Annons

Rekord för norsk detaljhandel mitt i krisen

Coronakrisen gav ett både oväntat och rejält lyft för norsk detaljhandel i april, till en ny historisk volymtopp. Ökningen var 4,8 procent jämfört med månaden före, enligt säsongsjusterade tal från statistikbyrån SSB.
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Norsk gränshandel i Sverige har tvärnitat till följd av hårda karantänsregler för norrmän som kommer från Sverige. Arkivbild.
Norsk gränshandel i Sverige har tvärnitat till följd av hårda karantänsregler för norrmän som kommer från Sverige. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Försäljningen av byggvaror, sportartiklar och fritidsbåtar drar mest uppåt. Men det lyfter även tydligt i försäljningen av kläder, trädgårdsartiklar, möbler och i form av ökad näthandel, enligt SSB.

Samtidigt har det varit motvind för bland annat bensinstationer, till följd av minskat resande, visar den norska statistiken.

Annons

Mer tid hemma och stopp för utlandsresor till följd av smittskyddsåtgärder har påverkat norrmännens handelsmönster, enligt SSB. Det finns även en effekt av att norrmännen verkar ha ökat sug efter mat och prylar när de i det delvis nedstängda landet dragit ned kraftigt på tjänstekonsumtionen.

Hur mycket av lyftet för norsk handel i april som beror på minskad norsk gränshandel i Sverige framgår inte.

Den norska detaljhandelns aprillyft på 4,8 procent kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en marginell nedgång och nedgången på 0,9 procent i mars.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Svenska aprilsiffror på torsdag

Fakta: Svenska aprilsiffror på torsdag

På torsdag väntas svenska detaljhandelstal för april från Statistiska centralbyrån (SCB). I mars sjönk den svenska detaljhandelns försäljningsvolym jämfört med månaden före med 1,7 procent, enligt säsongsrensade tal från SCB.

I eurozonen var nedgången ännu värre, med ett fall i snitt på 11,2 procent i mars jämfört med februari, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Bland hårt coronadrabbade länder som Frankrike och Spanien var nedgången 17,4 respektive 14,4 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons