Annons

Bakslag för idrottande transpersoner i USA

Transpersoner ska inte få tävla i flickidrottsligor i USA, tycker landets utbildningsdepartement.
Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s utbildningsdepartement hotar att dra in stödet till de skoldistrikt som tillåter transflickor att tävla i flickidrott. Arkivbild.
USA:s utbildningsdepartement hotar att dra in stödet till de skoldistrikt som tillåter transflickor att tävla i flickidrott. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Utbildningsdepartementet gör sitt inspel i en 45-sidig inlaga i en konflikt som har sin början i att tre löpare från Connecticut lämnade in en stämning till en federal domstol, då de anser att de som cisflickor (vars biologiska kön överensstämmer med det juridiska, sociala och upplevda könet) hamnar i ett fysiskt underläge jämfört med transidrottare.

Departementet går på deras linje och anser att tillåtande av transidrottare bryter mot rätten till jämställd utbildning för kvinnor. Connecticut har å sin sida argumenterat för att delstatens lagar slår fast att personer som identifierar sig som flickor/kvinnor ska erkännas som det under alla omständigheter, inklusive i high school.

Annons

Departementet hotar med att dra in statligt stöd till skoldistrikt där transpersoner tävlar, eller att skicka ärendet vidare till justitiedepartementet. Connecticut är en av 18 delstater i USA som tillåter transpersoner att tävla fritt inom high school-systemet. I andra delstater, som Idaho, är det förbjudet att tävla i idrottsligor som skiljer sig från det biologiska kön som personen föddes med.

I OS har transkvinnor fått tävla sedan 2016 så länge deras testosteronnivåer har legat under en viss nivå under ett års tid.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons