Annons

En vecka med återhämtning

ekonimikrönika • Publicerad 30 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Alfa Laval är en av veckans skånska vinnare på börsen, men sett till 2020 har de backat 20 procent.
Alfa Laval är en av veckans skånska vinnare på börsen, men sett till 2020 har de backat 20 procent.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter en börsuppgång på 5 procent i veckan har nu årets börsfall dämpats till minus 7 procent. Ju mer långsiktigt desto bättre har det gått. På tolv månader har börsgenomsnittet stigit med 8 procent, på fem år med 17 procent och på tio år mer än fördubblats, plus 106 procent.

Den som haft sina aktier i drygt fem år har dessutom fått utdelningar på närmare 4 procent årligen, dock inte i år då flertalet bolag avstått sedan staten satte upp hinder. Men det är som tidigare påpekats knappast förlust för aktieägarna, de äger fortfarande kvarhållna pengar som hjälper till att stärka bolagen inför en högst oviss framtid.

Annons

Veckans börsuppgång gäller bland annat de två stora skånska industriföretagen Alfa Laval och Trelleborg vars aktier stigit med 6 procent i veckan. Men från årsskiftet har de backat 20 procent respektive 24 procent, alltså betydligt mer än börssnittets minus 7 procent.

På fem år har dock Alfa Lavals aktie stigit 18 procent, på tio år nästan fördubblats. Trelleborg har en dålig utveckling också på fem år, minus 23 procent, men klart bättre på tio år då aktien stigit med 171 procent. Till detta kommer årliga utdelningar.

Byggbolagen har också hämtat igen en del av börsfallet, Peab plus 7 procent i veckan, därmed 18 procent back i år. Skanska plus 9 procent i veckan, minus 11 i år. De ligger dock 97 respektive 63 procent upp på tio år.

Industribolag på mellanstora listan är Haldex i Landskrona, bromsar för tyngre fordon, som sedan ett par år plågas av ägarstrider med tyskt bolag som är både ägare och konkurrent. Aktien har backat 26 procent sedan årsskiftet nästan 70 procent minus på fem år. Aktien betalas nu i ca 38 kr, år 2006 var den något högre liksom från 2012 fram till idag. Att AMF pension och AFA försäkring under maj gått in med 157 nya friska miljoner har inte påtagligt höjt aktiekursen.

Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt ta fart.

De största procentuella uppgångarna gäller enstaka bolag inom hälsa och läkemedel, Life science. Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt få fart.

Några har blivit värda miljardbelopp trots en serie förlustår, Spectra Cure i Lund, börsvärde 1,7 miljard noterad bland de femtio bolagen på First North Premier. Verksamt inom laserljus mot cancer.

Omsättningen ännu bara drygt en miljon kronor det gångna kvartalet, men ledningen uttalar nu att man ”når marknaden om 1 – 2”. Aktiemarknaden är avvaktande.

Nu betalas aktien i drygt 17 kr, hälften mot för ett år sedan och med en högst tillfällig topp på 45 kr.

Cantargia också i Lund arbetar med enzymer som ska göra transplantationer säkrare inom cancer i lungor och bukspottkörtlar. Noterat på börsens tredje lista, börsvärde 1,9 miljarder kr trots att omsättningen senaste kvartalet var noll.

Annons

Anoto i Lund har under många år hoppats på genombrott för sina digitaliserade pennor som skickar handskrift in i datorn. I veckan tecknades avtal med ett skoldistrikt i amerikanska delstaten Indiana värt 72 000 dollar. Anoto kallar ordern betydande för att den kan ge ytterligare licenser och försäljning av pennor. Dubblad rörelseförlust till 18 miljoner kr första kvartalet, lägre försäljning 21 (26) Mkr. Aktien upp 27 procent på en månad, börsvärde 216 Mkr.

Skåne-Möllan steg 14 procent i veckan, plus 17 procent i år. Börsvärde 528 Mkr på First North-listan..

Henric Borgström är ekonomijournalist och krönikerar i Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

Henric BorgströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons