Annons

Ny attack efter slutet på afghansk vapenvila

Under tre dagar kunde ett krigssargat Afghanistan andas ut. Men nu är eldupphöret över och på torsdagen skedde ännu en attack som talibanerna sägs ligga bakom. Men förhoppningarna är ännu att regeringen och talibanerna närmar sig fredsförhandlingar.
Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Sju medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i en attack som talibanerna sägs ligga bakom. Attacken ägde rum vid en kontrollstation i Parvan-provinsen, norr om huvudstaden Kabul, tidigt under torsdagsmorgonen.

– Talibaner har också dött i attacken, sade Waheeda Shahkar vid de lokala myndigheterna.

Annons

Hon uppgav att sammanlagt sju talibaner dog i attacken.

Talibanerna har ännu inte kommenterat händelsen.

Byggnad i lågor

Lokal polis uppger att talibanerna under attacken satte eld på stationsbyggnaden, vilket ledde till att fem av säkerhetsstyrkornas män dog. Ytterligare två män ska sedan ha skjutits till döds.

Attacken är den första aggression som talibanerna sägs ligga bakom sedan ett tillfälligt eldupphör utlystes i samband med id al-fitr, som markerar avslutningen på fastemånaden ramadan.

Unikt eldupphör

Eldupphöret var det andra i sitt slag under landets 19 år långa krig, och det första som talibanerna tagit initiativ till. Efter det oväntade beskedet om eldupphör beslutade regeringen tidigare i veckan att släppa nära 1 000 fängslade talibaner.

Trots att eldupphöret nu är över är förhoppningen att regeringen och talibanerna börjar närma sig fredsförhandlingar.

Ett första steg

Talibanerna slöt i februari ett avtal med USA om att alla amerikanska och andra utländska styrkor ska lämna landet. I utbyte har talibanerna förbundit sig att hålla rent från terrorgrupper i de områden rörelsen kontrollerar.

Avtalet har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Men efter att det nåddes har striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna i stället förvärrats, fram till nu.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons