Annons

Polis får ökad rätt till kroppsvisitation

Polisen ska ha rätt att kroppsvisitera personer som tagits in till förhör.
Syftet är att öka polisens säkerhet.
Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det har funnits en juridisk osäkerhet kring huruvida man kan göra visitationer efter vapen till exempel, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Gripna personer får kroppsvisiteras. Däremot har det varit osäkert om de som tas in till förhör till ett polishus får kroppsvisiteras.

Annons

I en lagrådsremiss klargör regeringen den rätten till kroppsvistering, om det är nödvändigt av säkerhetsskäl för att söka efter vapen och andra farliga föremål.

– Det handlar om säkerheten för de som jobbar där, säger Damberg.

Lagrådsremissen föreslår också att även civilanställd personal hos polisen ska kunna ges kvalificerad skyddsidentitet. Det kan bli aktuellt till exempel om en civilanställd är med och arbetar med känsliga utredningar och riskerar att utsättas för hot.

Lagrådsremissen föreslår också att Säpo i större utsträckning än i dag ska kunna inhämta uppgifter om enskilda från hälso- och sjukvården som behövs för Säpos personskyddsarbete.

Ändringarna i polislagen, lagen om kvalificerad skyddsidentitet respektive patientsäkerhetslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Peter Wallberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons