Annons

Vädret kan hejda USA:s återkomst i rymden

Efter nio långa år tar USA i dag åter steget ut i rymden. Om inte lynnigt väder över Atlanten ställer till det.
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.Foto: David J Phillip/AP/TT

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden. Det har inte gett den nationella stoltheten någon ro, och på onsdagen ska ordningen – med amerikanska ögon – återställas.

Klockan 22.33 svensk tid lämnar en Falcon-raket från företaget Space X startplattan på Kennedy Space Center i Florida, med astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley ombord. De ska ersätta bland andra den nyligen hemkomna svenskamerikanskan Jessica Meir på Internationella rymdstationen (ISS).

Sista provresa

Annons

Uppskjutningen sker från startplatta 39A – en legendarisk plats, som använts av såväl Apollo-raketer som rymdfärjor.

– Efter att ha stått här och rostat i den saltstänkta luften kommer plattan nu till användning igen, tack vare vårt partnerskap med Space X, säger chefen för Kennedy Space Center, Bob Cabana, rapporterar Nasas blogg.

Det privatägda företaget Space X har skrivit kontrakt med rymdstyrelsen Nasa om att sköta persontransporter till och från ISS, och ska få ungefär 55 miljoner dollar per resa. Tidigare har USA:s astronauter, däribland Jessica Meir, fått åka med Rysslands ålderstigna Sojuz-raketer, till prislappar på upp till 86 miljoner dollar per "biljett".

Formellt är dock onsdagens tur en sista provresa, innan den reguljära trafiken kommer i gång, och kallas därför demo-2. I demo-1 skickades dockan Ripley – döpt efter Sigourney Weavers rollfigur i "Alien"-filmerna – upp till ISS förra året.

Trump på plats

Men som vanligt med raketuppskjutningar är vädret en stor osäkerhetsfaktor. Och i ännu högre grad med astronauter inblandade, eftersom förhållandena måste vara stabila inte bara i Florida, utan även ute över Atlanten. Där ska kapseln Crew Dragon kunna falla ned på ett säkert sätt om något går snett på vägen upp.

Chansen till start är 60 procent, skriver Space X på Twitter , ackompanjerat av bilder på den uppställda raketen. Space X-chefen Elon Musk, även känd som vd på Tesla, tillägger att "genomgången av Atlanten-vädret i morgon bitti (onsdag eftermiddag svensk tid) avgör om det blir av".

Om det inte blir något klartecken får USA:s president Donald Trump och övriga tillresta åskådare – som i och för sig är väldigt få i dessa coronatider – ge sig till tåls till helgen.

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons