Annons

Polisen mannar upp för stökig cruising

Power meet är inställt, men till lördagen bemannar polisen ändå som man gjort för tidigare års arrangemang. – Vi har underrättelser på att folk kommer att komma mangrant, säger Pär Cederholm, lokalpolischef i Hässleholm.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Eftersom det inte finns någon uppstyrd cruisingrunda av arrangör och kommun är polisen beredd att med kort varsel kunna stänga av vägar.
Eftersom det inte finns någon uppstyrd cruisingrunda av arrangör och kommun är polisen beredd att med kort varsel kunna stänga av vägar.Foto: Foto: Stefan Sandström

Power meet och cruising i Hässleholm brukar betyda mycket folk och bilar på gatorna. Årets bilträff på Hässleholmsgården är förvisso inställd, men polisen räknar ändå med att det kommer att bli en stökig dag. Kanske till och med stökigare än tidigare.

– Jag tror att det kommer bli ganska stökigt. Folk kommer inte bara stå och spela hög musik och dricka alkohol, utan också köra runt och visa upp sina bilar, säger Cederholm.

Ingen officiell arrangör

Annons

Eftersom årets Power meet ställts in finns ingen officiell arrangör bakom en eventuell cruisingrunda. Då finns det inte heller någon bestämd runda för bilarna att köra efter att bilträffen tar slut.

– Vi har organiserat oss för att klara ett sådant event som Power meet är. Men vid tidigare tillfällen har det funnits en runda att köra, med stöd från kommunen och arrangören. I år finns ingen rutt som kommer att vara avspärrad. Men vi pratar med kommunen om eventuella avstängningar, och det är beslut som vi i så fall kommer att fatta med kort varsel, säger Cederholm.

Power meet har ställts in, men polisen räknar ändå med såväl bilträff som cruising under lördagen.
Power meet har ställts in, men polisen räknar ändå med såväl bilträff som cruising under lördagen.Foto: Jörgen Johansson/Kontinent

Upprop på nätet

Den förra helgen blev lugn i Hässleholm, efter att det under de två föregående lördagarna arrangerats illegala bilträffar på parkeringar i Hässleholm. Polisens underrättelser gör gällande att det nu är slut på lugnet.

– Vi har underrättelser om att man precis som för två veckor sedan kommer att komma rätt mangrant. Det finns upprop på nätet om att man ska ha en bilträff, säger Cederholm.

På andra orter i landet har bilträffar och cruisingar ställts in, och även om arrangörerna uppmanat att inte anordna egna körningar så har det skett ändå. Med blandat stök som resultat.

– Skulle det vara helt lugnt så får vi större resurs till att göra andra saker. Då kan vi ha diverse trafikkontroller eller göra tillsyn på platser där sådan behövs under helgerna. Så det finns en alternativ plan för enheterna om det inte blir någon bilträff. Men jag tror inte att den alternativa planen kommer behövas, säger Cederholm.

Pär Cederholm, lokalpolischef i Hässleholm.
Pär Cederholm, lokalpolischef i Hässleholm.Foto: Peter Paulsson

Brukar vara fint väder

Exakt hur många enheter som kommer att röra sig i Hässleholm vill han inte gå in på.

– På bilträffen för två veckor sedan var det på gränsen att vi klarade det, och tur att resurserna inte behövdes på andra platser i regionen. Nu har vi mannat upp som inför den årliga crusingen, säger han.

Väderläget ser också ut att tala emot en förhoppning om en liten, eller ingen, bilträff. SMHI talar om strålande sol fram till tidig eftermiddag och sedan mulnande men utan nederbörd och bara med lätta eller måttliga vindar.

– På cruisingdagen brukar det alltid vara fint väder. Vi räknar med att det blir ordningshållning från vår sida, och sedan på samma sätt som tidigare bilträffar att försöka leta upp en arrangör, säger Cederholm som själv kommer vara ute på gatorna under lördagen.

Annons

I cruisingparaden?

– Nja, jag kommer väl att tillhöra ”den andra sidan”, skrattar polischefen.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons