Annons

Viceminister avgår i protest mot Cummings

Folket kokar – men den brittiska regeringsrådgivaren Dominic Cummings vägrar be om ursäkt för att ha brutit mot virusrestriktionerna. Nu avgår den biträdande Skottlandsministern Douglas Ross i protest.
Publicerad 26 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Rådgivaren Dominic Cummings.
Rådgivaren Dominic Cummings.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Douglas Ross, som arbetar under Skottlandsministern Alister Jack, har publicerat sitt avgångsbrev på Twitter. I det skriver han att han accepterar Dominic Cummings förklaring till sitt agerande – men att det också handlar om ett beslut som andra britter upplever inte har varit tillgängligt för dem.

"Jag har väljare i min valkrets som inte har haft möjlighet att ta farväl av nära och kära, familjer som inte har kunnat sörja tillsammans, människor som inte har besökt sjuka släktingar eftersom de har följt regeringens riktlinjer. Jag kan inte med gott samvete säga till dem att de har gjort fel och att en högt uppsatt regeringsrådgivare har gjort rätt", skriver Ross.

Reste från London

Annons

Det fortsätter att storma kring premiärminister Boris Johnsons främste rådgivare Dominic Cummings.

Till grund för kritiken ligger en resa som Cummings gjorde i slutet av mars, då han tog med sig sin son till föräldrahemmet i Durham – omkring 40 mil från London. Han har förklarat sitt handlade med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och att de därför ville se till att någon kunde ta hand om sonen.

Cummings får stöd av Johnson, som menar att rådgivaren inte har brutit mot lagen utan handlat förnuftigt för att skydda sitt barn.

Ilskan kokar

Men hos det brittiska folket växer ilskan. Många upplever att de regler som har införts för att stävja coronavirusets framfart – däribland uppmaningen att stanna hemma, i synnerhet om man har symtom – inte gäller alla. Den 23 mars meddelade Johnson att britterna bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma. Cummings resa skedde efter detta.

Såväl oppositionen som konservativa parlamentsledamöter har krävt att Cummings måste avgå. Men när han framträdde i tv i måndags meddelade han att han inte ångrar sitt agerande.

– Jag tror att de flesta förstår att han var en person under press, som försökte sätta sin sons och sin frus hälsa främst och som försäkrade sig om att familjen inte riskerade att smitta någon annan, säger Michel Gove, minister för statsrådsberedningen, till BBC.

Sofia Eriksson/TT

Mattias Mächs/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons