Annons

Sommarjobben borta – förutom i en bransch

Nära hälften av de utannonserade sommarjobben har försvunnit under mars och april, enligt Arbetsförmedlingen.
Det är bara inom vård och omsorg det fortfarande behövs många sommarjobbare.
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Det finns gott om sommarjobb inom äldrevården. Arkivbild.
Det finns gott om sommarjobb inom äldrevården. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Från att de första annonserna för sommarjobb kom ut i december och fram till februari såg allt ut som vanligt. Men sedan kom coronakrisen, och i mars och april har antalet sommarjobb som annonserats ut halverats, jämfört med hur det såg ut 2019.

– Det är ett tapp rakt över, inom nästan alla branscher, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Annons

Den enda sektor där det fortfarande behövs mängder av sommarjobbare är inom vård om omsorg. Arbetsförmedlingens topp tre-lista lyder:

1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende.

2. Vårdbiträden.

3. Vårdare, boendestödjare.

Det finns även en stor efterfrågan på personliga assistenter. Men allt hopp är inte ute för andra branscher, för många andra sommarjobb har ödet fortfarande inte avgjorts.

– Vi väntar och ser hur det blir med semestrarna, kommer Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer? Kommer campingar öppna och hotell ta emot fler gäster? Då kommer det att behövas personal med kort varsel, säger Johan Eklöf.

TT: Vilka drabbas när sommarjobben blir färre?

– Det är dels de som studerar, men också de som inte har fäste på arbetsmarknaden, som nyanlända eller nyutexaminerade, säger Eklöf.

Även för de feriejobb som kommuner anordnar för ungdomar från årskurs nio till gymnasiet ser det kärvt ut. Minderåriga får inte utföra jobb som innebär risk för smitta, som inom äldreomsorgen, på förskolor eller på LSS-boenden.

Regeringen har infört ett statligt bidrag till kommunerna om 180 miljoner kronor, pengar som ska användas för att ordna fler sommarjobb. Men bara 103 av landets 290 kommuner har ansökt om att få ta del av pengarna, och bara för 45 av de 180 miljonerna, rapporterar Dagens Samhälle.

Annons

Henning Eklund/TT

Fakta: Så fixar du sommarjobbet

Fakta: Så fixar du sommarjobbet

– Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem. Du kan ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar. De kanske inte hinner annonsera, men om du kommer med ett förslag själv kan de nappa

– Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.

– Håll dig uppdaterat hos exempelvis kommunen, rekryteringssajter och platsbanken. Det är särskilt viktigt med en turbulent arbetsmarknad.

– Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.

– Se över dina nätverk, kanske finns det en möjlighet att få en anställning över sommaren just därifrån.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons