Boktips

Boktips: Är det du som har tuggat på min godnattsaga?

Är det du som har tuggat på min godnattsaga, av Jean Maubille.
Personligt
Personligt Whoops, vilken liten rysare! Denna boken vänder sig till de allra yngsta barnen.

Det är något lustigt med hela boken, för någon har tagit ett stort bett. Det syns ju klart och tydligt, och ändå är boken tryckt i tåligt papper som ska klara små kladdiga fingrar och att boken åker in i munnen ibland. Men nej, det är ju ändå inte tänkt att man ska äta upp den!

Bebisen är arg och springer runt och frågar katten först, men katten nekar bestämt. Han har bara ätit upp musen. Hunden då? Nej, han påstår sig ha tagit ett bett i kattens svans. Då finns det ju bara en till att fråga - monstret under sängen? Kan han verkligen vara den skyldige?

Ja, missa inte denna lilla rysare!

FAKTA

Är det du som har tuggat på min godnattsaga?

Av Jean Maubille. Lilla Piratförlaget.

Boktips

Boktips: Kompisboken

Kompisboken, av Helena Bross och Christel Rönns.
Personligt
Personligt

Fröken i klass Ib har skrivit alla elevernas namn på en lapp och lagt ner i en glasburk. Sen får barnen dra varsin lapp: det namn som kommer upp på lappen ska du vara extra snäll emot. Det är din ”hemliga” kompis.

På Oscars lapp står det Maja. Han blir glad för hon är jättesnäll. När hon tappar sitt sudd plockar han upp det men när han ska hämta mjölk till henne i matsalen så knuffar någon till honom så att han spiller mjölk rakt över Maja. Han blir ledsen, men trots detta så blir ändå Maja och Oscar jättefina vänner och leker tillsammans i Majas trädkoja.

Efter den charmiga berättelsen, finns det många sidor för den gamla hederliga kompisboken, där dina polare kan fylla i själv sitt namn, hårfärg, favoritdjur, vad man gillar och inte gillar.

Det är som en liten pysselbok, för här finns även uppslag när du kan ringa in hur en bra kompis ska vara och du kan även fylla i hur din önskedag ser ut och förstås ett uppslag där du kan fylla i vad du själv ska bli när du bli stor, vilka böcker du läst och vilket som är ditt favoritdjur. Kul och underhållande!

FAKTA

Kompisboken

Av Helena Bross och Christel Rönns. Förlag: Bonnier Carlsen

Boktips

Boktips: Fotboll

Fotboll, av Jérémy Rouche och Pascal Baltzer.
Personligt
Personligt

Kort om sport! Fotboll. Ja, precis som boktiteln säger så handlar det om fotboll. På en enkelt sätt får barn som ska börja träna fotboll lära sig precis allt om sporten och det som händer runt omkring.

Med korta faktatexter och härliga bilder, förklaras det hur första träningen går till, vad som menas med laganda och vilka kläder spelarna har på sig. Vi får lära oss om fotbollsplanen; var straffområdet ligger, vilket som är kortsidan och vad som menas med straffpunkt.

Sedan är det dags att gå igenom spelets grunder. Vad betyder det när domaren håller fram ett gult kort eller ett rött? Varför är det viktigt med uppvärmning och hur tränar man passning och skott. Sen är det äntligen dags får match!

Boken bjuder även på fakta om de stora klubbarna, världsmästerskapen och fotbollsstjärnorna.

Boken ingår i serien Lätt att läsa sport, och vänder sig till barn som är på väg att knäcka läskoden och som har ett stort intresse för fotboll.

FAKTA

Fotboll

Av Jérémy Rouche och Pascal Baltzer. Förlag. Bonnier Carlsén.

Boktips

Boktips: Småkryp och skolresa

Småkryp och skolresa, av Pernilla Gesén och Jeanette Milde.
Personligt
Personligt

Det finns ju inget mysigare och mer spännande i världen än att campa med klassen i skogen! Det är just var Ringo och hela klass 1A ska göra!

Ringo älskar att vara i naturen och så skoj det ska bli att sova i tält! Fast lite läskigt är det allt med alla småkryp. De andra pratar om alla spindlar och skalbaggar de tänker fånga, Ringo försöker få dom att tänka på annat - kanske kan de bygga sandslott istället? Nej, det är ingen som lyssnar på honom.

De hittar stora spindlar i nät, hur vet man om de är giftiga? Ringo är lite orolig. I den lilla ån hittar de i alla fall en humla som sitter på ett blad. Den måste barnen rädda, men när Ringo sträcker ut handen för att rädda humlan bränner det till och humlan försvinner ner i vattnet. Det är Ringos fel att den drunknat!

Barnen bestämmer sig för att begrava humlan och då får den vila i ett stort sandslott på stranden, som de hjälps åt att bygga. Det händer mycket roligt på campingen och på kvällen grillar de korv och Ringo spelar på sin gitarr.

Boken ingår i serien ”lättläst” och vänder sig till nybörjarläsaren. Den har härliga illustrationer och många barn känner säkert igen sig i handlingen.

FAKTA

Småkryp och skolresa

Av Pernilla Gesén och Jeanette Milde. Lilla piratförlaget.

Läsarens egen bild

Läsarens egen bild

Gula rosor.
Foto: Sune Sylegård
Personligt
Personligt

Rosor från Skyttegatan i Hässleholm. Fotograf är Sune Sylegård.

Rosor.
Foto: Sune Sylegård
Rosor.
Foto: Sune Sylegård
Rosor i rosa.
Foto: Sune Sylegård

Personligt

Bonnarock, sjölejon och massor av bebisar

Jerker med dunderhögtalaren framför sig.
Två åttatums bashögtalare i kofferten ger en tung djup bas som kompletterar de övriga sju högtalarna i Jerker Forss lilla Peugeot.
Foto: Gugge Nilsson
Personligt
SOMMAR Det är inte var dag du stöter på ett sjölejon i Finjasjön, men för 25 år sedan var det just detta som hände. Dessutom föddes en massa små bebisar och på Hovdala svek publiken när det bjöds på Bonnarock. Allt detta och mycket mer, pratade folk om för 25 år sedan. Minns du?

Jerker Forss bilstereo är god för 140 decibel, en volym som lyfter tak och utlöser billarm.

En hel förmögenhet har han lagt ner på sin hobby; att ha den grymmaste anläggningen i Hässleholm. Ett stridsvagnsbatteri krävs för att driva nio högtalare som är inklämda i en liten Peugeot 205:a.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Nyfödda

Nyfödda

Idag hälsar vi lilla Dante välkommen till världen. Här med föräldrarna Ida och Marcus Isgren Prahl.
Foto: Sofia Åström
Personligt
Personligt

Ida och Marcus Isgren Prahl, Hässleholm, fick en pojke den 17 mars. Dante vägde 3670 gram och var 53 cm lång.

Fotografera på Norra Skåne

Välkommen till vår familjefotografering varje helgfri onsdag mellan klockan 14 och 15 på Östergatan 5 i Hässleholm. Du behöver inte boka tid i förväg, men på grund av pandemin tas alla bilder utomhus, vid regn är fotograferingen inställd.

Det går även bra att skicka in privata bilder till oss.

Samma regler gäller: Föräldrarna ska vara med på bilden och den ska tas innan barnet hunnit fylla fyra månader.

personligt@nsk.se

Läsarens egen bild

Läsarens egen bild

Vid Trädhuset på Hovdala.
Foto: Bruno Simonsen
Personligt
Personligt

”En sådan natur kan man riskera att hamna i när man är ute på en "skogbadsrunda" vid Trädhuset på Hovdala”.

Fotograf är Bruno Simonsen.

Skicka in bilder

Fortsätt skicka in bilder till oss. Skriv gärna några ord om motivet. Är det personer med på bild vill vi ha deras för- och efternamn samt fotografens namn.

Skicka till: personligt@nsk.se

Läsarens egen bild

Läsarens egen bild

En liten kille står och spelar trumpet och en tjej håller upp noterna åt honom. På andra sidan staketet sitter jubilaren.
Trumpetsolo för jubilaren Asta Gustavsson i Bjärnum.
Foto: Privat
Personligt
Personligt

”I coronatider är vi glada för att möjligheten till uppvaktning medgavs på föreskrivet avstånd. Elias Almehov, 10 år, spelade flera musikstycken för sin pappas farmor på 95 årsdagen. Jubilaren, Asta Gustavsson, bor på Nybo i Bjärnum”.

I coronatider är vi glada för att möjligheten till uppvaktning medgavs på föreskrivet avstånd”.

Så skriver Rolf Gustavsson, som skickat in bilden.

NÄSTA ARTIKEL