Annons

"Kan ge människor möjlighet att flytta"

Slopad uppskovsränta är bra för många som behöver flytta.
Men synd för dem som redan betat av sin reavinstskatt för att slippa kostnaden, tycker experterna.
Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Nu kan uppskovsräntan slopas. Arkivbild.
Nu kan uppskovsräntan slopas. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen, Liberalerna och Centern vill slopa uppskovsräntan från och med årsskiftet.

Förslaget är en del av januariavtalet, men först nu har partierna enats om att förslaget ska gälla för alla uppskov. Det betyder att både befintliga och kommande uppskovsräntor slopas, rapporterar Ekot.

Annons

Den som säljer en bostad med vinst och sedan köper en ny bostad kan, i stället för att direkt betala reavinstskatten, skjuta upp den. Då betalas i stället en uppskovsränta på 0,5 procent av uppskovet. Om förslaget godkänns är det nu den räntan som försvinner.

Syftet är att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, tycker att det är bra att det nu äntligen kommer ett förslag. Frågan har varit på tapeten sedan januariavtalet skrevs under i fjol, men inga besked har kommit.

– Hur man ska göra med reavinstskatt och uppskov är den vanligaste frågan jag får i deklarationstider, men det har varit väldigt svårt att svara på när det varit så oklart, säger hon till TT.

Uppskovet har dock varit väldigt dyrt, med det låga ränteläge som rått de senaste åren, förklarar hon.

0,5 procent i ränta på hela uppskovet har inneburit att varje miljon i uppskjuten reavinstskatt har kostat 5 000 kronor per år.

Dyrt uppskov

– Så länge man kan låna till en ränta under 3,25 procent har det varit fördelaktigare att betala av skatten direkt. Det har gjort att många har valt att skatta av sina uppskov, och också riva upp gamla deklarationer och betala av skatten.

Dem är det förstås lite synd om nu när räntan försvinner, tycker hon.

Johan Schaumann, deklarationsexpert på Skatteverket, håller med.

– Det är säkert några som kommer att svära nu när det tas bort, men så är det alltid när det införs nya brytpunkter och förändringar, säger Johan Schaumann.

Annons

Reavinstskatten, och även uppskovsräntan, har kritiserats för att de bromsar rörligheten på bostadsmarknaden. Kritiker har kallat det för flyttskatt. Frågan är hur det blir om förslaget går igenom.

Arvingar får ta skatten

– Det här kan ge människor möjlighet att flytta, och skjuta skatten framför sig till arvingarna. Men det är antagligen inte tillräckligt, säger Annika Creutzer.

– Det är inte bara slopad uppskovsränta som gör att folk flyttar, det är så många saker. Men det här kan göra det lite lättare, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Antagligen kommer människor i storstäder att gynnas mest av den slopade räntan, tror både Annika Creutzer och Johan Schaman. Det är där priserna är högst, och också prisutvecklingen snabbast, vilket ger större vinster. Men Johan Schauman tror inte att uppskovet har nyttjats mest av de rikaste.

– Det är nog ett ganska folkligt uppskov. Vi ser att 600 000 har det, och att det i genomsnitt är på 500 000 kronor.

Just nu är det osäkert vart bostadspriserna tar vägen efter den häftiga nedgången på grund av coronakrisen. Därför är det extra oklart om den slopade uppskovsräntan påverkar bostadspriserna, tycker de.

– Kanske det påverkar litegrann, men framför allt påverkar det nog rörligheten, säger Claudia Wörmann.

– Till viss del kan det nog påverka. Därför kan det vara bra tajming att genomföra detta nu, säger Annika Creutzer.

Fakta: Uppskovsränta

Fakta: Uppskovsränta

Uppskovsräntan infördes 2008, samtidigt som den gamla fastighetsskatten togs bort. Från början fanns inget tak för uppskovet, men sedan dess har det införts begränsningar.

Uppskovsränta innebär att den som sålt en lägenhet eller en villa med vinst får uppskov med att betala reavinstskatten, vilket kostar 0,5 procent av hela uppskovet per år.

600 000 personer har uppskov, i genomsnitt på 500 000 kronor. De betalar då i genomsnitt 2 500 kronor per år i uppskovsränta.

Uppskovsräntan beräknas för beskattningsåret 2021 ge drygt 1,7 miljarder kronor till statskassan.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons