Annons

Norsk minister orolig för ny smittvåg

Få nya fall av coronasmitta har registrerats i Norge de senaste dagarna. Men medan Norge långsamt återgår till det normala pyr en oro.
– Det är fortfarande mycket viktigt att vi tar de allmänna råden på allvar för att undvika att infektionen får en uppåtgående kurva igen, säger hälsominister Bent Høie (H).
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.Foto: Örn E. Borgen / NTB scanpix/TT

Det växer ett hopp i Norge om att det värsta snart kan vara över. Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterade i måndags att tio av elva län inte har registrerat några nya infektionsfall under de senaste två dagarna. Bara ett litet antal fall registrerades i Oslo.

Men hälsominister Bent Høie (H) påminner om att det finns anledning till oro.

Annons

– Vi har ju alla släppt ner axlarna lite. Vi är i en fas där vi gradvis och kontrollerat öppnar upp, säger Høie och påminner om det är väldigt viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns i samhället.

Det finns farhågor för att norrmännen inte längre ska ta risken för att bli smittad på samma allvar som tidigare nu när antalet nya fall är så få. Men att siffrorna är låga kan ha flera förklaringar.

– Låga smittotal betyder inte nödvändigtvis att vi inte har någon smitta någon annanstans i Norge. Det handlar också om i vilken utsträckning folk uppsöker läkare och blir testade, säger avdelningschef Line Vold vid FHI.

Myndigheten har också ändrat sina riktlinjer vad gäller testning. När spridningen av coronaviruset i Norge är så liten finns den ingen anledning att testa stora grupper av friska personer, som till exempel alla anställda i ett företag, konstaterar FHI.

Fakta: Virusläget i Norge

Fakta: Virusläget i Norge

Vid midnatt, natten mot tisdag, hade Norge registrerat totalt 8 374 fall av coronasmitta, enligt preliminär statistik från norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Detta var en ökning med 22 fall från dagen före.

Totalt 37 personer fick behandling på ett sjukhus för covid-19. Totalt 235 dödsfall i covid-19 hade rapporterats in.

Siffrorna är hämtade från det norska meddelandesystemet för smittsamma sjukdomar (MSIS) och visar en preliminär sammanräkning.

Källa: NTB

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons