Annons

Världsrekord dagen före Elitloppet

Elitloppshelgen inleddes i världsrekordtempo.
Den 52:a upplagan av styrkeprovet Harper Hanovers lopp såg en överlägsen vinnare i form av norskfödde Moni Viking, körd och tränad av Björn Goop.
– Vi fick väldigt långt fram till täthästarna, men Moni Viking kan springa jättefort i ett varv, säger Björn Goop till TV4.
Publicerad 30 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Björn Goop inledde Elitloppshelgen med en övertygande seger i Harper Hanovers lopp. Arkivbild.
Björn Goop inledde Elitloppshelgen med en övertygande seger i Harper Hanovers lopp. Arkivbild.Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Elitloppshelgen må avgöras inför tomma läktare, men av lördagens tävlingar att döma tänker inte hästarna låta sig påverkas av de uteblivna hejaropen.

Medan Elitloppet avgörs över ett och ett halvt varv så är Harper Hanovers lopp något helt annat. Grunddistansen skrivs till 3 140 meter där de riktiga styrkefenomenen får jaga ytterligare 40 meter bakom.

Annons

Den utmaningen antog Moni Viking som om det vore det mest självklara i världen. Efter ett pilsnabbt slutvarv var han till slut förkrossande överlägsen på kilometertiden 1.11,9/3 180 meter. En putsning av det tidigare världsrekordet gällande långdistanslopp på tusenmetersbana med en tiondel. Segercheckens nivå uppgick till en halv miljon kronor.

På söndagen tillhör Björn Goop också favoritskaran i Elitloppet med Vivid Wise As.

– Hästen känns bra, jag är nöjd med Vivid Wise As i träningen. Nu är han piggare och gladare i ögonen, springer och kråmar sig. Jag har god känsla, säger Björn Goop till TV4.

Att stallformen är den rätta även hos Daniel Redén som tränar favoriten Propulsion blev lika uppenbart. Redén vann två V75-lopp och båda hästarna styrdes till seger av Propulsions kusk Örjan Kihlström som vann ytterligare ett V75-lopp.

Emil Persson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons