Kultur och nöje

Helsingborg inleder klassiskt

Teaterchef Kajsa Giertz ser fram emot en ny säsong med tillförsikt.
Foto: Lisa Wikstrand
Kultur och nöje
Scen Amadeus med full symfoniorkester, Vem är rädd för Virgina Woolf med som en arenaföreställning och Äppelkriget tillbaka. På fredagen släppte Helsingborgs stadsteater programmet för säsongen 2020/2021. – Vi har också bestämt att vi spelar även om restriktionerna med 50 personer är kvar i höst, sade stadsteaters chef Kajsa Giertz på det digitala pressmötet.

Helsingborgs stadsteater inleder det nya spelåret med en riktig klassiker - Edward Albees äktenskapsdrama Vem är rädd för Virginia Woolf. Premiär blir det på Lillan 26 september och Maria Kulle och Reine Brynolfsson spelar det äldre paret Martha och George som bjuder hem ett yngre par på middag.

– Vi har skapat en arenascen i Lillan just för den här föreställningen med publik på fyra sidor om scenen, berättar Kajsa Giertz. Det blir också livefilmning och känsla ska vara att vi i publiken sitter i Martha och Georges vardagsrum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tidskriften Bang i konkurs

Tidskriften Bang har gått i konkurs. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den feministiska kultur- och samhällstidskriften Bang har haft ekonomiska svårigheter under flera år. I december begärdes tidningen i konkurs, skriver Dagens Nyheter.

Bangs kris blev känd i oktober 2018 då magasinet drog i gång en räddningskampanj där 700 nya prenumeranter värvades.

Men räddningen uteblev. Tidningen, som har drivits som en ideell ekonomisk förening, ansökte i början av december om konkurs. Den 14 december kom sedan konkursbeslutet.

Bang grundades 1991 av en grupp studenter vid Stockholms universitet och är namngiven efter journalisten Barbro "Bang" Alving.

Kultur och nöje

Tidskriften Bang i konkurs

Tidskriften Bang har gått i konkurs. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den feministiska kultur- och samhällstidskriften Bang har haft ekonomiska svårigheter under flera år. I december begärdes tidningen i konkurs, skriver Dagens Nyheter.

Bangs kris blev känd i oktober 2018 då magasinet drog i gång en räddningskampanj där 700 nya prenumeranter värvades.

Men räddningen uteblev. Tidningen, som har drivits som en ideell ekonomisk förening, ansökte i början av december om konkurs. Den 14 december kom sedan konkursbeslutet.

Bang grundades 1991 av en grupp studenter vid Stockholms universitet och är namngiven efter journalisten Barbro "Bang" Alving.

Kultur och nöje

Pandemianpassade nyheter bland vårens tv

Måns Zelmerlöv, Pernilla Wahlgren, Nour el Refai och Felix Herngren agerar expertpanel i TV4:s underhållningssatsning 'Masked singer Sverige'. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tv-våren bjuder på maskerade sångare, tomma arenor och en svensk Netflixthriller.
Coronapandemin har gjort det komplicerat att spela in film och tv – men det blir trots allt en hel del nyheter på kanalerna.

TV4 gör en svensk version av det internationella tv-formatet "Masked singer" i vår. Här får välkända profiler uppträda helt maskerade, först när en person blir utröstad avslöjas dennes identitet. Programledare är David Hellenius medan expertpanelen består av Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw, Nour el Refai och Felix Herngren.

"Bert"-fansen kan se fram emot en ny tv-serie med Anders Jacobsson och Sören Olssons romanfigur på C More i vår. I huvudrollen syns 15-årige Adrian Macéus, som tidigare har medverkat i julkalendern "Storm på Lugna gatan".

Ett av de tv-program som har påverkats mest av pandemin under 2020 är "Robinson". I stället för en solig ö i Stilla havet skickades deltagarna till Haparanda skärgård – hur det gick för dem går att följa i TV4 från och med den 15 mars.

HBO och Netflix på svenska

På HBO kommer dokumentärserien "Knutby: I blind tro" om den slutna församlingen i Knutby där en ung kvinna mördades 2004. Händelsen kom att bli ett av de mest kända brottsfallen i Sverige.

Strömningstjänsten har även miniserien "Scenes from a marriage" på gång, en remake på Ingmar Bergmans "Scener från ett äktenskap" från 1973. Det är däremot ännu oklart om serien får premiär i år.

I februari är det dags för den svenska Netflixfilmen "Red dot". Nanna Blondell och Anastasios Soulis spelar ett fjällvandrande par i äktenskapskris som plötsligt blir attackerade av en mystisk gärningsman. Strömningstjänsten släpper även sin tredje svenska originalserie, "Snabba cash". Serien utspelas tio år efter filmtrilogin, och i huvudrollen syns Evin Ahmad.

Margaux Dietz på Viaplay

På SVT väntar en pandemianpassad galasäsong. Den avskalade versionen av Guldbaggegalan leds av Amie Bramme Sey och David Sundin, medan den på grund av smittspridningen framflyttade P3 Guld med Emma Molin och Oscar Zia sänds den 20 mars. I början på februari drar schlagersäsongen i gång och Melodifestivalen sänds i år från Stockholm, utan publik.

Människor, maskiner och djur möts i TV3 och Viaplays underhållningsprogram "Duellen". Under tio söndagar får olika lag försöka gissa utgången i en rad olika dueller, vinnaren tilldelas 50 000 kronor. Programleder gör Margaux Dietz och Pontus Gårdinger.

Under våren visar kanalen även den andra säsongen av Camilla Läckbergs såpopera "Lyckoviken". Disa Östrands rollfigur Johanna arbetar vidare med mordutredningen i det lilla samhället, samtidigt som Danne (Martin Stenmarck) trasslar in sig allt mer i kärlekslivet.

Discovery Plus satsar på en dramakomedi regisserad av Erik "Jerka" Johansson med Björn Gustafsson och Alba August i huvudrollerna. Serien följer paret Hilma och Olas desperata försök att bli gravida.

Sofia Sundström/TT

Nanna Blondell och Anastasios Soulis spelar huvudrollerna i 'Red dot'. Pressbild.
Nanna Blondell och Anastasios Soulis spelar huvudrollerna i "Red dot". Pressbild.
Foto: Netflix

FAKTA

Fakta: Vårens tv

SVT:

"Svenska nyheter" – säsongsstart för humorprogrammet den 29 januari.

Guldbaggegalan – SVT sänder den svenska filmgalan den 25 januari.

Melodifestivalen 2021 – den 6 februari drar den pandemianpassade versionen av musiktävlingen igång.

"Bäst i test" – Babben Larsson är tillbaka med en femte säsong av underhållningsprogrammet. Premiär den 26 februari.

"Hjälp vi har köpt en bondgård" – den 23 mars är det dags för en ny säsong med familjen Zackari Wahlström och deras bondgårdsdrömmar.

"Veckans brott" – säsongsstart för Camilla Kvartofts program, premiär den 23 februari.

"Mästarnas mästare" – den 13 säsongen av tävlingsprogrammet har premiär den 14 mars.

TV4/C More:

"Operation casino" – Dokumentär om den största svindlarhärvan i Sveriges historia med premiär den 1 februari.

"Benjamin's" – Benjamin Ingrosso lagar mat med gäster, premiär i februari.

"Tillsammans med Strömstedts" – Jenny och Niklas Strömstedt hälsar på andra par, premiär den 25 februari.

"Karl Fredrik på Österlen" – Trädgårdsprofilen från Eklaholm är tillbaka. Premiär den 10 mars.

"Fem killar i veckan" – Dejtingprogram där en singeltjej bjuder hem fem kärlekstörstande killar. Premiär i maj.

"Masked singer Sverige" – David Hellenius leder TV4:s nya underhållningsprogram, som har premiär i mars.

"Återskaparna" – Erik Haag och Lotta Lundgrens nya program, som har premiär i mars.

"Robinson" – Äventyrsprogrammet utspelas för första gången i Haparanda. Premiär den 15 mars.

"Bert" – Komediserie baserad på bokserien om Bert Ljung. Premiär under våren.

TV3/Viaplay:

"Duellen" – Margaux Dietz och Pontus Gårdinger leder TV3 och Viaplays underhållningsprogram, som har premiär senare i vår.

"Lyckoviken" – Camilla Läckbergs såpopera är tillbaka med en andra säsong. Premiär i januari.

"Heder" – I den andra säsongen av advokatdramat jagas en serievåldtäktsman. Premiär i april.

"Try hard" – Serie i åtta delar som följer rollfiguren Sebastians kamp för att bli en e-sportmästare. Premiär senare i vår.

"Dystopia" – Ett postapokalyptiskt rollspel tar en oväntad vändning. Serien med Happy Jankell i huvudrollen har premiär senare i vår.

"Den som dräper" – Natalie Madueño är tillbaka i en andra säsong av kriminalserien. Premiär senare i vår.

"Utredningen" – Tv-serien skildrar det uppmärksammade mordet på Kim Wall 2017, med bland andra Pernilla August och Rolf Lassgård i rollerna. Har visats i SVT tidigare. Premiär på TV3/Viaplay senare i vår.

"Thunder in my heart" – Artisten och skådespelaren Amy Deasismont är manusförfattare till den här dramakomedin om att växa upp. Premiär senare i vår.

Discovery Plus:

"Älskar, älskar inte" – Kärleksprogram om förälskade par som flyttar till Sverige. Premiär i januari.

"Alla utom vi" – Dramakomedi med Alba August och Björn Gustafsson. Premiär i februari.

"Mäklarna" – Reboot på SVT-serien från 2006 med Kjell Bergqvist, Cecilia Frode och William Spetz. Premiär i vår.

"Ensam i vildmarken" – Svensk version av överlevnadsserien "Alone". Premiär i vår.

"Den stora hälsoresan 2" – sex folkkära profiler ska komma i form med träningsprogrammet "16 weeks of hell". Premiär i vår.

"Charlotte Perrelli: Året som förändrade allt" – dokumentär som följer schlagerstjärnan genom 2020, premiär den 31 januari.

"Wahlgrens värld" – den nionde säsongen av realityserien har premiär den 16 februari.

HBO:

"Knutby: I blind tro" – Dokumentär om det uppmärksammade mordet i Knutby, premiär i vår.

"Welcome to Utmark" – Norsk komediserie om en småstad i norr. Premiär någon gång under året.

"Kamikaze" – Dansk originalserie med Marie Reuther i huvudrollen. På rollistan finns även Johan Rheborg. Serien har premiär någon gång under året.

Netflix:

"Snabba cash" – Jens Lapidus är en av dem som ligger bakom rebooten på den tidigare filmtrilogin, medan Evin Ahmad spelar huvudrollen. Premiär våren 2021.

"Red dot" – Ett gift par tvingas fly för sina liv från en okänd skytt under en hajk. Den svenska Netflixfilmen har premiär den 11 februari.

"Tribes of Europa" – Året är 2074 och en global katastrof skakar Europa. Serien har premiär den 19 februari.

"Behind her eyes" – En singelmamma inleder en affär med sin psykiatriker och blir vän med hans fru. Serien har premiär den 17 februari.

"Sky Rojo" – Skaparen bakom "La casa de papel" och "White line" är tillbaka med en ny serie. Premiär den 19 mars.

Kultur och nöje

Avdic till SVT:s "Morgonstudion"

Åsa Avdic här tillsammans med journalisten Alexander Norén på Kristallengalan. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Journalisten Åsa Avdic blir ny programledare för SVT:s "Morgonstudion".

Avdic ersätter under våren Carolina Neurath som är ny programledare för SVT:s "Ekonomibyrån".

Även journalisterna Tara Moshizi och Andrea Hökerberg kommer att få göra inhopp på stolen.

2017 stod Tara Moshizi bakom en debattartikel i Expressen där hon och flera andra kritiserade just "Morgonstudion" för bristande mångfald.

Rättad: I en tidigare version benämndes fel person som ny huvudprogramledare.

Kultur och nöje

Avdic till SVT:s "Morgonstudion"

Åsa Avdic här tillsammans med journalisten Alexander Norén på Kristallengalan. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Journalisten Åsa Avdic blir ny programledare för SVT:s "Morgonstudion".

Avdic ersätter under våren Carolina Neurath som är ny programledare för SVT:s "Ekonomibyrån".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Kultur och nöje

Beredskapsmuseet prisas i Johnny Bodes namn

Johnny Bode dog den 25 juli 1983.
Kultur och nöje
Skåne Man är rättshaveristiska och ställer till det både för sig själva och sin omgivning. Det är anledningen till att Beredskapsmuseet tilldelas årets Johnny Bode-pris.

Det har återigen blivit dags för Johnny Bode-sällskapet att dela ut årets kanske minst eftertraktade pris, och detta nionde år i ordningen som priset delas ut tillföll det Beredskapsmuseet, som har sin bas i Helsingbrog.

Johnny Bode-sällskapet skriver i sin motivering att museet får priset för att de det gångna året visat på sällsynt småaktighet när de med en dåres envishet försökt hävda rätten till loggan ”En sven tiger” från andra världskriget och dragit både komikern Aron Flam inför rätta och hotat Region Skåne med rättsliga efterspel efter att de använt varianter på den berömda tigern i sina verksamheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fler datum på Hellmans turné

Intresset är stort när Jakob Hellman ska ut på turné med Mattias Alkberg som förband. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter ett uppehåll på över 30 år så kom Jakob Hellman med albumet "Äntligen borta" i början av januari, och redan i höstas klev han tillbaka in i rampljuset med besked när han medverkade i "Så mycket bättre" i TV4.

När han nu planerar att till hösten ge sig ut på turné, tillsammans med kollegan och vännen Mattias Alkberg, är intresset stort och fler datum har lagts till i schemat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Woolfs litterära omdömen säljs för 255 000

Virginia Woolfs litterära omdömen har sålts dyrt. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

En bok där den brittiska författaren Virginia Woolf rankar andra författare har sålts för över 255 000 kronor, på auktionen Dominic Winter Auctioneers i Gloucestershire, skriver BBC.

"Really and Truly: A Book of Literary Confessions" innehåller 39 frågor, om till exempel vem som är den bästa prosaförfattaren och Englands sämsta pjäsförfattare. Virginia Woolf utser Jane Austen till "den bästa bortgångna engelska författaren" och Coleridge till den "bästa bortgångna litterära kritikern". Anteckningarna visar att hon håller TS Eliot som den "bäste levande författaren".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL