Utrikes

Ny attack efter slutet på afghansk vapenvila

Utrikes
Utrikes Under tre dagar kunde ett krigssargat Afghanistan andas ut. Men nu är eldupphöret över och på torsdagen skedde ännu en attack som talibanerna sägs ligga bakom. Men förhoppningarna är ännu att regeringen och talibanerna närmar sig fredsförhandlingar.
PREMIUM

Sju medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i en attack som talibanerna sägs ligga bakom. Attacken ägde rum vid en kontrollstation i Parvan-provinsen, norr om huvudstaden Kabul, tidigt under torsdagsmorgonen.

– Talibaner har också dött i attacken, sade Waheeda Shahkar vid de lokala myndigheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Delstatsgräns i Australien stängs

Ett av de bostadshus i centrala Melbourne i Australien som har satts i karantän.
Ett av de bostadshus i centrala Melbourne i Australien som har satts i karantän.
Foto: WILLIAM WEST/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales i Australien stängs natten mellan tisdag och onsdag lokal tid, rapporterar ABC News.
Det är det "smarta" att göra just, menar delstatens premiärminister Daniel Andrews, då många nya coronafall har upptäckts i Victoria.

Beslutet är en överenskommelse mellan Daniel Andrews, kollegan i New South Wales, Gladys Berejiklian, samt landets premiärminister Scott Morrison.

– Stängningen kommer att upprätthållas från New South Wales sida (av gränsen), för att inte ta av våra resurser som just nu läggs på att bekämpa viruset runt om i vår delstat, säger Andrews.

Beskedet kommer efter en helg med många nya konstaterade fall av coronasmitta i Victoria och i delstatshuvudstaden Melbourne har nio allmännyttiga flerfamiljshus, med totalt 3 000 boende, satts i karantän.

Av 127 nya fall i Victoria det senaste dygnet har 16 upptäckts i husen som nu har satts i karantän, totalt kopplas minst 53 fall till de nio bostadshusen.

Enligt Andrews kommer personer som behöver korsa gränsen mellan Victoria och New South Wales för att arbeta eller för medicinska syften att undantas stängningen.

Flera andra australiska delstater har under pandemin stängt sina gränser, men det här är första gången som den mellan de två mest folkrika delstaterna Victoria och New South Wales stängs. Det är också de två delstater som har drabbats värst av coronaviruset. I New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade och 49 har avlidit, för Victoria är de siffrorna drygt 2 500 respektive 20. Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittofall och 104 dödsfall.

Emma Gyllestad/TT

Utrikes

Konservativa HDZ omvalt i Kroatien

Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic firar valsegern.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic firar valsegern.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic och hans konservativa parti HDZ får förnyat förtroende att bilda regering.
– De har en ganska bekväm position nu eftersom de kanske kan välja samarbetspartner och inte behöver förhandla med motståndare på högerkanten, säger analytikern Berto Salaj.

HDZ, som har dominerat landets politik under större delen av dess snart 30-åriga självständighet, lyckas inte skrapa ihop egen majoritet men får betydligt fler röster än den främsta rivalen – en mitten-vänster-koalition ledd av Socialdemokraterna (SDP).

Med 90 procent av rösterna räknade har HDZ 68 av 151 platser i parlamentet. Därefter följer en SPD:s koalition med minst 42 platser och på tredje plats det populistiska högerpartiet DPMS med 15 platser.

Framgångsrik coronahantering

– Vi har en svår mandatperiod full av utmaningar bakom oss och utmaningarna som väntar är ännu större, säger Plenkovic.

Premiärministerns HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsrika hantering av coronaviruset. Hittills har runt 3 000 konstaterats smittade och strax över 100 människor har avlidit i landet med 4,2 miljoner invånare.

SDP-ledaren Davor Bernardic meddelar att han avgår och "gratulerar valvinnaren som är HDZ och Andrej Plenkovic".

Klarar sig utan DPMS

HDZ:s avgående miljöminister Tomislav Coric säger att han väntar sig att partiet kommer att hitta en koalitionspartner de kommande dagarna. Det finns "politiska alternativ som ligger nära oss både ur ideologisk och praktisk synvinkel", säger han till lokal-tv.

Ett sätt att tillskansa sig majoriteten om 76 platser skulle vara att alliera sig med parlamentsledamöter från etniska minoriteter. Då skulle HDZ inte behöva stöd från DPMS, som leds av folksångaren Miroslav Skoro som tidigare både har uttryckt nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia samt har anklagats för sexism. DPMS anses ha lockat en del HDZ-väljare som varit besvikna över Plenkovics politik.

Socialdemokraternas ledare Davor Bernardic meddelar att han avgår. Arkivbild.
Socialdemokraternas ledare Davor Bernardic meddelar att han avgår. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Högerpopulistiska DPMS leds av folksångaren Miroslav Skoro. Arkivbild.
Högerpopulistiska DPMS leds av folksångaren Miroslav Skoro. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Utrikes

Iran: Kärenergianläggning illa skadad i brand

Satellitbild tagen i fredags som uppges visa den byggnad som eldhärjades i torsdags vid kärnenergianläggning i Natanz i Iran.
Satellitbild tagen i fredags som uppges visa den byggnad som eldhärjades i torsdags vid kärnenergianläggning i Natanz i Iran.
Foto: Planet Labs/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den brand som i torsdags härjade en kärnenergianläggning i Natanz i Iran orsakade omfattande skador som kan försena utvecklingen av centrifuger för urananrikning, enligt en talesperson i Teheran.
Enligt flera iranska källor låg antagligen en cyberattack bakom branden.

Branden utbröt på en anläggning vid Natanz kärnenergianläggning, 32 mil söder om huvudstaden Teheran. Inga människor drabbades fysiskt men de materiella skadorna blev stora, säger den iranska atomenergiorganisationens talesperson Behroz Kamalvandi, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna på söndagen.

– Incidenten kan sakta ned utvecklingen och produktionen av avancerade centrifuger på medellång sikt …Iran kommer att ersätta den skadade byggnaden med en större som har mer avancerad utrustning, säger Kamalvandi.

Israel och flera västliga länder anklagar Iran för att försöka skaffa kärnvapen, och 2010 attackerades Natanz av datamasken Stuxnet – som allmänt anses ha utvecklats i USA och Israel.

Avancerade centrifuger

2015 enades Iran med P5+1-länderna (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland) om begränsningar i landets kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader, inom ramen för avtalet JCPOA. 2018 drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet, vilket året därpå fick Iran att frångå vissa åtaganden, bland annat om anrikning av uran.

JCPOA tillät Iran att bara ha lite drygt 5 000 centrifuger av första generationen vid den i huvudsak underjordiska anläggningen i Natanz, som övervakas av FN-organet IAEA, men landet har nu installerat nya och mer avancerade centrifuger där.

Enligt IAEA fanns inga kärnämnen vid platsen för branden och inga inspektörer var där vid händelsen.

Sannolikt en cyberattack

Tre iranska myndighetskällor, som pratade med Reuters under löfte om anonymitet, sade i fredags en cyberattack sannolikt låg bakom även torsdagens brand.

Iranska myndigheter har offentligt sagt att orsaken till branden har fastslagits, och att den ska offentliggöras senare.

Israels försvarsminister Naftali Bennett sade på söndagen att Israel inte "nödvändigtvis" ligger bakom varje mystisk incident i Iran.

Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.
Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.
Foto: Irans atomenergiorgan/AP/TT

FAKTA

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Utrikes

Efter Wests besked: Här är kändispolitikerna

Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den amerikanske rapparen och sångaren Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet. I alla fall om man ska tro det Twitterinlägg som han skrev under söndagen, svensk tid.
Menar han allvar är han inte den förste kändisen i världen att försöka nå en ledarpost i ett land. Här är några andra kändisar som kandiderat – och lyckats.

Ukraina: Var tv-president

En av de sittande statscheferna i världen som varit känd för annat än sina politiska gärningar är den sittande presidenten i Ukraina. Innan Volodymyr Zelenskyj vann valet över den dåvarande sittande presidenten Petro Porosjenko var han en känd komiker i landet och deltog bland annat i en populär tv-serie kallad "Folkets tjänare". Passande nog porträtterade han där en historielärare som oväntat blir vald till president.

2018 registrerades partiet Folkets tjänare, som alltså har samma namn som tv-serien, och 2019 vann Zelenskyj presidentvalet. Sedan dess har han uttalat sig positivt om EU och Nato, tagit krafttag mot korruptionen, arbetat för ett fredsavtal med Ryssland, och samtidigt varit öppen om sina politiska okunskaper. Han har också varit en del i en politisk skandal i USA kring en annan president som framkommer senare i denna lista.

USA: Hollywood-skådis

Innan han blev USA:s 40:e president hade Ronald Reagan en gedigen karriär som skådespelare i Hollywood. Han inledde sin karriär som radioreporter innan han 1937 gjorde debut på vita duken. Det blev mest roller i b-filmer, men viktigare för den framtida politiska karriären var att Reagan i två omgångar var ordförande i skådespelarfacket Screen actors guild, bland annat under de år då senatorn Joseph McCarthy inledde sitt korståg mot kommunismen i USA och inledde en svartlistning av många filmarbetare.

Reagan var till en början demokrat, men efter presidentvalet 1952, då republikanen Dwight Eisenhower vann, gick han över till Republikanerna. 1966 valdes han till guvernör i delstaten Kalifornien och 1980 lyckades han bli republikanernas presidentkandidat. I det valet vann han över Jimmy Carter och fyra år senare blev han omvald som president. Reagans presidentskap är mest känt för utrikespolitiska framgångar där han under slutet av sin mandatperiod bland annat bidrog till avspänningspolitiken med Sovjetunionen under kalla kriget.

Slovenien: Känd komiker

Ännu en kändis som nått en hög position i sitt hemland är Marjan Sarec, som fram till början av 2020 var premiärminister i Slovenien. Men innan sin politiska karriär var han, likt Ukrainas president, också en känd komiker, skriver Los Angeles Times. Innan Sarec blev premiärminister var han känd för att imitera kända slovenska politiker och han hade både synts i tv och hörts i radio.

Imitatörens politiska karriär drog i gång 2010 då han blev borgmästare i staden Kamnic. Efter att ha startat ett eget parti några år senare valdes han 2018 till premiärminister för en minoritetsregering. Regeringen bildades av fem partier till vänster och mitten av den politiska skalan, som en del i att stänga ute det parti som fick flest röster, högerpartiet SDS. Sarec lämnade sin post som premiärminister i februari i år efter det att regeringssamarbetet hade börjat krackelera.

Guatemala: Populära sketcher

Komikerbranschen tycks vara gångbar för den med politiska ambitioner. Även Guatemalas tidigare president Jimmy Morales inledde sitt kändisskap på en annan scen än den politiska, nämligen humorscenen.

Enligt LA Times blev han känd från tv genom att göra populära sketcher där han ofta spelade karaktärer som framställdes som dumma. Han fick också kritik, enligt tidningen, för sitt sätt att ofta porträttera minoriteter i samhället.

Efter ett par års karriär inom politiken kandiderade Morales till presidentposten i det centralamerikanska landet för det konservativa partiet Frente de Convergencia (FCN). Komikern sågs som en kraft mot det politiska etablissemanget och tillträdde presidentposten 2016. Han har kritiserats av EU för att ha försvårat korruptionsutredningar i landet. 2019 lämnade han presidentposten.

USA: Programledare för dokusåpa

En av de mest omskrivna personerna i världen de senaste åren, tillika Kanye Wests konkurrent i presidentvalet i år (om han nu ställer upp), är Donald Trump, och även han är en statschef som var känd långt innan den politiska karriären.

Förutom att ha lett The Trump Organization – ett multinationellt företag verksamt i en rad branscher, bland annat fastighets- och hotellbranschen – har han också synts en hel del i tv. Han har bland annat varit programledare för dokusåpan "The Apprentice" och han har också varit delägare i skönhetstävlingen Miss Universe.

2016 vann Trump presidentposten för Republikanerna och 2017 tillträdde han som USA:s 45:e president. Sedan dess har uppmärksamheten kring Trump varit intensiv och presidentskapet har kantats av en rad skandaler.

Svenska kändispolitiker?

Ännu har ingen kändis från nöjesvärlden nått posten som regeringschef i Sverige, men det finns en hel del politiker i Sverige som varit kända sedan tidigare.

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för Kristdemokraterna som innan sin politiska karriär var ett känt namn i tv-rutan som bland annat programledare för Agenda i SVT och Adaktusson i TV8. En annan är miljöpartisten Alice Bah Kuhnke som även hon sitter i Europaparlamentet, som innan hon tillträdde som kulturminister 2014 var känd bland annat för att på 1990-talet ha vara programledare för Disneyklubben i SVT.

Victor Blomdahl/TT

Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan 'The Apprentice'. Arkivbild.
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan "The Apprentice". Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Utrikes

Sittande konservativa mot valseger i Kroatien

Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Sittande premiärministern Andrej Plenković och hans konservativa parti HDZ ser ut att få behålla makten Kroatien. Enligt en vallokalsundersökning kammar HDZ hem 61 av parlamentets 151 mandat. Socialdemokraterna (SDP) och dess allierade är förlorarna och kommer långt efter med 44 mandat.
PREMIUM

Men för att få tillräcklig majoritet måste HDZ söka stöd hos andra mindre partier för att behålla makten.

En möjlighet som det också spekulerades i före valet är att HDZ krokar arm med det populistiska högerpartiet Domovinski pokret (DPMS) och dess ledare, sångaren och uppstickaren Miroslav Škoro. Dennes bakgrund med uttalad nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia plus anklagelser om sexism kan dock bli svårsmält.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

"Personlig fiende" till Ramzan Kadyrov mördad

Tjetjeniens ledare Ramzam Kadyrov (till höger) på besök hos Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Tjetjeniens ledare Ramzam Kadyrov (till höger) på besök hos Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes En tjetjensk regimkritiker – beskriven som "personlig fiende" till Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov – har mördats i Österrike och två landsmän har gripits.
Det är ytterligare ett av flera attentat runt om i världen – även i Sverige – mot tjetjenska oppositionella.
PREMIUM

En 43-årig rysk medborgare från delrepubliken Tjetjenien hittades död med skottskador utanför Österrikes huvudstad Wien i lördags. Dissidenten har enligt vad ukrainska myndigheter sagt till nyhetsbyrån AFP lämnat uppgifter om ett attentat i oktober 2017 i Kiev mot tjetjenen Adam Osmajev.

Denne överlevde men hans fru dödades. Osmajev hade varit frivilligt befäl i strider mot proryska separatisterna i östra Ukraina och anklagats för mordplaner på Rysslands president Vladimir Putin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migranter mot hamn för 14 dagars karantän

Glädjescener ombord på Ocean Viking efter besked under söndagen att dee kommer att få lägga till i Italien.
Glädjescener ombord på Ocean Viking efter besked under söndagen att dee kommer att få lägga till i Italien.
Foto: Shahzad Abdul/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Italien har givit det norskflaggade fartyget Ocean Viking tillstånd att föra de 180 migranterna ombord i hamn på Sicilien för att där föras över till ett karantänfartyg.
Efter slagsmål och flera självmordsförsök har situationen ombord på Ocean Viking blivit desperat.
PREMIUM

– Vi har fått instruktioner från de italienska sjöfartsmyndigheterna att låta dem som befinner sig ombord gå i land i Porto Empedocle, säger en talesperson för SOS Méditerranée, den franska hjälporganisationen som kör båten, till nyhetsbyrån AFP som har en journalist ombord på fartyget.

Väl i den sicilianska orten kommer migranterna att föras över till karantänskeppet Moby Zaza, vilket NRK var först med att rapportera om.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Återöppnandet av Taj Mahal tvärstoppat

För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
Foto: Pawan Sharma
Utrikes
Utrikes Resenärer som drömmer om att besöka Taj Mahal utan den vanliga trängseln runt kupolerna var på väg att få en ovanlig chans när det världsberömda mausoleet skulle öppna igen. Men mindre än ett dygn innan portarna skulle slås upp igen kom beskedet att de fortsätter vara stängda på grund av skenande smittspridning.
PREMIUM

Från och med måndagen öppnar Indiens mest populära turistattraktion – tillika utnämnt som ett av världens sju nya underverk – sina portar igen efter tre och en halv månaders covidstängning.

Det var i alla fall vad många trodde. Men på söndagen, sedan regeringen rapporterat det högsta dygnssiffran över nya smittade sedan i januari, kom beskedet att det nu anses vara alldeles för farligt att öppna Taj Mahal igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL