Annons

Fler lågutbildade kan få stöd till studier

Många turer och ryckiga villkor har bromsat satsningen på studier för lågutbildade arbetslösa.
Men när coronapandemin lett till fler varsel väntas behovet av studiestartsstödet växa. Och snart lättas på reglerna för vilka som kan få stödet.
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Det relativt nya studiestartsstödet har inte varit helt lätt för kommunerna att hantera. Förbättringspotential finns, enligt CSN. Arkivbild.
Det relativt nya studiestartsstödet har inte varit helt lätt för kommunerna att hantera. Förbättringspotential finns, enligt CSN. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Studiestartsstödet syftar till att få fler lågutbildade 25-åringar och äldre som står långt från arbetsmarknaden att börja studera. De som börjar plugga med hjälp av stödet får enbart bidrag och behöver inte ta lån.

Men starten har varit trög och inte heller i fjol användes hela anslaget, utan tre fjärdedelar. Antalet personer som fick studiestartsstöd var 6 300. Hälften av dem utbildade sig till något bristyrke, främst inom vård och omsorg. En lika stor andel hade avstått från studier om stödet inte funnits, summerar Centrala studiestödsnämnden (CSN) i en rapport till regeringen.

Besked av olika slag

Annons

Utfallet hade sannolikt blivit bättre om kommunerna – som hanterar stödet – inte fått motstridiga besked om anslagen och om arbetsförmedlingen inte hade stängt många lokalkontor.

– Det har varit många turer med stödet. Det anslogs 900 miljoner kronor för 2018, men med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation halverades anslaget till 440 miljoner för 2019 och det sades att det skulle avskaffas 2020. Men sent i fjol tillkom 410 miljoner kronor för i år, konstaterar Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN.

Utöver dessa turer har många kommuner uppgett att deras samarbete med arbetsförmedlingen försämrats av den stora omstöpningen av myndigheten.

– Samarbetet mellan kommunerna och arbetsförmedlingen behöver fungera för att man ska hitta de individer som berörs av stödet. Det handlar om personer som behöver motiveras mer för att de ska våga ge sig på att studera. Man behöver också skjuta till mer medel i år och möjligen nästa år. Det skulle kunna gynna många kommuner. Kostnaden att ha personer i arbetslöshet långa perioder är betydligt högre än den för att få in folk i studier, säger Carl-Johan Stolt.

Förändrade villkor

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, varken utlovar eller utesluter en anslagshöjning.

– Jag är väldigt glad att vi har de 410 miljoner kronorna avsatta för i år och även kommande år. Skulle det visa sig att stödet blir mer efterfrågat utesluter jag ingenting för framtiden. Det viktiga är att fler kan studera och komma starkare ur krisen, säger hon.

Ernkrans påpekar också att villkoren lättas, så att det inte längre krävs minst sex månaders arbetslöshet under den senaste tolvmånadersperioden. Det ska räcka med att vara inskriven hos arbetsförmedlingen.

– Nu när arbetslösheten sticker är det än viktigare att vi inte tappar bort de personer som har en längre väg in på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att vi gör studiestartsstödet mer tillgängligt, säger Matilda Ernkrans.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Studiestartsstödet

Fakta: Studiestartsstödet

Studiestartsstödet är riktat till arbetslösa personer i åldern 25–56 år som är lågutbildade och behöver utbildning på grundskole- eller gymnasienivå för att etablera sig på arbetsmarknaden.

Sedan våren 2019 gäller att personer som ska beviljas stöd ska ha varit arbetslös minst sex av de senaste tolv månaderna. En ny regel från halvårsskiftet innebär att villkoret tas bort och att det räcker med att vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

Under 2019 uppgick studiestartsstöd till 2 208 kronor i veckan för heltidsstuderande.

De kommuner som i fjol använde störst andel av sina medel för studiestartsstödet var Mörbylånga, Ludvika, Nybro, Malå och Storfors.

Räknat i kronor använde Stockholm mest, därefter Malmö, Eskilstuna, Göteborg och Norrköping.

Totalt fördelades 440 miljoner kronor för 2019 och av dem användes 76 procent, 335 miljoner kronor.

Källa: CSN och regeringskansliet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons