Annons

Venezuela anklagas för falska coronatal

Venezuelas officiella siffror över smittade och avlidna i coronapandemin är med största sannolikhet falska. Det säger människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) och Johns Hopkins-universitetet i USA i ett gemensamt uttalande.
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

HRW och universitetet tror att den verkliga siffran kan vara tusenfalt högre än vad som uppges.

– Vi anser att datan, statistiken vi får från den venezuelanska regeringen, (president Nicolás) Maduros statistik, är helt absurd och inte trovärdig, säger HRW:s Amerikaansvarige Jose Miguel Vivanco.

Annons

Venezuela, med 30 miljoner invånare, har rapporterat in 10 avlidna i coronarelaterade sjukdomar och 1 121 fall av smittade.

Att så få fall skulle förekomma i ett land där sjukvårdssystemet enligt Kathleen Page vid Johns Hopkins "håller på att falla samman" är inte troligt.

– En av de läkare i landet jag pratat med sade att de var tvungna att tvätta händerna i vattnet som kom från luftkonditioneringen, säger hon.

Page tror att den verkliga siffran över döda i covid-19 i Venezuela kan vara minst 30 000 och antalet smittade runt 300 000, och lägger till att det är en "konservativ uppskattning".

HRW vlll nu att FN agerar i frågan.

– Vi uppmanar generalsekreterare António Guterres och humanitära chefen Mark Lowcock att ta sig an detta extremt oroande humanitära läge i Venezuela, säger Louis Charbonneau, som ansvarar för FN-frågor hos organisationen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons