Inrikes

Två skadade när fyrhjuling körde in i hus

En fyrhjuling har kört in i ett hus i Hedemora. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två personer har förts med ambulans till sjukhus efter att en fyrhjuling körde in i ett hus i Hedemora vid 01.30-tiden under natten mot lördag, uppger polisen på sin hemsida.

En av de skadade ska ha klagat på nacksmärtor, men i övrigt är skadeläget oklart, enligt Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen. Båda personerna var var dock talbara.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mordförsök – en gripen

En man i 60-årsåldern knivskars i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern knivskars under sena onsdagskvällen i Myrtorp i Eskilstuna, rapporterar Eskilstuna-kuriren. Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade polisen att en person har anhållits skäligen misstänkt för brottet.

Den anhållne är en man i 35-årsåldern. Han och en annan person togs under natten in till förhör efter att vittnesuppgifter satt polisen på deras spår.

– Vi hade fått ett litet signalement, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till tidningen.

Den person som inte anhölls är inte heller misstänkt i ärendet i nuläget.

Brottet skedde utomhus och mannen fick hjälp av förbipasserande att slå larm. Han fördes med ambulans till sjukhus och hans tillstånd uppges vara stabilt.

En teknisk undersökning pågick under natten på platsen och polisen söker efter en eller flera misstänkta gärningsmän. Händelsen utreds som försök till mord.

Inrikes

Bombskyddet tillkallat efter explosion

En fastighet fick skador i samband med en detonation i Landskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett föremål har detonerat utanför ett flerfamiljshus i Landskrona, enligt polisen.

Polis larmades till platsen av personer som hört en kraftig smäll strax innan klockan 5 på torsdagsmorgonen. Ingen person har kommit till skada, men skador har uppstått på fastighetens fasad.

Nationella bombskyddet är tillkallat. Ingen har gripits i koppling till händelsen, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Inrikes

Mer pengar till Nobelpristagarna i år

Prissumman till Nobelpristagarna höjs i år. Arkivbild.
Foto: Robin Haldert / TT
Inrikes
Inrikes

Nobelstiftelsen höjer prissumman till 10 miljoner kronor inför utdelningen av årets Nobelpris, skriver Dagens Industri.

”Det är viktigt att man får en väsentlig summa”, säger Lars Heikensten, avgående vd på Nobelstiftelsen, till tidningen.

Summan har tidigare sänkts i ett sparprogram. 2012 minskades den från 10 till 8 miljoner kronor, för att 2017 öka till 9 miljoner.

”Beslutet är fattat för att vi har en relation mellan kostnader och kapital som är stabil på ett helt annat sätt än tidigare. I grunden avspeglar det en önskan att undan för undan höja prissumman”, säger Lars Heikensten.

I början av veckan meddelade Nobelstiftelsen att den traditionella utdelningen i Konserthuset i Stockholm ställs in i år med anledning av coronapandemin. I stället planeras en tv-sänd prisceremoni där pristagarna kommer att delta från sina hemländer.

Inrikes

Mc-förare död efter krock med hästtransport

Motorcyklist död efter krock med hästtransport. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den motorcyklist som krockade med en hästtransport i höjd med Jägershill i Malmö på onsdagskvällen har avlidit.

Föraren av hästtransporten och hästen skadades inte fysiskt i kollisionen.

– I detta fall är det en lastbil och en motorcykel. Det är två fordon med olika vikter, där den ena trafikanten är mer oskyddad än den andra, sa polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT efter olyckan.

Olyckan utreds av polis och motorcykeln har tagits i beslag för undersökning.

Inrikes

UHR: Svårt ta fram extra högskoleprov

Snart är det dags för högskoleprov. Arkivbild.
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

På grund av inställda och begränsade högskoleprov under pandemiåret har regeringen gett Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppdrag att ta fram minst tre prov årligen under 2021, 2022 och 2023.

Men det kan bli problematiskt, rapporterar Sveriges Radio.

– Min slutsats är att det är svårt att få fram tre prov under 2021, säger Peter Honeth, nationell samordnare för högskoleprovet, till radion.

På fredagen öppnar anmälan till höstens prov – dock med ett kraftigt begränsat antal platser. Provet är samma prov som egentligen skulle ha skrivits i våras, och fler prov har ännu inte utvecklats eftersom arbetet försenats på grund av pandemin.

Förhoppningen är dock att alla som vill ska få skriva provet i vår, även om det bara blir ett enda provtillfälle i stället för de utlovade två.

– Ja. Problemet om det bara blir ett prov är att det sannolikt blir en stor belastning med alla som vill skriva, säger Honeth.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

"Höstbudgeten gör att åklagare tappar hoppet"

När det sker misstänkta skottlossningar och andra grova brott är det en åklagare som leder förundersökningen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Större arbetsbelastning – men inga extra anslag.
På Åklagarmyndigheten ökar oron för att situationen på sikt blir mycket bekymmersam.
– Den här höstbudgeten gör att åklagare tappar hoppet, säger åklagaren Emma Berge.

De senaste åren har regeringens fokus varit att bekämpa den grova organiserade brottsligheten genom sitt 34-punktprogram och stora satsningar på polisen. Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven att Åklagarmyndigheten har ett överskott och inte behöver några extra pengar i höständringsbudgeten.

Detta trots att Åklagarmyndigheten varnat för att man kan behöva krympa verksamheten och säga upp ett hundratal åklagare om man inte får ökade anslag.

– Den här höstbudgeten gör att åklagare tappar hoppet, trots att det är åklagare som behövs för att det ska bli effekt av alla straffskärpningar som skett, säger åklagaren Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen vid Åklagarmyndigheten.

Behöver växa

Emma Berge, som arbetat fackligt i snart tre år, tycker att det är obegripligt att satsningen på polisen inte går hand i hand med motsvarande satsning på Åklagarmyndigheten. Enligt henne skulle dagens knappt 1 000 åklagare behöva öka till 1 200 för att åklagarna ska få en rimlig arbetsbelastning. Fram till augusti hade 80 nya åklagare rekryterats, men samtidigt hade 42 slutat.

– Jag tycker att Åklagarmyndigheten var jättetydlig i sitt budgetunderlag. Vi behöver långsiktighet. Vi behöver växa och bli många fler. Och så blir svaret att ni har ett överskott. Ni klarar er.

Överskottet beror, enligt henne, bland annat på att utbildningar inte kunnat genomföras på grund av pandemin, men att de kommer att behöva hållas så fort den är över.

– Grundproblemet är att vi har för mycket att göra och att den här höstbudgeten gör att man känner att vårt jobb inte är viktigt. Vi behövs inte, trots att man gjort 50 straffskärpningar sedan 2014 och infört 20 nya brott.

Emma Berge anser att det behövs fler åklagare för att det ska bli effekt av alla straffskärpningar och satsningarna på polisen.

– Om man ska lyckas med brottsbekämpningen mot hedersvåldsproblematiken, den grova organiserade brottsligheten och mot våld i nära relationer måste vi bli fler åklagare.

Komplicerade utredningar

Hon berättar att ett nytt förslag om ett utökat skydd för barn som bevittnat våld av eller mot någon nära uppskattningsvis skulle kräva 62 till 77 åklagare bara för att hantera alla ärenden.

Dessutom är utredningar om grov organiserad brottslighet ofta komplicerade och tar tid. Ett exempel på det är utredningsarbetet efter den internationella operationen Robinson som lyckades knäcka en krypterad telefontjänst, EncroChat, som omkring 800 kriminella i Sverige använde.

– Där finns jättemycket bevisning för att de har begått allvarlig brottslighet och nu börjar det bli tillslag. Flera personer är häktade med anledning av de bevis som finns. Det här är en unik händelse och vem ska driva de här ärendena? Det är åklagare. Hur ska vi hinna?

Emma Berge är oroad över att fler av hennes åklagarkolleger ska tröttna och söka sig till andra arbeten, där de får bättre förutsättningar att göra ett bra jobb i ett lugnare tempo.

Minskad bemanning

Riksåklagare Petra Lundh instämmer i att åklagarna har en mycket hög arbetsbelastning på många platser i Åklagarmyndigheten. Medarbetarundersökningen som myndigheten genomförde i vintras bekräftade detta. Hon säger att myndigheten kortsiktigt kan hantera situationen, men att det på ett par års sikt blir mycket bekymmersamt.

– Vi kommer att behöva minska bemanningen för att få en budget i balans 2022-2023, säger Petra Lundh.

Inga åklagare kommer dock att sägas upp, de blir i stället färre på längre sikt genom att myndigheten inte anställer nya när personer slutar och inte kan nyrekrytera.

– Det vi behöver är framför allt stabila planeringsförutsättningar med en långsiktig inriktning. Generellt behövs en årlig anslagshöjning med åtminstone 50 miljoner kronor per år för att behålla en oförändrad bemanning, säger Petra Lundh.

Samtidigt har man en långsiktig ambition att öka antalet åklagare för att få en rimligare arbetsbelastning.

– Ska vi kunna göra det krävs mer än de 50 miljoner kronor per år som behövs för att behålla nuvarande nivå.

Petronella Uebel/TT

Åklagarna driver polisutredningar framåt, exempelvis ledde åklagare Britt-Louise Viklund förundersökningen mot den man som misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004. Arkivbild.
Åklagarna driver polisutredningar framåt, exempelvis ledde åklagare Britt-Louise Viklund förundersökningen mot den man som misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen vid Åklagarmyndigheten, är kritisk till att Åklagarmyndigheten inte får mer pengar i höstbudgeten.
Emma Berge, ordförande för Saco-S-föreningen vid Åklagarmyndigheten, är kritisk till att Åklagarmyndigheten inte får mer pengar i höstbudgeten.
Foto: JUSEK

FAKTA

Fakta: Åklagarmyndighetens ekonomiska prognos

I juli gjorde Åklagarmyndigheten en prognos för ekonomin för i år och fram till 2023. Då konstaterade myndigheten att man behöver runt 50 miljoner kronor mer per år för att bibehålla verksamheten på en oförändrad nivå bland annat på grund av ökade kostnader för lönerevision, pensionspremier, indexuppräkning av hyror samt säkerhetsanpassningar av lokalerna. Därtill kommer kostnadsökningar för gjorda rekryteringar.

Åklagarmyndigheten skrev också att man kommer att behöva krympa verksamheten och minska personalstyrkan med sammantaget motsvarande ett hundratal åklagare under hela perioden om inte anslagen höjs.

Inrikes

Explosion i Uppsala – bombskyddet på väg

En explosion inträffade i Uppsala tidigt på torsdagsmorgonen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Uppsalapolisen larmades av flera personer som hade hört en kraftig smäll vid 04.30.

– Det var en explosion utanför en lägenhet, vi har inte hittat någon som är skadad, säger Daniel Ågren vid polisen.

Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet är på väg. En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse är upprättad.

Inrikes

Misstänkt anlagd brand på förskola i Malmö

Det brann i en förskola i Malmö under onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polis och räddningstjänst larmades vid 19-tiden till en brand på en förskola i Limhamn i Malmö.

– Vi har en inringare som säger att man sett personer som har dragit en barnvagn intill fasaden och satt eld på den, så vi utgår ifrån att branden är anlagd, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL