Annons

Maduros rival berövas talmanspost i Venezuela

Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Venezuelas högsta domstol har slagit fast att politikern Luis Parra, som kommit på kant med landets huvudsakliga opposition, är den rättmätige talmannen i nationalförsamlingen.

Utslaget kommer efter en lång och spänd strid mellan Parra och oppositionsledaren Juan Guaidó om posten.

Annons

Parra, som bröt med Guaidó efter att ha anklagats för korruption, svors in som talman i januari i en process som Guaidó beskrivit som en parlamentarisk kupp. Guaidó hindrades från att ta sig in i parlamentsbyggnaden vid tillfället och organiserade en annan omröstning där han svors in.

Posten är av särskild betydelse eftersom Guaidó utgår från den i sitt anspråk på att vara Venezuelas rättmätige president.

Nationalförsamlingen är det enda beslutande organ i Venezuela som kontrolleras av oppositionen. Parlamentet har dock fråntagits sin makt av en konstituerande församling, som liksom högsta domstolen är lojal med president Nicolás Maduros regering.

Luis Parra, ledamot i Venezuelas nationalförsamling, som brutit med oppositionsledaren Juan Guaidó. Arkivbild.
Luis Parra, ledamot i Venezuelas nationalförsamling, som brutit med oppositionsledaren Juan Guaidó. Arkivbild.Foto: Matias Delacroix/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons