Annons

Så har OS-stjärnorna påverkats av krisen

81 procent av de svenska OS-idrottarna har kunnat träna nästan som vanligt under coronapandemin.
Samtidigt har 3 procent i princip inte kunnat träna alls, visar en ny kartläggning av Sveriges olympiska kommitté (SOK).
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skidskyttelandslaget tränar i Östersund. Arkivbild.
Skidskyttelandslaget tränar i Östersund. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Stora delar av idrottsvärlden ligger nere och i många länder kan stjärnorna inte ens träna på grund av karantänsbestämmelser.

Men i Sverige har de flesta kunnat träna på – nästan som vanligt i alla fall när det gäller mängden träning. Ungefär hälften har dock fått lägga om träningsupplägget.

Annons

Idrottare som finns med i SOK:s Topp- och talangprogram fick i april svara på frågor om hur de tacklat coronakrisen. Av de 111 svaren hade 81 procent kunnat träna på nästan som vanligt – 48 procent svarade att viruset inte hade någon "större påverkan” och 33 procent svarade att de kunde träna med ”liten påverkan, jag har reducerat min träning något”.

– Det är klart att många känt frustration över att inte kunna tävla. Men det är lika för alla och det gäller att hitta bra egna lösningar och det tycker jag att vi har, vilket är positivt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo vid en presskonferens.

Justerade träningsupplägg

Cirka 16 procent svarade: ”påverkat en hel del, fått reducera min träning betydligt” och bara tre procent ansåg att de ”inte princip inte kan träna alls”.

SOK har från mars arbetat nära många olympier och tränare, och hjälpt dem att hitta träningsmöjligheter på nyckelplatser i landet och stöttat med justerade träningsupplägg för att kunna träna bra och samtidigt följa de direktiv som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Digitala lösningar

Dessutom har SOK:s resursteam med träningsrådgivare, nutritionister, prestationspsykologer och medicinsk personal jobbat nära de aktiva – både på plats på anläggningar, men till stor del även via digitala lösningar.

Med hjälp av digitala lösningar 80 procent av de aktiva har kunnat ha sin hemort som träningsbas. Övriga tränar på varierade platser i Sverige eller har befunnit sig utomlands.

Reinebo säger att det är möjligt att en liknande enkätundersökning görs om några veckor. Sedan ska SOK i juni dra i gång planeringen inför hösten.

– Där har vi inte alla svar, vi vet inte om det blir några tävlingar, vi vet inte om det går att åka utomlands. Men vi gör en preliminär planering med sikte på OS i Tokyo, säger han.

Fakta: Andra siffror från SOK:s enkät

Fakta: Andra siffror från SOK:s enkät

+ Tio procent hade i april satt sig själva i karantän som hindrat dem att träna, 90 procent hade det inte.

+ När olympierna skulle skatta hur de mådde på en skala 1-10 satte 95 procent betyg sex eller högre. Medelvärdet var drygt åtta i betyg där betyg tio innebar att ”jag mår väldigt, väldigt bra”.

+ Träningsinnehållet var ungefär som vanligt eller genomförs med mindre påverkan svarade 46 procent. 54 procent svarade att de fått lägga om träningsinnehållet till ett mer eller mindre justerat upplägg.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons