till. Till slut pratade han med sina bröder, som sade att han måste ringa polisen direkt.

Under inspelningen tar mamman fram en pappersnäsduk och tittar med blanka ögon ner i papperen framför sig. Sedan är det hennes tur att berätta vad som hände.

Hård kamp

Hon uppehåller sig länge vid hennes och pappans kamp mot myndigheterna för att få tillbaka flickan från familjehemmet.

– När man varit granskad i så många år och kämpat så hårt för att få tillbaka henne då känner man sig ständigt övervakad. Det förklarar att han (pappan) tog beslutet att inte ringa SOS. Jag vill inte skylla på honom. Det var bra att han fick berätta, så att det blev hans ord, säger hon.

Men även om pappan tar på sig hela skulden ger mamman i ett tidigt polisförhör, dagen efter det att flickan hittades död, en annan version som visar att hon var betydligt mer aktiv i händelseförloppet. Att hon var i badrummet samtidigt som flickan slog i huvudet och att hon deltog i återupplivningsförsöken. Det säger hon sig nu inte ha några minnen av. Hon säger sig över huvudtaget inte ha annat än minnesfragment från den 20 januari till i mitten av mars när hon kom till rättspsykiatriska kliniken i Vadstena från häktet.

Annons

Enligt åklagare var dödsorsaken nedsatt andning och aspirationspneumoni, alltså att man andats in exempelvis magsäcksinnehåll. Detta ska ha uppstått till följd av trubbigt våld mot huvudet.

Petronella Uebel/TT

Rättegången, som beräknas pågå i fem dagar, hålls i rättssal 3 i Norrköpings tingsrätt. Bilden är från i måndags.
Rättegången, som beräknas pågå i fem dagar, hålls i rättssal 3 i Norrköpings tingsrätt. Bilden är från i måndags.Foto: Pontus Lundahl/TT
Mamman till den döda flickan berättade att hon bara har minnesfragment från den 20 januari till i mitten av mars då hon kom till rättspsykiatriska kliniken i Vadstena från häktet.
Mamman till den döda flickan berättade att hon bara har minnesfragment från den 20 januari till i mitten av mars då hon kom till rättspsykiatriska kliniken i Vadstena från häktet.Foto: Johan Hallnäs/TT
När försvarsadvokaten ställde frågor om hur mamman kände när flickan fick komma hemma efter tre år i familjehem brast hon i gråt. Hon sade att det var den lyckligaste dagen i livet.
När försvarsadvokaten ställde frågor om hur mamman kände när flickan fick komma hemma efter tre år i familjehem brast hon i gråt. Hon sade att det var den lyckligaste dagen i livet.Foto: Johan Hallnäs/TT
Fakta: Fallet med flickan

Fakta: Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel vid två tillfällen. I maj åtalas hon för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Kvinnan förnekar brott.

Källa: Domstolarna

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons