Annons

Malmötopp vill se öppna Öresundsgränser fort

Beskedet om fortsatt stängda gränser ställer till det för Öresundsregionen. Men både danska statsministern och svenska utrikesministern pratar nu om en eventuell regional lösning.
– Jag hoppas det går snabbt, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.
Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö, kommenterar danskarnas besked om gränsen på en pressträff under fredagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Det handlar om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter – Öresundsregionen har med sina stängda gränser fått sig en rejäl törn under våren. Men under fredagens presskonferens öppnade danska statsministern upp en möjlighet för att en regional gränslösning kan bli aktuell.

"Största arbetsmarknadsregionen"

Statsminister Mette Frederiksen bekräftade också att man för en dialog med Sverige om någon slags regional återöppning. Hur och när en sådan kan komma på plats är oklart, men det är ett besked som tas emot med öppna armar på den svenska sidan.

Annons

– Jag delar den danska statsministerns uppfattning när hon ger uttryck för att Öresundsregionen är viktig för både Danmark och Sverige och viljan att hitta en regional lösning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och fortsätter:

– Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion, och med de här besluten om att gränserna inte är öppna så har vi en barriär som slår sönder den. Därför välkomnar jag beskedet om att man kan hitta en regional lösning så fort som möjligt.

Lyfter regionen

På fredagen sa också svenska utrikesministern Ann Linde (S) att hon vill se en regional lösning på gränsfrågan. Men frågan är när en lösning kan vara på plats – och hur en sådan praktiskt skulle kunna utformas.

– Det är ett besked som våra respektive regeringar får ge, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh och uppger att hon under hela pandemin haft täta kontakter – både med sin motsvarighet på den danska sidan, liksom med den svenska regeringen.

– I alla dem lyfter jag våra speciella förutsättningar i Öresundsregionen.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons