Annons

Iranier i chock över "hedersmord" på 14-åring

Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

En pappas mord på sin 14-åriga dotter har väckt starka reaktioner i Iran. Han dödade henne efter det att hon gett sig av med en 34-årig man från Talesh, omkring 30 mil nordväst om Teheran. Hon hittades efter fem dagar på rymmen, togs till en polisstation varifrån pappan hämtade hem henne – trots att hon ska ha uttryckt rädsla för att bli utsatt för våld som straff.

Fallet slogs upp stort i flera iranska tidningar i onsdags och debatten är intensiv i sociala medier, där de flesta fördömer mordet.

Annons

I flera år har lagförslag gällande så kallade hedersmord cirkulerat mellan olika beslutande organ i Iran. Men med anledning av det uppmärksammade mordet har president Hassan Rohani bett sin regering att skynda på arbetet för att få igenom hårdare lagstiftning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den mördade flickans pappa är gripen och riskerar upp till tio år i fängelse.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons