Kultur och nöje

Inställda filmfestivaler ger Youtube-variant

21 olika filmfestivaler har bidragit med filmer till den digitala 'We are one'. Arkivbild från filmfestivalen i Tribeca.
21 olika filmfestivaler har bidragit med filmer till den digitala "We are one". Arkivbild från filmfestivalen i Tribeca.
Foto: Evan Agostini
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Med start under fredagen drar den globala filmfestivalen "We are one" i gång för en annorlunda filmfest i dagarna tio. Filmerna har valts ut av filmfestivalerna i Cannes, Berlin, Tribeca och Venedig för att nämna några, och de visas på Youtube utan kostnad.

– Vi tänkte, vad kan vi göra för att hjälpa till? I en tid då vi känner oss isolerade och vill ha något att titta på föddes en idé om att föra samman alla filmfestivalerna, säger Jane Rosenthal, VD för Tribeca, till BBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ennio Morricone är död – "var den störste"

Ennio Morricone. Arkivbild.
Ennio Morricone. Arkivbild.
Foto: Daniel Dal Zennaro
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den legendariske italienske filmkompositören och dirigenten Ennio Morricone har avlidit. Han blev 91 år.
– Hans musik kan i de flesta fall fungera även utan filmen, säger dirigenten Hans Ek.

Morricone avled på ett sjukhus i Rom där han var inlagd med ett brutet lårben efter ett fall, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Under sin halvsekellånga karriär komponerade och arrangerade Ennio Morricone över 500 filmmusikverk i vitt skilda genrer, och han arbetade med några av de allra största filmregissörerna.

Dirigenten och musikarrangören Hans Ek kallar Morricone "den störste".

– Och det som är så fascinerande med honom och hans musiker är att han har ju skrivit musik till jag vet inte hur många filmer, och man kan höra att det här han, direkt. Han har ett fingeravtryck som gör att man hör att "det här är Morricone", säger han.

Genombrott med spagettivästern

Musiken fungerar dessutom utanför filmerna, tycker Ek.

– Det är som tonsättare som jag upplever honom. Hans musik har en sådan integritet och ett sådant tonspråk.

Ennio Morricone fick sitt genombrott 1964 med Sergio Leones "För en handfull dollar" och stod sedan för musiken i alla Leones västernklassiker.

Filmerna blev oväntade succéer, och satte fart på Morricones karriär, berättar musikern och kompositören Peter Bryngelsson som skrivit böcker om filmmusik.

– Spagettivästernfilmerna gjordes från början som b-filmer, det var ingen som trodde att de skulle bli så framgångsrika, och kanske var det därför som han kunde sätta den rätta touchen på dem, det finns ett slags ironiskt småleende över hela musiken, med sin roliga blandning av symfoniorkestrar, munspel och pisksnärtar. Man känner att han hade kul när han gjorde den, säger Bryngelsson.

"Otroligt uttrycksfulla"

Morricone har haft enormt inflytande på filmmusiken, säger Bryngelsson.

– Jag tror att alla som arbetar med filmmusik har inspirerats av honom, på något sätt. Det går inte att komma förbi honom. Men att faktiskt få till den där lätta touchen som han har, det är väldigt svårt.

På senare år har han bland annat skrivit musiken till Quentin Tarantinos "The hateful eight". Den senare vann han en Oscar för 2016.

Hans Ek nämner musiken till den italienska maffiaserien "Bläckfisken" som en av sina personliga favoriter.

– Det som lockat mig är en kombination av det här superitalienska, väldigt romantiska och en modernistisk ådra. Kombinationen av det smart kalkylerande med det otroligt uttrycksfulla, säger han.

Vägrade lämna ut noter

2010 tilldelades Morricone Polarpriset. Då dirigerade Hans Ek Kungliga Filharmonikerna i en konsert i samband med att Morricone tog emot priset i Stockholm. Då blev han också varse om kompositörens passionerade hållning till den egna musiken.

Morricone hatade covers och nya arrangemang av sin musik. Allt skulle låta precis som han hade skrivit det. Han vägrade dessutom att lämna ut noterna till sina kompositioner inför konserten.

– Han hade inte förtroende för att låta andra göra det. Där stod vi, vi skulle göra en hel tv-sänd konsert och fick inga noter. Så jag transkriberade musiken och försökte göra det så nära jag kunde. Så började vi konserten med att spela upp en filmsnutt med originalmusiken och tonar in musiken med orkestern. Och han såg helt rasande ut. Men sedan efter konserten såg han glad ut och kom fram i applådtacket, berättar Ek.

Morricone har också haft stort inflytande på pop- och rockmusik under de senaste 50 åren. Många musiker har nämnt honom som inspirationskälla och bandet Metallica inleder sina konserter med att spela upp Morricones "L'estasi dell'oro" från "Den gode, den onde, den fule".

Så sent som förra året turnerade Morricone runt hela världen tillsammans med en symfoniorkester. I januari 2019 ledde han konserten "Last ever tour" i Globen.

Björn Berglund/TT

Erika Josefsson/TT

Matilda Källén/TT

FAKTA

Fakta: Ennio Morricone

Född: 1928 i Rom.

Karriär: Ennio Morricone fick sitt genombrott på 1960-talet i de västernfilmer som regisserades av Sergio Leone. Bland hans tidiga verk finns även musiken till filmer som Gillo Pontecorvos "Slaget om Alger" (1966). Han har arbetat med bland andra Oliver Stone, Pier Paolo Pasolini och Quentin Tarantino. År 2010 fick han Polarpriset och för musiken till Tarantinos "The hateful eight" tilldelades han slutligen en Oscar 2016.

Några av de mest kända låtarna kommer från filmerna "Den gode, den onde, den fule", "The mission", "Once upon a time in America", "Django unchained" och tv-serien "Bläckfisken".

Kultur och nöje

Konstnärshem öppnar trots ansträngd ekonomi

Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust. Pressbild.
Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust. Pressbild.
Foto: Kjell Sundström/Mårbacka
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter en vår kantad av ekonomisk osäkerhet slår flera av landets författar- och konstnärshem nu återigen upp sina portar för allmänheten.
– Vi gör en brakförlust, men tycker att det är viktigt att hålla öppet, säger Irene Henriksson, intendent på Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka.

Innan Selma Lagerlöf gick bort år 1940 skrev hon i sitt testamente att hennes gård Mårbacka i värmländska Sunne skulle bevaras och visas upp för allmänheten. 80 år senare håller minnesgården fortfarande öppet, även om det just i sommar är glest mellan besökarna och de guidade visningarna.

Enligt Irene Henriksson, intendent på Mårbacka, hade gården, som drivs av en stiftelse och går runt på kafé-, butiks- och biljettintäkter, förmodligen gjort en mindre ekonomisk förlust om man hade valt att hålla stängt året ut. Men trots att det dagligen "rinner pengar ur verksamheten" står portarna nu öppna.

– Det är värt det, för varumärkets, gästernas, personalens och besöksnäringens skull, säger Irene Henriksson. Vi vill hålla Selma Lagerlöfs liv och författarskap levande.

"Trolla med knäna"

Den största skillnaden jämfört med fjolårets sommarsäsong är enligt Irene Henriksson att Mårbackas främsta målgrupp, de bussburna 70-plussarna, lyser med sin frånvaro. Hon hoppas att de ska kunna återvända 2021, men räknar med att det kommer att ta mellan fem och tio år för minnesgårdens ekonomi att återhämta sig helt.

– Vi kommer att behöva gå på sparlåga och trolla med knäna för att hitta billiga lösningar som ändå är intressanta för besökarna. Men vi kommer att ta oss igenom det här. Intresset för Selma Lagerlöf har inte blivit mindre, säger hon.

Uppskjutna renoveringar

Mårbacka är inte ensamt om sin upplevelse. TT har varit i kontakt med ett urval av landets konstnärshem och personmuseer, av vilka de flesta vittnar om en ansträngd ekonomisk situation till följd av coronautbrottet.

På exempelvis Ellen Keys Strand i Ödeshög räknar man med en dryg halvering av besökarna jämfört med förra sommaren. En konsekvens blir enligt föreståndaren Maja Rahm att man kommer att behöva skjuta nödvändiga renoveringar på framtiden.

"Det är ett svårt läge eftersom Strand är ett gammalt hus som kräver ständigt underhåll", skriver hon till TT.

Även Strindbergsmuseet i Stockholm står inför en osäker framtid, när för museet viktiga besökskategorier som skolklasser och utländska turister ser ut att utebli även i höst. Enligt museets intendent Camilla Larsson anpassar man nu verksamheten "efter förutsättningarna", bland annat genom en satsning på digital närvaro.

"Tänker inte stänga"

På Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna tvingade coronautbrottet verksamheten att dra i nödbromsen. I en intervju med SVT Dalarna i april larmade museets chef Chia Jonsson om att gården, som drivs utan kommunala eller statliga bidrag och är beroende av betalande besökare, skulle behöva stänga för gott om sommargästerna uteblev.

Nu har museet återigen öppnat för allmänheten, men det ekonomiska läget är fortsatt osäkert, säger Chia Jonsson till TT.

– Det är tufft, särskilt eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan ändras när som helst, fortsätter hon.

Men trots färre visningar och halverade grupper på de guidade turerna tror Chia Jonsson att Carl Larsson-gården kommer att landa på fötterna. Sommargästerna verkar nämligen ha hittat tillbaka till Sundborn.

– Vi blickar framåt med försiktighet, men också optimism, säger Chia Jonsson. I värsta fall får vi ta ett lån, för vi tänker inte stänga ner.

Matilda Källén/TT

Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Pressbild.
Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Pressbild.
Foto: Kjell Sundström/Mårbacka
På Carl Larsson-gården i Dalarna är den ekonomiska situationen fortsatt ansträngd. Arkivbild.
På Carl Larsson-gården i Dalarna är den ekonomiska situationen fortsatt ansträngd. Arkivbild.
Foto: TRONS/TT
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Sveriges många öppna författar- och konstnärshem. Här levde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson kring förra sekelskiftet. Arkivbild.
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Sveriges många öppna författar- och konstnärshem. Här levde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson kring förra sekelskiftet. Arkivbild.
Foto: TRONS/TT

FAKTA

Fakta: Några personmuseer som håller öppet i sommar

Aguélimuseet, Sala (Ivan Aguéli).

Albert Engströms museum, Grisslehamn (Albert Engström).

Birgit Nilsson Museum, Båstad (Birgit Nilsson).

Bror Hjorths hus, Uppsala (Bror Hjorth).

Carl Larsson-gården, Sundborn (Carl och Karin Larsson).

Döderhultarmuseet, Oskarshamn (Axel Robert "Döderhultarn" Petersson).

Ellen Keys Strand, Ödeshög (Ellen Key).

Hasse och Tage-museet, Tomelilla (Hans Alfredson och Tage Danielsson).

Jussi Björlingmuseet, Borlänge (Jussi Björling).

Linnémuseet, Uppsala (Carl von Linné).

Munthes Hildasholm, Leksand (Axel Munthe).

Mårbacka, Sunne (Selma Lagerlöf).

Piratenmuseet, Vollsjö (Fritiof Nilsson Piraten).

Strindbergsmuseet, Stockholm (August Strindberg).

Zornmuseet, Mora (Anders Zorn).

Övralid, Motala (Verner von Heidenstam).

Kultur och nöje

TT-FLASH: Ennio Morricone död

Kultur och nöje
Kultur och nöje Den italienske kompositören Ennio Morricone har avlidit, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Kultur och nöje

Resa i läsfåtöljen: "Jorden runt på 80 dagar"

'Jorden runt på 80 dagar' har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
"Jorden runt på 80 dagar" har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I Jules Vernes romaner kan man följa med till månen, havsdjupen och jordens medelpunkt – och jorden runt.
"Jorden runt på 80 dagar" brukar kallas världens mest lästa reseskildring. Men hur realistiskt var det att 1872 runda klotet på mindre är tre månader?
PREMIUM

Phileas Fogg, tvättäkta brittisk gentleman, modig men inte dumdristig, slår vad om att det är fullt möjligt att resa jorden runt på 80 dagar. Han packar ett par skjortor och tre par strumpor, och lämnar London med sin betjänt Passepartout.

Året är 1872 och det brittiska imperiet breder ut sig över världen. Fogg reser genom flertalet av imperiets territorier, bland annat Indien och Hongkong, men liksom Jules Verne är han ambivalent till kolonialismen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Debuterar med Sommar om polisvåld

Sommar i P1Betlehem IsaakFoto: Lina Arvidsson
Foto: LINA ARVIDSSON
Kultur och nöje
Sommar i P1 Polisvåld i Sverige, pappa Dawit Isaaks försvinnande och födelselandet Eritrea. Det är något av det Malmöbosatta författaren, krönikören och studenten Betlehem Isaak kommer att prata om i sitt Sommarprogram som sänds i dag.
– Jag tror stark på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor, säger hon.

2020 har varit ett år av debuter för 26-åriga Betlehem Isaak. I mars författardebuterade hon med självbiografiska Mitt liv utan dig där hon berättar om sin uppväxt i Asmara i Eritrea, om flykten till Sverige och Biskopsgården i Göteborg, om pappa journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001, om hur hans försvinnande påverkade henne och hela familjen och om rasism och alienation. Nästan samtidigt som boken kom ut fick samma berättelse också premiär på Angeredsteatern Göteborg i pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak. Och nu är det alltså dags för debut även i klassiska Sommar i P1.

– När jag fick frågan tänkte jag, oj vad spännande och vad kul, säger Betlehem Isaak. Och det första som slog mig efter telefonsamtalet var att jag måste berätta om polisvåldet som pågår i det här landet, jag måste prata om det jag varit utsatt för och hur det känns. Jag kommer också att att prata om min pappa, om Eritrea så klart och ta upp vissa delar av boken som jag tycker passar in.

Rätt i tiden

Betlehem Isaak fick Sommarförfrågan redan i mars, långt innan George Floyd mördades av poliser i USA 25 maj och Black Lives Matter-demonstrationerna drog i gång runt om i världen.

– När det hände kände jag att det jag ska prata om i Sommar är rätt i tiden, säger Betlehem Isaak. Men på ett sätt är det också så sorgligt för det finns så många andra vackra, fina saker i det här livet och den här världen. Det finns vackra människor från alla kulturer och ursprung och jag hade gärna velat prata om det, men det får bli en annan gång.

Känns det som ett ansvar att få all den här tiden i radio?

– Ja, jag känner så i alla fall. Jag känner att jag har ett ansvar att berätta om oss som får gå igenom det här. Jag tror också starkt på att man genom att berätta om sina egna upplevelser också kan berätta om andra människor. Vem du än är kan du alltid känna igen dig i olika berättelser, i böcker och i pjäser. Vi människor är enkla på det sättet.

Tycker du att ändå att det känns hoppfullt med engagemanget och demonstrationerna under senvåren?

– Det känns hoppfullt för att man vill att människor ska lyssna oavsett om det är i USA eller här i Sverige men det känns samtidigt sorgligt att fortfarande behöva göra det här. Att alla människor fortfarande inte räknas. Att alla inte får vara med.

Betlehem Isaaks självbiografiska Mitt liv utan dig kom ut i mars i år.

Jobbigt att möta på scen

Att hennes egen historia på kort tid får ta olika form och nå ut till så många människor tycker Betlehem Isaak är både stort och roligt. Men det har också varit jobbigt - inte minst att möta den på scen.

- Allra jobbigaste var nog när min familj och mina vänner såg pjäsen, att se deras reaktioner. Men det var också väldigt fint och känslosamt. Senait Imbaye som spelade mig gjorde en så stark gestaltning och jag kände bara, Gud nu är allting mycket närmre.

Hur var det när din bok mötte läsarna då?

- Jag har fått väldigt bra bemötande och jag tror att människor har börjat se den här historien också ur barnens perspektiv eftersom jag väldigt tydligt skriver ur just det perspektivet. Det är väldigt roligt och fint och visar att vi människor är kapabla att visa kärlek på alla möjliga sätt. Jag är så tacksam över det och över att man fortsätter att prata om Dawit och om Eritrea.

Musik som känns i hjärtat

Betlehem Isaaks Sommar är redan färdiginspelat och hon beskriver uttrycksfullt hur det var.

- Det var väldigt spännande men också jobbigt och vid vissa tillfällen så sa jag bara att, nej det här går inte. Vissa ord och vissa meningar bara fastnade. Jag sa till min producent att nu går jag, men det gjorde jag så klart inte. Och alla var väldigt tröstande och sa bara att jag skulle ta det lugnt och att det kommer att gå bra.

– Jag är inte alls van vid det här. Visst har jag hållit tal men här ska någon lyssna på bara min röst i en och en halv timme.

Hur tänkte du kring valet av musik till ditt Sommar?

- Jag tänkte att den måste få kännas i hjärtat och anspela på det jag har pratat om så jag valde musik utifrån känslorna som väcks av det jag säger, i alla fall hos mig. Och jag tror nog att min producent höll med. Vi gick till och med och nynnade på en av låtarna under dagen. Det var väldigt roligt.

Bor i Malmö

Till vardags studerar Betlehem Isaak statsvetenskap på Lunds universitet och det var också så hon hamnade i Malmö där hon nu bott i två år.

- Jag bodde ett tag i Lund först men kände att jag ville till Malmö. Jag hade fler kompisar som bodde där så det kändes både närmre och bättre. Och jag älskar verkligen Malmö och känner mig hemma här.

Till hösten fortsätter studierna i statsvetenskap samtidigt med mer bokskrivande.

- Jag jobbar på en liten grej så vi får väl se vad det blir av det, säger Betlehem Isaak.

Och när ditt Sommar nu sänds i dag, vad hoppas du att det ska ge dem som lyssnar?

- Jag hoppas att de får med sig att vi kan göra bättre ifrån oss. Att vi trots allt alla bara är människor och att det är viktigt att det här samhället ser alla medborgare som likvärdiga. Jag hoppas också att man känner att man själv kan göra något, att man har makten att påverka sitt liv men också andras. Att det finns hopp.

FAKTA

Fakta

Betlehem Isaak:

Född: 1993 i Asmara i Eritrea, bosatt i Malmö

Bakgrund: Uppväxt i först Asmara i Eritrea och sedan Biskopsgården i Göteborg. Dotter till journalisten Dawit Isaak som fördes bort av säkerhetspolis i Eritrea 2001 och har hållits fängslad sedan dess. Debuterade som författare med självbiografin Mitt liv utan dig på Brombergs förlag i mars i år. I mars hade också pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak, en bearbetning av boken av dramatikern Ninna Tersman, premiär på Angeredsteatern i Göteborg. Studerar statsvetenskap vid Lunds universitet, har bland annat arbetat som personlig assistent och är engagerad i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.

Aktuell: Debuterar som Sommarpratare i P1 6 juli.

Betlehem Isaak om ...

... sin relation till Sommar i P1: ”Jag har lyssnat till och från så det känns väldigt fint att få vara med.”

... Sommaprogram som hon fastnat speciellt för: ”Jag gillade Erik Lundins sommarprogram väldigt mycket. Det berörde mig. Och så Sabina Ddumbas. Och nu i sommar blev jag väldigt berörd av Sofie Sarenbrants Sommar när jag lyssnade. Och även Greta Thunbergs.”

...

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Broadwaystjärna död i sviterna av covid-19

Nick Cordero och hustrun Amanda Kloots. Arkivbild.
Nick Cordero och hustrun Amanda Kloots. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den kanadensiske skådespelaren Nick Cordero har avlidit efter flera månaders kamp mot covid-19, rapporterar amerikanska medier.

"Min älskade make gick bort nu på morgonen. Han var omgiven av kärlek från sin familj, som bad och sjöng när han sakta lämnade jordelivet", skriver hans fru, dansaren Amanda Kloots, på Instagram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dotter uppfyller drömmen utan publik

Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har drömt om 'Allsången' sedan hon var barn. 'Det känns väldigt häftigt', säger hon. Arkivbild.
Johanna Jansson, mer känd som Dotter, har drömt om "Allsången" sedan hon var barn. "Det känns väldigt häftigt", säger hon. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Trots att det gapar tomt framför scenen känns det som en barndomsdröm som går i uppfyllelse när Dotter deltar i "Allsång på Skansen" för första gången.
– Det blir något unikt, säger hon.
PREMIUM

Det är dags för sommarens tredje allsångskväll på Skansen, med artisterna Darin, Amanda Ginsburg, Nisse Hellberg. Och Dotter, som gör sin debut på Sollidenscenen.

– Jag har tittat på "Allsången" sedan jag var liten och har alltid känt att den där scenen vill jag stå på. Så det känns väldigt häftigt, en barndomsdröm går i uppfyllelse, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Elton John på brittiska mynt

Elton John, finns nu även på brittiska mynt. Arkivbild.
Elton John, finns nu även på brittiska mynt. Arkivbild.
Foto: Andy Kropa/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Drottning Elisabeth får konkurrens på de brittiska mynten. Nu ska nämligen Sir Elton John pryda ett antal samlarmynt.

Det brittiska myntverket meddelar att musikern ska äras med jubileumsmynt där en stråhatt, en fluga, ett par glasögon formade som noter samt namnet Elton John syns.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL