Annons

Inget nyval i Kosovo

Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kosovos förre premiärminister Albin Kurti. Arkivbild.
Kosovos förre premiärminister Albin Kurti. Arkivbild.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Det blir inget nyval i Kosovo under den närmast tiden, som avsatte premiärministern Albin Kurti ville. Landets författningsdomstol har slagit fast att oppositionen i stället har rätt att försöka bilda ny regering.

"Det största politiska partiet har inte en exklusiv rätt att föreslå en premiärministerkandidat som ska få bilda regering", skriver domstolen i sitt beslut.

Annons

Efter att ha förlorat en misstroendeomröstning avsattes Kurtis regering i mars, efter bara knappt två månader vid makten. Kurtis tidigare koalitionspartner, LDK, började då föra samtal med flera oppositionspartier, vilket fick premiärministern att kräva nyval.

Den förre finansministern och vice premiärministern Avdullah Hoti, som tillhör LDK, får nu uppdraget att försöka bilda ny regering.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons