Utrikes

Nya fall av ebola i Kongo-Kinshasa

Myndigheter försöker stoppa dödlig ebolaspridning i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Myndigheter försöker stoppa dödlig ebolaspridning i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nya fall av ebola rapporteras från nordvästra delen av Kongo-Kinshasa. Resultatet kommer några veckor innan man skulle ha förklarat att den dödliga och mycket smittsamma sjukdomen inte längre sprids i sedan tidigare drabbade östliga delar av landet.

Hälsominister Eteni Longondo säger att fyra personer redan har dött av ebola i regionen Mbandaka. Provresultat från det nationella institutet för biomedicinsk forskning bekräftar att dödsfallen orsakats av ebola.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Man klättrade upp i staty och kissade på brandman

Utrikes
Danmark En berusad 21-årig man klättrade upp i en staty i den danska staden Esbjerg. Sen blev han rädd och kissade på en brandman.

Det var natten mot torsdagen som mannen klättrade upp i en staty föreställande Christian IX, som var kung av Danmark från 1863 fram till sin död 1906.

Blev rädd och tömde blåsan

Sen kickade höjdrädslan in, och mannen slog en signal till brandkåren.

Väl på plats visade mannen att han också hade en ”slang”:

– Mannen hade druckit väldigt mycket och när räddningstjänsten kom tackade han genom att kissa på dem, säger Søren Strægaard, vakthavande befäl vid Syd- och Sönderjyllandspolisen, till Ekstrabladet.

Såväl en brandman som en brandbil träffades av strålen.

Tradition bland nykläckta studenter

Efter att mannen plockats ner kördes han till en polisstation för tillnyktring. Enligt polisen får det räcka som straff.

Det är lite av en tradition i Esbjerg att klättra upp i statyn, framförallt bland de som just tagit studenten.

Utrikes

Anhörig: Viktigast att Iran tar ansvar

Madeleine Persson tog studenten tidigare i somras, något hennes pappa sett mycket fram mot.
Madeleine Persson tog studenten tidigare i somras, något hennes pappa sett mycket fram mot.
Foto: Privat
Utrikes
Utrikes Det viktigaste är att Iran tar sitt ansvar för nedskjutningen och att de skyldiga straffas, säger Madeleine Persson, 19 år. Hon förlorade sin pappa Mahdi Emami, 60 år, när passagerarplanet sköts ned utanför Teheran i år.

– Jag vill veta vad som händer med dem som tog livet av så många människor, säger hon till TT.

Den 8 januari i år vaknade Madeleine Persson och fick veta att det varit en flygkrasch utanför Teheran.

– Jag visste att pappa skulle åka den dagen.

Hon skickade flera meddelanden, men fick inget svar. Hon ringde även utrikesdepartementet, men kunde inte få något besked.

– Till slut googlade jag och fick se passagerarlistan. När jag såg pappas namn bara skrek jag. Jag kunde inte sluta skrika och tårarna bara rann.

Inte hört något

Från januari till och med mars har hon haft en regelbunden kontakt med utrikesdepartementet, men de senaste månaderna har hon inte hört något.

– Inget mejl eller någonting så jag får väl ta kontakt med dem igen och höra vad som händer.

Nu har utrikesminister Ann Linde meddelat att de länder som hade medborgare på planet ska förhandla gemensamt med Iran om kompensation till offrens anhöriga. Vilka summor det handlar om är inte klart.

Vill se förändring

Madeleine Persson säger att det inte handlar om pengar utan om att Iran tar ansvar för det som har hänt och att de skyldiga straffas.

– Så fort vi vet vad som händer med dem och vad den iranska staten gör, då kan man se att de tar något ansvar. Jag vill se någon förändring så att det inte händer igen.

Hon säger att det faktum att planet sköts ner och inte kraschade gör att allt känns värre.

– Det var någon som sköt, som siktade på planet. Det är fruktansvärt.

Något som Mahdi Emami verkligen såg fram mot var att Madeleine Persson skulle ta studenten, något som hon gjorde tidigare i somras. Han hade redan valt ut vilken bild på henne som skulle finnas på studentplakatet.

– Jag hade hans bild på en knapp på min klänning så han var med mig och såg allt den dagen, säger hon.

Fredrik Gunér/TT

Utrikes

Merkel till Bryssel för budgetsamtal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Bryssel för att diskutera coronastöd och nästa långtidsbudget i EU. Arkivfoto.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Bryssel för att diskutera coronastöd och nästa långtidsbudget i EU. Arkivfoto.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nästa vecka kommer nya kompromissbud kring EU:s coronastöd och nästa långtidsbudget.
Planerna ska diskuteras med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på plats i Bryssel.

Nej, nej, är Sveriges åsikt hittills om de förslag som EU-kommissionen lagt fram om lån och bidrag till coronadrabbade länder och en ny långtidsbudget i EU.

Ja, ja, är vad EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i stället hoppas på, med hjälp av sitt kompromissförslag som nu utlovats till "andra halvan av nästa vecka".

I en middagsgenomgång för EU-ländernas ambassadörer i onsdags lovade Michel en "aningen" mindre budget, skriver nyhetssajten Politico Europe med hänvisning till diverse diplomatkällor. Samtidigt vill Michel behålla "storleken och ambitionen" i det extra coronastöd på 750 miljarder euro som EU-kommissionen vill låna upp och sedan till stor del ge som bidrag till drabbade medlemsländer.

"Varje dag räknas"

Inför kompromissframtagandet ska Michel hålla särskilda överläggningar i Bryssel nästa onsdag med kommissionsordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentets talman David Sassoli och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Vi har en kris av aldrig tidigare skådat slag och den behöver ett svar av aldrig tidigare skådat slag, säger von der Leyen och manar till en snabb lösning.

– Alla dagar vi förlorar så kommer vi att se folk förlora sina jobb och företag gå i konkurs. Så varje enskild dag räknas, säger hon på en presskonferens efter ett webbmöte med Merkel och den tyska regeringen under torsdagen, i samband med att Tyskland nu tagit över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Rabatter blir kvar?

Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike tillhör de mest skeptiska till liggande budget- och coronaförslag. De fyra länderna kan dock trösta sig med att den rabatt de får på betalandet av EU:s medlemsavgift med största sannolikhet blir kvar.

Kraftigt flankstöd kommer från just Tyskland, som ser det som nödvändigt att behålla rabatterna för att jämna ut inbetalningarna till budgeten.

Ekonomi- och energiminister Peter Altmaier konstaterar samtidigt att landet inte är ute efter att enbart driva igenom sin egen åsikt.

– Som ordförande gäller det att agera med politisk återhållsamhet. Du behöver tjäna hela EU:s intressen och även de andra medlemsländernas. Annars kommer du inte att göra några framsteg alls, säger Altmaier i ett webbmöte med allehanda Bryssel-korrespondenter.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Kampen om budgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU-kommissionen hoppas att det ska kunna göras genom införandet av direkta EU-skatter på exempelvis utsläppsrätter och av multinationella nätbolag.

Parallellt har EU-kommissionen ändrat i sitt förslag till ny långtidsbudget för EU under åren 2021–27. Det nya förslaget landar på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. I förslaget ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Utrikes

Jeffrey Epsteins tidigare partner gripen i USA

Bildmontage: Ghislaine Maxwel, till vänster, och Jeffrey Epstein. På torsdagen kom beskedet att Maxwell gripits i USA.
Bildmontage: Ghislaine Maxwel, till vänster, och Jeffrey Epstein. På torsdagen kom beskedet att Maxwell gripits i USA.
Foto: Laura Cavanaugh/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Ghislaine Maxwell, nära medarbetare och tidigare partner till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, har gripits i New Hampshire i USA rapporterar flera amerikanska medier.

En talesperson för det rättsväsende i New York som ansvarar för att utreda om Epstein hade några medbrottslingar, säger att Maxwell anklagas för "sin roll i det sexuella utnyttjandet och de övergrepp som begicks av Jeffrey mot flera minderåriga flickor".

Gripandet av 58-åriga Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – var odramatiskt, uppger FBI:s talesperson Kristen Setera för nyhetsbyrån AFP. Ghislaine Maxwell väntas framträda inför domstol senare under torsdagen.

Prins Andrew

Jeffrey Epstein var affärsman från New York med många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew. Han dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

Epsteinfallet har väckt enorm uppmärksamhet, inte minst efterson Epstein umgicks med den brittiske prins Andrew privat.

Hållit sig undan

Prinsen anklagas av en i dag vuxen kvinna för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen. Prins Andrew tillbakavisar kvinnans anklagelser.

I augusti 2019 tog Epstein sitt liv i sin cell i häktet på Manhattan i New York. Han blev 66 år.

Efter att Epstein greps har Maxwell hållit sig undan och brittiska tabloider har ägnat mycket utrymme åt att spekulera i var hon kan ha hållit hus.

Utrikes

Över 160 döda efter jordskred i jadegruva

Dödliga jordskred sker inte sällan mellanrum i området Hpakant i norra Myanmar.
Dödliga jordskred sker inte sällan mellanrum i området Hpakant i norra Myanmar.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes Dödstalet efter jordskredet i en jadegruva i Myanmar (Burma) stiger till 162, uppger landets myndigheter.
Regeringen kritiseras för att trots upprepade olyckor inte ha städat upp i den riskfyllda jadeindustrin.

Ytterligare över 50 skadade vårdas på sjukhus.

Personerna arbetade i gruvan då de begravdes i en "våg av lera" orsakad av kraftiga skyfall, enligt räddningstjänsten. Olyckan inträffade i området Hpakant i delstaten Kachin, som är rik på jade.

Räddningsarbetare jobbade intensivt för att gräva fram människor ur leran. Arbetet försvårades av fortsatt kraftiga regn och oron för ytterligare skred.

Enligt al-Jazira var de döda arbetare i jakt på fyndigheter efter det att ett stort gruvbolag lämnat området.

– Det finns inget hopp om kompensation för familjerna eftersom att de var frilansande gruvarbetare, säger Than Hlaing som hjälpte till i sökarbetet till tidningen.

Dödliga jordskred inträffar med jämna mellanrum i Myanmars ofta illa underhållna gruvor.

Människorättsorganisationer har riktat kritik mot regeringens oförmåga att skapa en trygg arbetsmiljö för gruvarbetarna. Regeringen, med tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, har lovat att städa upp mångmiljonindustrin – men enligt aktivister har mycket lite skett. Enligt organisationen Global Witness har utvinningen kopplingar till tidigare juntaledare och militärelit.

Torsdagens jordskred är ett av de dödligaste som drabbat landets jadeindustri.

Räddningsarbetare bär en omkommen gruvarbetare efter jordskredet i delstaten Kachin.
Räddningsarbetare bär en omkommen gruvarbetare efter jordskredet i delstaten Kachin.
Foto: Myanmar Fire Service Department/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Anhöriga kompenseras efter Irans nedskjutning

Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Foto: Ebrahim Noroozi
Utrikes
Utrikes Iran kommer att kompensera anhöriga till svenska och andra utländska medborgare som fanns på det plan som Iran sköt ned i januari. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för TT.
Men det är oklart när det kan vara färdigförhandlat om summor.

– Det får vi se, det beror på hur pass medgörliga Iran är vad gäller summan. Men vi räknar med att vi inom mycket kort tid ska kunna ha det första konkreta förhandlingsmötet, säger Linde.

De fem länder som agerar tillsammans mot Iran i frågan är Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och Afghanistan. De hade alla medborgare på planet från Ukraine International Airlines som sköts ned av en iransk luftvärnsrobot kort efter starten från Teheran den 8 januari i år. På planet, med totalt 176 personer ombord, fanns 17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Länderna har nu skrivit på ett avtal, som Iran enligt Ann Linde är införstått med, om att gå fram gemensamt om pengar till anhöriga.

– Vi har undertecknat ett samförståndsavtal om att vi nu ska förhandla gemensamt med Iran om gottgörelse, kompensation till offrens anhöriga, säger Linde.

Tvekar inte

Men kan Linde och hennes ministerkollegor verkligen vara säkra på att Iran kommer att betala ut kompensation?

– Det finns ingen tvekan om det, säger Linde och tillägger att det bland annat följer av att Iran tagit på sig ansvaret.

Hon tillägger att hon och var och en av hennes kollegor har haft enskilda samtal med den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif om saken.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, framhåller vikten av att regeringen ser till att det blir full kompensation för de anhöriga och att det hela sköts respektfullt och rättssäkert. Sverige får inte vela.

– Iran är inte vilken regim som helst, säger Wallmark och hänvisar till att landet till en början förnekade allt ansvar för nedskjutningen och att landet har krånglat vad gäller att erkänna personers medborgarskap i andra länder.

I veckan meddelade en iransk militäråklagare att det var den mänskliga faktorn som gjorde att militären sköt ner planet. Det uppgavs vara ett handhavandefel.

Iran har tidigare bara velat förhandla med offrens familjer eller med vart och ett av länderna. Det har lämnat frågetecken för om och när anhöriga kan få pengar och hur mycket det kan bli.

Oklart om summa

Inte heller nu är det klart vilka nivåer det kan handla om. Ann Linde säger att de fem länderna kommer att stödja sig på vad internationella konventioner listar. Hon kan dock inte ange några belopp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav i februari att Iran skulle ha erbjudit en ersättning till de anhöriga till offren på 80 000 dollar, då motsvarande omkring 770 000 kronor, till varje drabbad familj. Det ansåg Ukraina var för lite pengar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska UD sade sig då inte ha hört något om summor.

Lars Larsson/TT

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

Ukraine International Airlines PS752 lyfte från Teheran med destination Kiev strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när flygplanet befann sig på cirka 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran.

Samtliga 176 som befann sig ombord dog. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

En utredning ledd av Iran pågår för att ta reda på vad som hänt. Sverige har rätt att utse en expert dit eftersom svenskar omkom. Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att utse varsin expert av samma orsak.

Även Ukraina, USA och Frankrike ingår i utredningen. Detta eftersom flygplanet tillhörde ett ukrainskt bolag, och att flygplanet var designat och byggt i Frankrike och USA.

Utrikes

Tumult under begravningen av etiopisk artist

Kistan med den mördade etiopiske artisten Hachalu Hundessa sänks under ett stort säkerhetspådrag på torsdagen.
Kistan med den mördade etiopiske artisten Hachalu Hundessa sänks under ett stort säkerhetspådrag på torsdagen.
Foto: Foto: OBN/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tumult utbröt i den etiopiska staden Ambo under begravningen av den populäre artisten Hachalu Hundessa. Minst sex personer skadades bland de hundratals sörjande som samlats på en arena i artistens hemstad.

Hachalu Hundessa sköts ihjäl av okända angripare i huvudstaden Addis Abeba i måndags kväll.

Hans politiska sånger har utgjort ledmotivet för oromofolkets proteströrelse. Kort före mordet hade han kritiserat det etiopiska ledarskapet.

Dödsbudet har lett till våldsutbrott som hittills tagit runt 90 människors liv. De ökade etniska spänningarna befaras hota den demokratiska utvecklingen i landet.

En oromisk tv-kanal direktsände begravningen. Kistan kördes in på arenan i en svart bil, följd av ett brassband och män på hästar.

– Han var en verklig frihetskämpe. Han var en sångare som lyfte vår livsande, sade arrangören Belay Aqenaw.

Gatorna i huvudstaden Addis Abeba var ganska lugna på torsdagen, med mindre trafik än vanligt och många butiker fortfarande stängda efter oroligheterna.

Utrikes

Danmark öppnar en aning mer mot Sverige

Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.
Danmark gläntar lite mer på dörren gentemot svenskar. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Danmark gör inga större förändringar i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen – men man gläntar en aning mer på dörren för vissa områden i Sverige, enligt ett pressmeddelande från det danska utrikesdepartementet.

Skåningar kommer fortsatt inte att släppas in, om man inte klan uppvisa ett negativ covid-19-test. Men människor som bor i Blekinge och i Kronobergs län är välkomna och västerbottningar får fortsatt resa in i Danmark

NÄSTA ARTIKEL