Annons

Hongkongs frihet hotas

Diktatorn Xi Jinping vill att den kinesiska folkkongressen ska besluta om ny säkerhetslagar, som innebär slutet på Hongkongs frihet.
Ledare • Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Kinas diktator Xi Jinping. Foto: TT/Arkiv
Kinas diktator Xi Jinping. Foto: TT/Arkiv

Folkkongressen i Kina ska motsvara parlamentet i en demokrati men har bara till uppgift att stadfästa de beslut som kommunistpartiet i Peking redan fattat. En stor majoritet av de cirka 3 000 delegaterna är utsedda av kommunistpartiet runt om i landet, men det finns också ledamöter som utsetts på andra sätt.

Det mest uppmärksammade - åtminstone utanför landet - förslaget är att nya säkerhetslagar ska införas för Hongkong. När Hongkong 1997 togs över av Kina från Storbritannien utlovades ”ett land, två system” under minst 50 år. Men på senare år har Kina dragit in tyglarna för såväl det demokratiska systemet som rättsväsendet, och förra året orsakade ett förslag om att det skulle bli möjligt att utlämna brottslingar till fastlandet stora protester - så omfattande att förslaget till slut drogs tillbaka.

Annons

Förslaget till folkkongressen går ett steg längre och innebär ett nytt rättsligt tillsynssystem för Hongkong i syfte att skydda den nationella säkerheten. Det skulle öka möjligheterna för kommunistpartiet att kontrollera Hongkong och ge större möjligheter att ingripa mot demonstrationer och protester. Sannolikt skulle också det fortfarande fristående rättsväsendet komma under kommunistpartiets kontroll.

När (inte om) förslaget antagits av folkkongressen innebär det att den omstridda § 23 i Hongkongs grundlag, att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning, detaljstyrs av Xi Jinping. Förslaget har redan väckt protester i Hongkong även om inte så många deltog under helgen på grund av coronarestriktionerna.

Men den sista möjligheten att protestera lär tas i växande omfattning i Hongkong. Skulle Kinas grepp om regionen bli lika hårt som i resten av Kina skulle perioden med ett land, två system vara över. Inte bara demokratin utan också den särskilda ekonomiska ställningen skulle raseras.

Att Storbritannien, som fick löftena om fortsatt demokrati inför överlämnandet, inte protesterat mer högljutt är förvånande och kan nog skrivas på coronakontot. För nog borde såväl britterna som EU (inklusive Sverige) höja rösten tydligare i protest mot det demokratiska övergrepp som den nya lagförslaget innebär.

Yngve Sunesson

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons