Hässleholm

Höll två män fångna i åtta timmar

Mangelrummet där personerna hölls. Med markeringar från spår som säkrats på platsen.
Foto: Polisen
Hässleholm
Hässleholm I minst åtta timmar hölls två män fångna i ett mangelrum i källaren till ett lägenhetshus. Om inte 20 000 kronor betalades skulle den ene få en kula i ansiktet. Nu åtalas två män för bland annat människorov.

Larmet kom från Stockholm i slutet av februari i år. Pappan till en av de båda olovligen frihetsberövade personerna hade fått samtal från sin son. Han behövde få pengar överfört till sig för att bli släppt. Han ville eller kunde inte säga var han befann sig. Skulle pengarna inte komma så skulle sonens fingrar klippas av.

När hotet om klippta fingrar lämnades hade polisen kommit fram till att brottsplatsen var Hässleholm, och insatsstyrkan skickades civilt klädd från Malmö. Då hade en äldre släkting till målsäganden redan swishat 5 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Rörelseglädje för seniorer utomhus

Att träna i den här miljön är svårslaget.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Naturen är bästa gymmet för de lite äldre som vill bättra på sin kondition, styrka och hälsa. Freeflow med Tommy Karlsson som instruktör kör uteträning för seniorer 60+ i höst.
AnnKristin Olofsson och Els-Marie Rydell tycker gruppträningen är jättebra nu när inomhusträningen är satt på paus.
Foto: Sofia Åström
Tommy Karlsson håller i träningen.
Foto: Sofia Åström
Efter uppvärmning väntar övningar i skogen.
Foto: Sofia Åström
Utfall med käpp är bra för musklerna och balansen.
Foto: Sofia Åström
Uppvärmning är särskilt viktig för de som kommit upp en bit i åren.
Foto: Sofia Åström
Freeflow träffas för fjärde gången i skogarna runt Hässleholmsgården. Klockan är tio och det är dags att värma upp.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

I två grupper om 15 deltagare träffas motionärerna på tisdagar respektive onsdagar för att få en timmes skön genomkörning av muskler, leder och lungor med start vid Hässleholmsgården.

– Covid 19 har inneburit att många har tvingats att dra ner på sociala aktiviteter. För att stimulera till mer fysisk aktivitet har Freeflow i samverkan med Region Skåne, som initiativtagare, och Riksidrottsförbundet Sisu i Skåne dragit igång det här projektet, berättar Tommy Karlsson.

Syftet är att stimulera till rörelse utomhus och känna känslan av en mer normal vardag.

Utfall

Klockan 10 står deltagarna redo i sina träningskläder för att följa Tommy Karlssons instruktioner. Uppvärmningen är viktig, särskilt för seniorer, betonar Tommy Karlsson, som tar lite längre tid på sig att förbereda kroppen ordentligt på vad som komma skall under passet.

Uppvärmningen väcker kontakten mellan nerverna och musklerna och då kan man utföra övningarna bättre.

– Ni förbereder musklerna på att jobba, förklarar Tommy Karlsson, som får gruppen att höja pulsen gradvis med utfall och knäböj.

Det åtföljs med gång i rask takt kombinerad med rörelser för att öka smidighet och balans.

Fortsättning

”Outdoor 60+” som projektet kallas avslutas efter den femte träffen nästa vecka.

– Vi fortsätter att träffas, fast i modifierad form, när det här har tagit slut. Alla är välkomna att delta. Man behöver inte vara 60 fyllda för att vara med, säger Tommy Karlsson.

Vid dåligt väder flyttar träningen in i vagnslidret på Hässleholmsgården.

Freeflow har länge legat på kommunen för att överta den stora ladan och använda det till träning och fysisk aktivitet. Hittills utan framgång, eftersom kommunen har intäkter från annan uthyrning.

– Ladan är utmärkt som träningslokal och ligger dessutom perfekt i anslutning till motionsslingorna och spåren, säger Tommy Karlsson.

Motionärer

Els-Marie Rydell och AnnKristin Olofsson har deltagit i alla träningspassen och är jättenöjda.

– Det är framförallt kul och bra för kondition och hälsa. Nu när man inte kan vara inne och träna är det här ett perfekt alternativ, säger Els-Marie Rydell.

Hässleholm

Tre avdelningar drabbade

Högalidshemmet sett utifrån.
Foto: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Coronasmittan har tagit sig in på tre av de fem avdelningarna på Högalidshemmet. Antalet bekräftat smittade bland de äldre ligger kvar på nio – men ytterligare tre-fyra har uppvisat symptom.

– Vi inväntar fler provsvar, framförallt vad gäller de boende. Personalen på de drabbade avdelningarna provtogs igår (läs: på måndagen) men där kanske vi inte får svaren förrän på torsdag, säger Birgitta Ljungbeck, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun.

Antalet smittade befaras växa ytterligare.

– Åtminstone tre-fyra till uppges visa symptom, säger Birgitta Ljungbeck.

Samtliga boende har provtagits. De är tills vidare hänvisade till sina rum och anhöriga avråds starkt från att komma på besök.

Två av de bekräftat smittade fick under tisdagen föras till sjukhus efter att ha fått problem med andningen.

Alla smittade i gruppbostad

Samtidigt står det klart att smittspridningen varit omfattande i den gruppbostad där ett fall hade konstaterats. Samtliga sex funktionshindrade har nu bekräftats sjuka i covid-19. Birgitta Ljungbeck vill inte tala om vilken gruppbostad det gäller.

– Vi har bestämt att vi av sekretesskäl inte går ut med det, säger hon.

Birgitta Ljungbeck håller upp dörren till omsorgsförvaltningen.
Birgitta Ljungbeck har förtydligat att en sjuksköterska ska besöka de coronasjuka dagligen, för att kontrollera vitalparametrar och allmäntillstånd.
Foto: Kristina Höjendal

Oklart hur smittan kom in

Hur smittan kommit in på Högalid, och om den spridit sig mellan avdelningarna eller härrör från flera källor, är oklart. I grunden har den fasta personalen sina egna avdelningar, men timanställda som kallas in kan gå från den ena arbetsplatsen till den andra. Besöksförbudet är som bekant hävt.

– Vi har inte ringat in den röda tråden. Men vi har en samhällsspridning och jag tänker att det lika väl kan vara slumpen som gör att tre avdelningar drabbats. Vi har både personal som rör sig i samhället och ett hävt besöksförbud, och det verkar som om spridningen skett asymptomatiskt (av personer som saknat symtom, reds. anm.). Flera patienter har ju inte ens visat symptom men testat positivt, förklarar Birgitta Ljungbeck.

På fredagen fanns först ett bekräftat fall, och under eftermiddagen kom beskedet om ytterligare ett. Då sattes avdelningen ifråga i karantän. Under måndagen hade siffran växt till nio på tre olika avdelningar. Först då sattes hela boendet i isolering.

Skulle man ha infört restriktioner på hela Högalidshemmet tidigare och bedrivit barriärvård? Nej, menar omsorgsförvaltningens verksamhetschef Kenneth Persson.

– Det är en avvägning naturligtvis, men att efter ett enda tillfälle med smitta isolera hela boendet när vi har 60 brukare... Veckan efter kan det komma ett annat tillfälle. Men det är en avvägning och det är alltid svårt att veta i förväg. Övre luftvägssymptom kan ju vara annat också, menar han.

Nya regler för munskydd

Med anledning av den ökade smittspridningen i samhället fattade Region Skåne under måndagen beslut om att sjukvårdspersonal ska använda munskydd vid all ansiktsnära vård och inte bara hos sköra patienter med förhöjd risk. På tisdagen följde Hässleholms kommun efter, med att besluta att omsorgspersonalen ska använda munskydd i samtliga vårdnära situationer, på såväl äldreboenden som i hemtjänst och handikappomsorg.

– Samtidigt trycker vi på vikten av att följa de basala hygienrutinerna. Munskyddet måste ses som ett komplement, menar Birgitta Ljungbeck.

Enligt Kenneth Persson har kommunen i dag ett lager som bör räcka i fyra-fem månader.

Birgitta Ljungbeck säger att hon, efter det tidigare fallet där en coronasjuk åldring enbart ordinerades alvedon, också förtydligat att en sjuksköterska ska göra dagliga bedömningar av patienternas tillstånd på plats.

Hässleholm

Hässleholms sjukhus ska inte ta emot coronasjuka

Hässleholms sjukhus sett utifrån.
Foto: Arkiv
Hässleholm
SKÅNE Den skånska intensivvården av covid-19-patienter koncentreras nu till två sjukhus.

Personer som behöver intensivvård kommer att behandlas i Malmö eller Lund, meddelade Region Skåne på tisdagen, i stället för som nu på betydligt fler av länets tio sjukhus.

Coronasjuka som kan få hjälp på en vanlig vårdavdelning ska i huvudsak tas emot på något av regionens akutsjukhus (Kristianstad, Helsingborg, Ystad, Lund och Malmö), så att Region Skåne kan hålla igång både mottagningar och operationer på övriga sjukhus, till exempel Hässleholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Lurades vid telefonköp

Hässleholm
Hässleholm

En 50-årig kvinna från Hässleholm nappade nyligen på en telefon som annonserats ut på en känd köp- och säljsajt.

Hon förde över 3 500 kronor till försäljaren men fick sedan aldrig telefonen levererad till sig, enligt den polisanmälan som kvinnan gjorde på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Bidragsbedragare upptäckta

Hässleholm
Hässleholm

Två personer i 40-årsåldern boende i Hässleholm misstänks för bidragsbrott efter att det uppdagats att de lämnat in felaktiga uppgifter till Försäkringskassan.

I båda fallen rör det sig om drygt 30 000 kronor i bostads- och barnbidrag som felaktigt betalats ut mellan augusti 2018 och april i år, enligt anmälan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Hässleholm

Trängde sig in i bostad

Hässleholm
Bjärnum

En 30-årig man Bjärnusbo har polisanmält en drygt tjugo år äldre herre för hemfridsbrott.

Enligt anmälan ska 50-åringen ha tagit sig in mannens bostad på måndagsförmiddagen och sedan vägrat att gå därifrån. Männen känner varandra sedan tidigare, enligt polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Skylt och lyktor stulna

Hässleholm
Hässleholm
PREMIUM

En okänd gärningsperson tog sig friheten att stjäla extralyktor och en registreringsskylt från en personbil som stod parkerad på Fredentorpsgatan under natten mot måndag

Ärendet utreds som stöld respektive egenmäktigt förfarande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Blåst på barnvagnstillbehör

Hässleholm
Hässleholm

En 25-årig kvinna från norra Sverige polisanmälde i måndags en tio år äldre hässleholmare för bedrägeri.

Enligt anmälan ska hässleholmaren ha annonserat ut tillbehör till en barnvagn via en marknadsplats på Facebook för vilken 25-åringen betalat 300 kronor i förskott. Någon vara fick dock 25-åringen aldrig hemskickad varför hon nu polisanmält händelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL