Annons

Dragspel, strejk och amerikanska bilar

I maj 1995 bröt strejken ut inom handeln. Fräcke Fredrik med Ingvar Andersson i titelrollen spelades på Löftingsgården och 500 dragspelare dök upp i Hässleholm. Dessutom fick man vara glad om jordgubbarna var mogna till midsommar. Minns du?
Publicerad 30 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Årets upplaga av Flygarmarknaden på Backagården i Finja var full av både sol, läskande drinkar och musik. Flygmarknadens upphovsman Lasse Andersson berättar att marknaden det här året är något mindre än vanligt. Han förklarar också att man försöker integrera människor med handikapp i vanlig social samvaro genom marknaden. Själv river Lasse Andersson av lite låtar tillsammans med sitt band som går under namnet ”Lasse & Buskablyga Hossebandet.

Evelina Johansson är ett av många godissugna barn som spelar på chokladhjulet på Flygarmarknaden på Backagården i Finja.
Evelina Johansson är ett av många godissugna barn som spelar på chokladhjulet på Flygarmarknaden på Backagården i Finja.Foto: Patric Berg

Hans Torstensson i Ullstorp berättar att det kan bli jordgubbar till midsommar. Nuförtiden är det inga problem att snaska på jordgubbar redan i maj. Tiderna förändras och bärmognaden med den.

Hans Torstensson spanar efter mogna jordgubbar. Till midsommar lär de bli klara.
Hans Torstensson spanar efter mogna jordgubbar. Till midsommar lär de bli klara.Foto: Patric Berg
Annons

På Syrsans daghem i Hässleholm (det hette daghem på den här tiden) finns tre hörselskadade barn mellan fyra och sex år som får en chans att träffa andra barn i liknande situation. Syrsan är ett av få daghem för hörselskadade med talad svenska som första språk.

Barnen Quong, Fabian, Pontus, Angelica, Malin och Ulf har roligt tillsammans på Syrsans daghem.
Barnen Quong, Fabian, Pontus, Angelica, Malin och Ulf har roligt tillsammans på Syrsans daghem.Foto: Stefan Sandström

Fräcke Fredrik intar friluftsteatern på Löftingsgården i Vanneberga sommaren-95. Ingvar Andersson har samlat ihop ett gäng som bland annat består av barnen Maria, Andreas och Tobias. Fräcke Fredrik är ett folklustspel där givetvis Ingvar själv spelar Fredrik.

Fräcke Fredrik spelas av Ingvar Andersson. Här tillsammans med Hanna Åkesson, Maria Andersson, Mia Engkvist, Andreas Andersson och Tobias Andersson.
Fräcke Fredrik spelas av Ingvar Andersson. Här tillsammans med Hanna Åkesson, Maria Andersson, Mia Engkvist, Andreas Andersson och Tobias Andersson.Foto: Stefan Sandström

Elever på Ekbackeskolans tekniska program i Osby har byggt en egen solfångare som nu testades. Här värmer solen vatten i kopparrör som löper i slingor inom en ram och mellan glas och aluminiumfolie. Lite snopet var det att solen gick i moln lagom till att skapelsen skulle provas.

Henrik Rosdahl, Christian Svensson och Andreas Karlsson testar den egentillverkade solfångaren.
Henrik Rosdahl, Christian Svensson och Andreas Karlsson testar den egentillverkade solfångaren.Foto: Ingvar Kvarnhammar

Närmare 500 dragspelare dök upp i Hässleholm. En av dragspelarna var Sven-Ola ”Pröjsaren” Rydstrand som är en av dragspelsvärldens giganter. Det är Skånes dragspelsdagar som drar igång för att spela både dag och natt.

Sven Ola ”Pröjsaren” Rydstrand var en av alla 500 dragspelare som dök upp i Hässleholm.
Sven Ola ”Pröjsaren” Rydstrand var en av alla 500 dragspelare som dök upp i Hässleholm.Foto: Jörgen Ahlström

Traditionellt brunnsdrickande ägde rum vid Radiumkällan i Tyringe. Här har druckits brunn sedan tidigt 1900-tal. Varje år specialdesignas ett vattenkrus. Krus nummer ett får alltid den person som utses till årets tyringebo.

Minst 200 personer dök upp när det var dags att dricka brun vid Radiumkällan i Tyringe.
Minst 200 personer dök upp när det var dags att dricka brun vid Radiumkällan i Tyringe.Foto: Patric Berg

I Vittsjö invigs en helt ny vårdcentral vilket gör att invånarna på orten slipper att ta sjukresor till Bjärnum. ”Nu har vi barnavårdscentral, mödravård, läkar- och distriktssköterskemottagning under samma tak”, säger läkaren Olof Berggren.

Gurlie Kjerstensson, Olof Berggren, Johan Svensson, Britta Arvidsson och Christina Andersson vid Vittsjös nyinvigda vårdcentral.
Gurlie Kjerstensson, Olof Berggren, Johan Svensson, Britta Arvidsson och Christina Andersson vid Vittsjös nyinvigda vårdcentral.Foto: Stefan Sandström

USA-dagarna eller All American days drar igång i Osby. Både maten, drycken, kläderna, miljön och bilarna är hämtade från det stora landet i väster.

En gammal Amazon funkar även om det är Amerikadagar.
En gammal Amazon funkar även om det är Amerikadagar.Foto: Jörgen Ahlström

De båda nya björnungarna i Skånes djurpark har fått sina namn. Det var treårige Fredrik Borggren från Tormestorp som vann med namnförslaget Fred och Barney. Priset var givetvis en nallebjörn samt en årskort till djurparken.

Fredrik Borggren med storasyster Emelie tyckte att björnungarna på Skånes djurpark skulle heta Fred och Barney.
Fredrik Borggren med storasyster Emelie tyckte att björnungarna på Skånes djurpark skulle heta Fred och Barney.Foto: Gugge Nilsson

På Hovdala arrangerades 1600-talsdagar. Här fanns gycklare, positivhalare, mat, hantverk, getter och mycket annat. 1600-talsdagarna har fortsatt som en välkommen tradition med många besökare.

Det var många besökare under 1600-talsdagarna på Hovdala.
Det var många besökare under 1600-talsdagarna på Hovdala.Foto: Gugge Nilsson

För tionde året i rad firades Sösdaladagarna. Årets tema var ”När farfar var ung”. Förutom handel, invigning av konstverk och såpbubblor i kolossalformat bakades ”spiddekaga” över öppen eld.

Christin Hallberg bakade ”spiddekaga” över öppen eld under Sösdaladagarna.
Christin Hallberg bakade ”spiddekaga” över öppen eld under Sösdaladagarna.Foto: Gugge Nilsson
Annons

Den här våren gick Handels ut i strejk vilket innebar att 3 500 lagerarbetare, lastbilschaufförer och butikspersonal från 96 företag drabbades. Ett företag var Bergendahls i Hässleholm. Anledningen är att löneförhandlingarna brutit samman. Det är första gången som företaget är uttaget i konflikt och på Bergendahls handlar det om 59 personer. ”Det är det enda rätta att gå ut i strejk, säger Tomas Persson som jobbar på företaget. Vi är underbetalda”.

Tomas Persson och Jörgen Hedin agerar strejkvakter när Handels går ut i strejk för högre löner.
Tomas Persson och Jörgen Hedin agerar strejkvakter när Handels går ut i strejk för högre löner.Foto: Jörgen Ahlström

Verkstadsindustrin skriker efter folk och eleverna på Jacobsskolans yrkeslinjer i Hässleholm är eftertraktade. Eleverna plockas av arbetsgivarna redan innan de tagit sin examen. Det handlar speciellt om industriprogrammets industrigren.

Patrik Bergström, Mats Nilsson, Tony Olofsson, Magnus Persson och Johan Gill som går på Jacobsskolan i Hässleholm är eftertraktade på arbetsmarknaden.
Patrik Bergström, Mats Nilsson, Tony Olofsson, Magnus Persson och Johan Gill som går på Jacobsskolan i Hässleholm är eftertraktade på arbetsmarknaden.Foto: Patric Berg

Naturbruksgymnasiet i Osby påbörjar fågeluppfödning. Det handlar om fasaner, rapphöns och änder. Anläggningen ska i första hand användas i utbildningssyfte, men på sikt ska även fåglarna kunna säljas till jägare, gods och större gårdar.

Dessa kycklingar är bara två dagar gamla och finns på Naturbruksgymnasiet i Osby.
Dessa kycklingar är bara två dagar gamla och finns på Naturbruksgymnasiet i Osby.Foto: Jim Schram
Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons