Annons

16 års fängelse för mord på Österlen

Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Februari år 2019: Polisens kriminaltekniker på plats vid en fastighet utanför Hammenhög efter ett larm om en explosion och en brand. Kort därpå bekräftade polisen att en man hittats död. Arkivbild,
Februari år 2019: Polisens kriminaltekniker på plats vid en fastighet utanför Hammenhög efter ett larm om en explosion och en brand. Kort därpå bekräftade polisen att en man hittats död. Arkivbild,Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen ryckte inledningsvis ut efter ett larm om explosion utanför orten Hammenhög på Österlen i februari i fjol.

Väl på plats fann polisen en död man i 55-årsåldern utanför ett brandskadat uthus. Men omständigheter på platsen ledde till misstanke om att mannen utsatts för ett brott, och kort därpå greps en 26-årig man som nu döms till 16 års fängelse för mord.

Annons

Enligt stämningsansökan skulle 26-åringen ha knivhuggit sitt offer samt tänt eld på den friliggande stuga där mannen befann sig i februari förra året.

Redan i höstas bedömde Ystad tingsrätt att mannen var skyldig till mordet, men beslutade samtidigt att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den visade dock att han inte var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordet, och att han inte heller var det när han undersöktes.

Därför saknas förutsättningar för att döma honom till rättspsykiatrisk vård, skriver Ystad tingsrätt i ett pressutskick.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons