Annons

Schough: "Ovissheten har varit värst"

Beskedet att damallsvenskan kan starta i slutet av juni var efterlängtat.
Djurgårdens anfallsstjärna Olivia Schough ser fram emot premiären.
– Ovissheten har varit värst, helt klart, säger hon.
Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Olivia Schough spritade händerna innan hon mötte pressen på fredagen. Tiden utan ett fastställt datum för start har varit jobbig, säger hon.
Olivia Schough spritade händerna innan hon mötte pressen på fredagen. Tiden utan ett fastställt datum för start har varit jobbig, säger hon.Foto: Anders Wiklund/TT

Fotbollsmatcher kommer att tillåtas i Sverige från den 14 juni, samma dag som herrallsvenskan ska ha sin premiär. Damallsvenskan har siktat på 27–28 juni som premiärdatum och med dagens besked kommer serien att kunna starta som planerat.

Känns jättebra

– Nu har vi ett datum att ställa in oss på och det känns jättebra. Vi har hela tiden efterfrågat ett datum som har varit realistiskt. Vi vet att det har varit svårt med allt, men nu har vi ett datum, säger Therese Sjögran, sportchef i regerande mästarklubben Rosengård.

Annons

Eftersom regeringen öppnar upp för elitfotboll från mitten av juni hoppas Sjögran på att Rosengård kan spela träningsmatcher innan sin premiär.

– Vi hinner ju spela tre träningsmatcher. Det har inte riktigt framkommit vad som gäller. Vi väntar lite på det. Det borde komma ett förtydligande under dagen om det eftersom herrarna måste i gång tidigare, säger Sjögran.

Ovissheten värst

Rosengårdsspelarna fick nyligen en tio dagar lång semester, men drog i gång lagträningen igen i måndags. Mentalt har ovissheten varit jobbig för spelarna, säger Sjögran.

– Det är det som har varit spöket för dem. De är så vana vid att ha ett mål framför för sig. Allt är inrutat och alla veckor ser likadana ut. Det är klart att det här beskedet också kommer att lätta mentalt för dem, säger Therese Sjögran.

Djurgårdens lagkapten Olivia Schough delar den bilden.

– Ovissheten har varit värst, helt klart. Det har varit datum som har kommit, sedan har det ändå inte blivit av, det har varit mycket upp och ner. Det är det som har varit jobbigast. Sedan har det varit väldigt hård träning under lång tid, som man inte har varit van vid, säger Schough.

Någon rädsla för att bli smittad känner hon däremot inte.

– Jag känner inte den riktigt. Jag känner mest att kommer det så kommer det, och då får man tackla det då. Just nu ser jag bara fram emot starten och så får vi hoppas att det går bra.

Spelschemat för damallsvenskan är ännu inte spikat. Enligt Therese Sjögran blir detta klart nästa vecka.

Daniel Kihlström/TT

Bella Franzén/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons