Annons

Vattennivå under det normala

Grundvattennivåerna i de små magasinen är under det normala för årstiden. Även de stora magasinen har nivåer under det normala i Skåne.
Osby/Östra Göinge • Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Mycket regn behövs för att fylla både små och stora vattenmagasin.
Mycket regn behövs för att fylla både små och stora vattenmagasin.

Det skriver SGU, Sveriges geologiska undersökning, i sin senaste rapport från den 20 maj.

Sedan i början av maj har nivåerna i södra Sverige fortsatt sjunka eftersom vi fått små mängder nederbörd. Nu går vi mot sommar med ökande växtlighet och ökande temperaturer vilket gör att möjligheterna till grundvattenbildning minskar. För att komma upp i en normal grundvattensituation i de små magasinen behövs mer nederbörd än normalt i hela Götaland.

Ansträngt

Annons

Situationen kan bli ansträngd om det inte kommer mer regn de närmaste månaderna. Därför bör brunnsägare, särskilt i de områden som ofta får vattenbrist, vara uppmärksamma på sin vattentillgång.

I de stora vattenmagasinen är nivåerna också under det normala i hela Skåne. För att uppnå en normal grundvattensituation i de stora magasinen behövs mer nederbörd än normalt under flera månader.

SGU gör bedömningen att det för närvarande inte förväntas bli några omfattande problem med vattentillgången i de stora magasinen i sommar. I de områden där nivåerna är under det normala, eller där vattenbrist ofta förekommer, bör dock vattenproducenterna vara observanta och följa utvecklingen.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons