Annons

Analytiker: SAS behöver tio miljarder kronor

En stor nyemission ter sig oundviklig för SAS, enligt analytikern Jacob Pedersen på Sydbank. Den danska och svenska staten kommer att spela en viktig roll och situationen öppnar för nya ägarförhållanden.
– Jag kan mycket väl tänka mig att danska staten ökar sitt ägande, säger Jacob Pedersen.
Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
SAS kan behöva upp emot tio miljarder kronor i nytt kapital, enligt analytikern Jacob Pedersen. Arkivbild.
SAS kan behöva upp emot tio miljarder kronor i nytt kapital, enligt analytikern Jacob Pedersen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SAS har inlett diskussioner med huvudägarna svenska och danska staten om finansiering för att hålla verksamheten i gång genom krisen. Vd Rickard Gustafson pratar om att det handlar om "betydande belopp".

Jacob Pedersen, analyschef på Sydbank, räknar med att den rekapitaliseringsplan som väntas presenteras i juni kommer att peka på ett behov av en kapitalinjektion på uppemot tio miljarder kronor.

Annons

TT: Vad har SAS för alternativ?

– Jag tror att en nyemission är oundviklig. Det kommer att vara den primära källan till nytt kapital, men inte nödvändigtvis den enda källan, säger Jacob Pedersen.

– Kommentarerna från bolaget kan indikera att obligationsinnehavare och leasingföretag också kan vara en del av lösningen.

Danskarna angelägna

Både den svenska och den danska staten kommer utan tvekan att spela en viktig roll, enligt Pedersen, men hans bedömning är att danska staten har ett större intresse i bolaget.

– Allt den danska regeringen har sagt under den här krisen har signalerat att de är mycket angelägna om att se till att SAS överlever den här krisen. När det gäller den svenska staten är jag mer tveksam.

I dagsläget äger svenska staten 14,8 procent av SAS och den danska staten 14,2 procent. Sveriges regering har tidigare sagt att man inte avser att vara en långsiktig ägare i bolaget.

– Det gör det hela väldigt intressant ur ett danskt perspektiv. Jag kan mycket väl tänka mig att de kan öka sitt ägande, men hur mycket är svårt att säga, säger Jacob Pedersen.

Möjliggör ägarförändringar

En nyemission i den storleksordning han ser framför sig för SAS del skulle möjliggöra för någon intressant att ta en majoritetsandel i bolaget.

– Skulle Danmark, eller principiellt också Sverige, vilja ha 50 procent av bolaget skulle det kunna bli möjligt och också realistiskt.

TT: Är SAS viktigare för Danmark än för Sverige?

Annons

– Danmark är ett litet land med en väldigt öppen ekonomi. Att ha tillgång till bra kommunikationer med flyg till omvärlden är mycket viktigt. SAS är väldigt viktigt för Danmark, säger Jacob Pedersen.

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons