Annons

Polis och räddningstjänst erbjuds provtagning

Personal inom räddningstjänst och polis med symptom erbjuds nu att testas för covid-19 på skånska vårdcentraler. Samtidigt pågår flera studier om covid-19 på Skånes universitetssjukhus.
Skåne • Publicerad 1 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med den 1 juni erbjuds den så kallade prioritetsgrupp 3, ”övrig samhällsviktig verksamhet”, där bland annat yrkesgrupper som polis och räddningstjänst ingår, provtagning.

– Det är glädjande att vi nu kan komma igång även med dessa tester. Vi behöver utöka möjligheten till provtagning, säger Sofia Ljung, förvaltningschef för primärvården, i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Annons

Det är i första hand personal inom polis och räddningstjänst med symptom som kommer att provtas. Provtagningen ska ske inom tre dygn från första sjukdomssymptom på vårdcentralen där man är listad.

Flera studier på sjukhuset

På Skånes universitetssjukhus pågår, parallellt med vården av sjuka patienter, flera studier och forskningsprojekt om covid-19. Studierna handlar bland annat om smittspridning och immunitet, diagnostik, behandling och rehabilitering av covid-19-patienter.

– I vissa av studierna kommer vi att få resultat inom några veckor eller månader. Andra kommer att pågå i år eller till och med årtionden, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Bland annat pågår en studie om läkemedlet remdesivir och dess behandlingseffekter där resultatet snart väntas. En annan studie går ut på att se effekten av att behandla covid-sjuka med blodplasma från personer som tillfrisknat från covid-19.

Högsta prioritet

Forskningen kring viruset har högsta prioritet på Skånes universitetssjukhus.

– Det är viktigt att vi på Skånes universitetssjukhus i samarbete med Lunds universitet forskar om covid-19 eftersom det är en sjukdom av en annan art än allt annat. Vi måste snabbt hjälpas åt att tillsammans med forskare över hela världen lära oss mer om covid-19 så att så många människor så fort som möjligt kan få diagnostik, behandling, rehabilitering och att vi också förstår vad som händer i samhället, säger Ingemar Petersson.

Aktuella siffror i Skåne

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1755 (+16)

Totalt antal provtagna i Skåne: 16825 (+117)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: 76 (-3), varav i intensivvård 12 (-4)

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 194 (+8)

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons