Annons

Simningen kör coronaanpassat mästerskap

Det blev inget SM för simningen i sommar på grund av coronapandemin – men tävlingar blir det ändå.
SM ersätts av ett riksmästerskap den 25-28 juni med medaljutdelning och allt.
Tävlingsplats: hos alla simklubbar som vill delta.
Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Simningen kör ett coronaanpassat mästerskap i slutet av juni. Arkivbild.
Simningen kör ett coronaanpassat mästerskap i slutet av juni. Arkivbild.Foto: Rickard Nilsson/TT

Det gäller att vara kreativ under rådande omständigheter och simningen har hittat sin grej. Projektet "Sverige simmar", som kom i gång för att stimulera simmarna när tävlingssäsongen ställdes in, har lett till idén om riksmästerskap.

– Det är ungefär 9 000 resultat som registreras i "Sverige simmar" varje vecka så det har blivit en succé. När det inte blev något SM kom önskemålet från simmarsverige att vi skulle ha något annat i stället, berättar Ulrika Sandmark, förbundskaptenen som också är sportchef på Svenska simförbundet.

Annons

Riksmästerskapet kommer att innehålla alla distanser som skulle ha ingått i SM, JSM och ungdoms-SM (Sum-sim). Föreningarna får anmäla sig, se till att fixa fram funktionärer och sedan är det bara att köra under fyra dagar i slutet av juni. SM skulle ha gått i Halmstad den 26-30 juni.

Medaljer med posten

Resultaten registreras via simförbundet. Långbana rekommenderas, men de föreningar som bara har 25-metersbassäng får använda den och så separeras resultaten i kort- och långbana.

– Tanken är att då får man köra i sin egen miljö, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation och sedan rapporteras resultaten in och man gör en resultatlista av det, säger Sandmark.

Sedan kommer medaljerna som ett brev på posten.

Stjärnor i lagkappsutmaning

Landslagsstjärnor som Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Erik Persson förväntas inte delta.

– Det här är mest för resten. Vi håller på med en utmaning där alla stjärnor är med och där deras resultat registreras i en sorts lagkapp, 4x100 meter fritt för damer och herrar, berättar Sandmark.

När simningen får hålla ett mästerskap på riktigt igen står skrivet i stjärnorna. Alla internationella mästerskap i år är flyttade till 2021 och nationellt är nästa möjliga mästerskap kortbane-SM i Helsingborg den 11-15 november.

Göran Sundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons