Annons

Sverige utanför när gränser öppnar

Danmark och Norge har gjort upp om resor mellan länderna från den 15 juni.
Sverige lämnas utanför uppgörelsen och kommer att utvärderas, lyder beskedet från danska och norska regeringarna.
Publicerad 29 maj 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark och Norge har gjort upp om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Hur det blir med Sverige är under fortsatt utvärdering. Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, säger statsministern Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

– Vi har också täta samtal med vårt grannland Sverige. Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger Frederiksen.

Annons

Förutom Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Norge förhandlar med alla nordiska länder, men är ännu inte framme, säger Erna Solberg å sin sida om Finland, Sverige och Island.

– Ländernas smittskydd måste vara överens.

– Vi har pratat med svenske statsministern och smittskyddet. De förstår att vi börjar med en bilateral lösning. De är villiga att prata med oss.

Hon förtydligar också att Norge när reglerna hävs för danskar inte kommer att ha några regionala begränsningar. Men i Danmark ska norrmän inte få besöka Köpenhamn.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons