Annons

Låg smittspridning – Skåne utökar provtagning

Det finns en samhällsspridning i Skåne – men smittspridningen är låg, uppger Region Skåne som nu utökar sin provtagning.
– Vi ser inga trender eller tecken på en ökning, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet avlidna i sviterna av covid-19 uppgår till 169 personer i Skåne, enligt regionens statistik från onsdagen. Man ser inte heller att fler har dött i regionen – oavsett dödsorsak – under den pågående pandemin.

Totalt har närmare 15 000 personer provtagits i Skåne. Hittills har provtagningen gällt dem som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden samt personal inom vård och kommunal omsorg.

Annons

Nu utökar regionen sin provtagning till att även omfatta personal inom polis och räddningstjänst, förklarar regiondirektör Alf Jönsson. Ett system för att testa personal i andra samhällsviktiga sektorer är under uppbyggnad.

– Ska man göra någonting ska man göra det säkert och tryggt och att det här är något vi kan fortsätta med. Vi har en diskussion med andra om vilka övriga grupper som är de mest prioriterade, säger Alf Jönsson till TT.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Fakta: Covid-situationen i Skåne

Fakta: Covid-situationen i Skåne

Skåne har drygt 1,3 miljoner invånare och sett till befolkningsmängd har regionen 112 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Exempelvis Stockholm har runt 480 fall per 100 000 invånare.

Sörmland och Örebro har 534 respektive 553 fall per 100 000 invånare.

Uppsala hade på tisdagen 448 fall per 100 000 invånare och Västra Götaland hade 305 fall per 100 000 invånare.

Så här ser covid-situationen ut i Skåne enligt siffror från onsdag den 27 maj:

Totalt antal konstaterade fall: 1 583 (+41 sedan föregående dag)

Totalt antal provtagna: 14 939

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus: 89, varav i intensivvård 18

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 169 (+2 sedan tisdag 26 maj)

Källor: Region Skåne samt Folkhälsomyndighetens statistik

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons