Annons

Misstänkt coronakorruption på hög nivå i Rio

Brasiliansk polis har genomfört en husrannsakan hos Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel inom ramen för en korruptionsutredning. Witzel anklagar president Bolsonaro för inblandning.
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel vid en presskonferens i april. Arkivbild.
Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel vid en presskonferens i april. Arkivbild.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Enligt ett uttalande från den federala polisen ingår husrannsakningarna i en utredning om misstänkt korruption gällande offentliga medel som varit öronmärkta att användas i kampen mot coronapandemin i delstaten Rio de Janeiro, utan att gå in på vilka de misstänkta är. Flera källor pekar ut Wilson Witzel som föremål för utredningen.

Witzel säger att han är oskyldig och anklagar president Jair Bolosonaro för att ha ett finger med i spelet. I ett skriftligt uttalande uttrycker han "förvåning och bestörtning" över inlägg i sociala medier som pekar på att presidentens anhängare i kongressen kände till razziorna i förväg.

Annons

Presidenten och Witzel har i flera veckor varit på kollisionskurs när det gäller hanteringen av virusutbrottet

Enligt flera källor rör misstankarna två sjukhus som upprättats för att behandla patienter med covid-19. Inga order om gripanden finns i nuläget, enligt en poliskälla.

Polisen tillägger att man genomfört totalt tolv husrannsakningar. Husrannsakan gällande Wilson Witzel ska enligt källorna ha genomförts både vid guvernörens residens samt vid hans privata hem.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons