Annons

Piteå-stjärnan: Det är inte rättvist

Piteå hoppades få åka på bortaturnéer likt NHL-lagen. Men när spelschemat för säsongen nu kommit står det klart att laget får åka kors och tvärs genom landet med ett par extra tuffa veckor i slutet av juli.
– Det känns inte rättvist, säger lagets anfallsstjärna Nina Jakobson.
Publicerad 1 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
"Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis", säger Nina Jakobsson.
"Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis", säger Nina Jakobsson.Foto: Pär Bäckström/TT

I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu har Svenska fotbollsförbundet publicerat ett nytt spelschema för damallsvenskan.

Den 28 juni startar serien med bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö. En av årets nykomlingar, Uppsala, ställs mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Annons

Den gången är resan på bara drygt 20 mil för Piteå. Därefter blir det betydligt tuffare. Allra värst ser det ut under ett par veckor i juli där lagets schema ser ut som följer:

+ 12 juli: Uppsala, borta.

+ 15 juli: Linköping, hemma.

+ 19 juli: Vittsjö, borta.

+ 26 juli: Växjö, hemma.

+ 29 juli: Kristianstad, borta.

När man kommit ner till Kristianstad har man avverkat över 560 mil.

– Vi vet ännu inte riktigt hur vi ska resa, men om vi blir tvungna att åka buss då blir det ju ganska så tufft, säger Nina Jakobsson till TT.

– Det är ju inte rättvist skulle jag säga. Du kan ju inte åka raka vägen heller utan det tar flera dagar vilket kommer att påverka hur vi kan träna och alla sådana förberedelser, fortsätter hon.

"Borde tagit hänsyn"

När klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) började pusslandet med spelschemat sade generalsekreterare Tomas Hoszek till TT att man ville se om det fanns möjlighet att pussla ihop bortamatcher, likt en NHL-tour för lagen i norr.

Annons

Men när spelschemat nu är publicerat finns endast ett sådant tillfälle för Piteå: efter matchen mot Kristianstad en 29 juli möter man Rosengård i Malmö den 2 augusti.

Nina Jakobsson hade gärna sett fler sådana lösningar.

– Man tycker ju att det borde vara en grej man ska hänsyn till. Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis. Framför allt handlar det om att vi ska kunna prestera på matcherna. Det är svårt att säga nu, men som det låter kommer det att bli tufft, säger hon.

"Inte lätt"

Piteå Tidningen skriver att klubben undersökt möjligheten att chartra ett plan – men att det är "uteslutet om inte någon miljonär hjälper till."

– Ja, det är klart att det hade varit drömmen men de pengarna vet jag inte om de finns. Nej, det är inte lätt, säger Jakobsson.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Damallsvenskan skulle ha startat i april men på grund av coronapandemin har man tvingats skjuta på säsongen.

TT söker EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Marie Carlsson/TT

Bella Franzén/TT

Fakta: Så startar damallsvenskan

Fakta: Så startar damallsvenskan

Umeå-Piteå

Uppsala-Djurgården

Linköping-Växjö

Göteborg-Kristianstad

Rosengård-Vittsjö

KIF Örebro-Eskilstuna

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons