Annons

Årets MVP om svensk hockey: "Måste förändras"

Svensk damishockey är inne i en tung period. Den finländska blomstrar.
Att SDHL:s mest värdefulla spelare kommer från andra sidan Östersjön är ingen överraskning.
– Man märker att de svenska spelarna så sakteliga börjar förstå att de måste förändra något, säger årets MVP, Luleås Petra Nieminen.
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Luleås finländska stjärna Petra Nieminen är årets mest värdefulla spelare, enligt SDHL-spelarna. Arkivbild.
Luleås finländska stjärna Petra Nieminen är årets mest värdefulla spelare, enligt SDHL-spelarna. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Det är samtliga spelare i den svenska högstaligan som har röstat fram Nieminen till årets MVP. Priset fick hon "ta emot" via videolänk på onsdagskvällen då coronakrisen tvingat fram en virtuell version av den historiska förstaupplagan av SDHL Awards.

– Det är ett bevis på att de andra spelarna uppskattar det man gör och att man gör något bra. Det är också en ganska stor merit för mig personligen, att få ett sådant pris, säger Petra Nieminen på telefon från Tammerfors, där hon befinner sig hemma hos familjen under pandemin.

Finländska stjärnor

Annons

Den 21-åriga centern blev trea i grundseriens poängliga (55 poäng) och gjorde totalt 63 poäng (32+31) på 42 matcher innan smittorisken gjorde att hela säsongen blåstes av efter bara en finalmatch mellan hennes Luleå och HV71.

– Det var lite speciellt att vara inställd på finalen och sedan skulle vi plötsligt inte spela mer. Men samtidigt går det inte att göra så mycket åt sådana saker. Det var synd att det var just den här säsongen, men det är bara att lyfta blicken mot nästa, säger Nieminen.

Luleås damlag har sedan det startade 2015 lockat många stjärnspelare från just Finland. Lagets fyra bästa poängplockare den gångna säsongen var till exempel finländskor: Nieminen, Ronja Savolainen, Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski. Trotjänaren och storstjärnan Karvinen, 30, lämnar nu klubben, men Luleås blåvita armada ser fortsatt stark ut.

– Ja, jag tror det. Nu får vi in ytterligare en finländsk spelare, Viivi Vainikka, så det håller nog i sig. Luleå har ett väldigt bra rykte och en bra organisation så jag tror att man kommer att fortsätta locka spelare. Det är klart att det blir ett stort tomrum efter Michelle, hon är en farlig målgörare och lagspelare, men nu får vi som är här ta ett större ansvar.

Dramatisk VM-final

Att Luleå blickar österut är inte heller konstigt sett till utvecklingen på landslagsnivå. Medan Damkronorna halkat ner till B-divisionen har Finland på allvar börjat utmana de två storheterna USA och Kanada. I fjol hann "Naisleijonat" till och med fira VM-guldet inför hemmapubliken innan Petra Nieminens 2–1-mål till slut dömdes bort efter stor kalabalik. I stället vann USA på straffar.

Revanschlustan var stor inför årets VM innan också den turneringen ställdes in.

– Det är klart att det är tråkigt. För nu visste vi att vi kunde ta det där VM-guldet. Men vi tänker samtidigt att vi kommer att kunna göra det även nästa år. Nu har vi varit där uppe på toppen och med de resurser som vi har ska vi kunna hålla oss där i många år framöver.

Hon ser också hur Sveriges damer gått åt motsatt håll. Ländernas ishockeyförbund satsar olika mycket på sin damverksamhet, tror Nieminen.

– Ja, så upplever jag det nog. Vårt ishockeyförbunds satsning betyder mycket som stöd. Samtidigt tror jag att det också hänger på spelarna.

– Man får kanske försöka inspireras av att många finländska spelare utvecklas mycket snabbare än kanske vissa svenska SDHL-spelare. De flesta svenska spelarna börjar nog sakta men säkert förstå, när de ser vad de utländska spelarna gör, vad som krävs för att nå längre.

Årets materialare

Annons

Den utländska dominansen syns också bland övriga priser på SDHL Awards. Brynäs schweiziska poänligavinnare Laura Stalder tog hem årets forward, kanadensiskan Lindsey Post, SDE, blev årets målvakt, amerikanskan Sidney Morin, HV71, blev årets back medan tjeckiskan Katerina Mrázová, Brynäs, tilldelades Säsongens leverans, som vinnare av assistligan.

De enda svenska pristagarna var Maja Nylén Persson, Brynäs, som blev årets junior och Carina Marnéus, Luleå, som blev årets materialare.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: SDHL Awards – alla vinnare

Fakta: SDHL Awards – alla vinnare

Årets målvakt: Lindsey Post, SDE

Årets back: Sidney Morin, HV71

Årets forward: Lara Stalder, Brynäs

Eliteprospect Award (årets junior): Maja Nylén Persson, Brynäs

Säsongens materialare: Carina Marneús, Luleå

Säsongens leverans (vinnare av assistligan): Katerina Mrazova, Brynäs

Årets MVP: Petra Nieminen, Luleå

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons