Annons

Anlägg en klimatträdgård (1.0)

Publicerad 31 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

DEBATT.nlägg en klimatträdgård (1.0) Idag befinner vi oss i en avgörande kamp mot global uppvärmning, habitat-förlust, massdöd av pollinerare, nedplastning av våra hav samt andra miljörelaterade problem. Alla dessa trender med en långtgående inverkan på våra möjligheter att skapa en god framtid för oss alla. Omfattningen av de globala problemen kan dessutom få oss att tro att vi inte kan göra något åt dem, men det kan vi faktiskt! Vi skulle exempelvis kunna göra något för klimatet i en begränsad del av våra trädgårdar, genom att anlägga en klimatsänka och mikrohabitat för hotade arter; en ’klimatträdgård’. Om vi bara avsätter en bit yta och sluta göra aktivt arbete på denna, så kommer det nämligen inom kort att bli lite högre gräs, sedan kommer blommor, små buskar och efter ett tag möjligen även träd. Det enda vi behöver göra är att sluta klippa vår gräsmatta, eller sköta våra land på ett visst område. Ur våra viktiga pollinerares perspektiv är stadsmiljön och tyvärr även landsbygden ibland näst intill en öken idag. Genom att anlägga dessa små oaserna, skulle dessa dock få en fristad där de kan finna näring samt en skyddad boplats för ta sig vidare till andra områden. Utöver detta kommer klimatträdgården binda koldioxid både i både vegetationen och under ytan, samt berika marken med ny jordmån, kväve och annan näring som våra marker behöver för att må bra. Vid en första anblick kan tyckas att inte detta skulle spela så stor roll; det är ju bara ett par kvadratmeter yta som vi låter vara från gräsklipparen eller sekatören. Men precis dom global uppvärmning är resultatet av att många människor omedvetet tar okloka beslut som ackumuleras till något stort och problematiskt, så kan människors medvetet positiva beslut också ackumuleras till lösningen på många av våra problem. Det spelar ju inte så stor roll att en person kör bensinbil, men om flera millioner gör det så blir effekterna betydande. Faktum är att om klimatträdgårdar skulle spridas globalt genom att världen följer Sverige, skulle det innebära hundratals millioner ton minskad koldioxid i vår atmosfär som istället binds i marken. Detta samtidigt som det kan vända trenden för våra livsviktiga pollinerare och skapar ny näringsrik jordmån. Om vi alla arbetar gemensamt för att förbättra vår miljö, kan det därmed komma att ge en enorm positiv inverkan. Ta därför nu det enklaste beslutet någonsin för din trädgård och vår miljö genom att inte göra någonting; bara avsätt en minimal yta mark såsom 3x3 meter och bara låt bli den, så kommer naturen förvalta den och se till att det blir en produktiv klimat- och miljöyta. Detta samtidigt som du drar ett litet men betydande strå till stacken för att säkerställa vårt planets ekosystem och vår gemensamma framtid!

När naturen växer fritt spirar livet av fåglar, insekter och växter.Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610
När naturen växer fritt spirar livet av fåglar, insekter och växter.Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fredrik Andrén-Sandberg

Annons

Klimataktiv trädgårdsodlare

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons