Kultur och nöje

Stephan Wilson ger ut träningsljudbok

Programledaren Stephan Wilson ger ut ett antal träningsljudböcker. 2017 körde han cykelloppet Vätternrundan. Arkivbild.
Programledaren Stephan Wilson ger ut ett antal träningsljudböcker. 2017 körde han cykelloppet Vätternrundan. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Programledaren Stephan Wilson ger ut ett antal korta ljudböcker med titeln "Kom i form och löpträna med Stephan Wilson". Böckerna är uppdelade i tre olika nivåer – för nybörjare, personer som är medeltränade och en bok för vana löpare. Enligt Stephan Wilsson är behovet av fysisk träning stort under den, av coronakrisen, präglade tid vi nu befinner oss i.

"Det är ovanligt att släppa ljudböcker för att sedan göra fysiska böcker. Men just nu behöver vi kunna komma ut och röra oss mer än vanligt. Och jag vet själv hur svårt det många gånger kan vara med motivationen. Därför kan jag inte vänta till i höst", säger Stephan Wilson i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De sätter ord på Jockum Nordströms konst

Alva From, Ewa Gerström, Ingrid Knutsdotter Thulin och Lisa Lagerström (bilden) har tillsammans med Matilda Arborelius och Frida Anund skrivit texter inspirerade av Jockum Nordströms konstverk The Anchor Hits the Sand.
Foto: Foto: Privat
Kultur och nöje
Litteratur/konst Under sommaren och en bra bit in i höst visas Jockum Nordströms utställning Utan lykta på Skissernas museum i Lund. Nu har utställningen kompletterats med ett häfte med texter skrivna av Lunds författarskolas magisterklass. – Det är spännande att se blandningen, ganska samstämmigt men ändå sex helt skilda röster, säger Lisa Lagerström, en av de sex studenterna i klassen.

Ewa Gerström, Ingrid Knutsdotter Thulin, Lisa Lagerström och Alva From har stämt möte på Skissernas museum för att för första gången se det tryckta häftet på plats. De tog alla magisterexamen på Lunds författarskola i våras, tillsammans med Frida Anund och Matilda Arborelius, och avslutar därmed fyra års studier på författarskolan.

Som en extra uppgift, utöver examensarbetet inbjöds de av Skissernas museum att skriva personliga texter inspirerade av konstnären Jockum Nordströms skuggspelsinstallation The Anchor Hits the Sand.

– Det känns verkligen roligt att se sina texter i tryck här och se hur fint det blev, säger Lisa Lagerström.

Detalj av Jockum Nordströms skuggspel The Anchor Hits the Sand.
Foto: Emma Krantz, Skissernas museum

Specialvisning

Ann Landgren Danielson som är curator för Jockum Nordströmutställningen berättar att Skissernas museum, som är en del av Lunds universitet, gärna vill knyta sina utställningar till samarbeten med olika institutioner och att det i det här fallet kändes naturligt med författarskolan.

– Vi tog fasta på att det finns ett starkt berättande i allt Jockum Nordström gör och att han jobbar så fritt mellan olika medier och material och själv också har gjort bilderböcker, säger hon.

Som start på projektet inbjöds de sex magistereleverna till en specialvisning av utställningen och The Anchor Hits the Sand.

– Det var så roligt att se dem där, berättar Ann Landgren Danielson. Jag var ändå lite orolig innan. Tänk om de inte skulle tycka att det var något? Men vi såg verkligen i deras blickar att det här gick hem.

– Vi hade fått se en kort video av verket tidigare men det var verkligen skillnad att se det på plats på museet, säger Alva From. Jag satte mig och skrev direkt mest för att jag ville få ner tankarna snabbt. Sedan blev det inte den slutgiltiga texten utan mer som stödord att ha i minnet.

Texthäftet som Lunds universitets författarskolas magisterelever gjort inspirerat av Jockum Nordströms utställning på Skissernas museum.

Samstämmigt men skilda texter

Magisterklassens gemensamma texthäfte har titeln ”Det finns sju världshav, men det finns inga riktiga gränser” och i det finns textfragment, dikter, essäer och noveller. Några har skrivit en text, andra två eller tre.

– Våra texter kommer ur våra egna uttryck och vi skriver verkligen på olika sätt men vi har också blivit förbluffade under vårt arbete på författarskolan över hur teman vi jobbat med vävs in i dem, säger Ingrid Knutsdotter Thulin. Så känns det även med Jockums verk.

– Det de enda riktlinjerna vi satte var att vi skulle utgå från Jockums skuggspel och att det skulle vara relativt korta texter, fortsätter Lisa Lagerström. Det är verkligen spännande att se blandningen det blev, ganska samstämmigt men ändå sex helt skilda texter.

Var det svårt skapa text utifrån ett konstverk?

– För mig var det inte alls svårt, säger Lisa Lagerström, Jag brukar hämta inspiration från musik och andra konstformer när jag skriver. Tidigare i magisterkursen läste vi gemensamt Doris Lessings Den femte sanningen och skrev texter inspirerade av den så på det sättet var det här en förlängning av kursen.

– Vad som också var spännande var att vi hade vår egen forskning på utbildningen och man kan se att vissa av texterna i häftet har teman som kommer från den också. Till exempel tid och det inre och yttre, säger Ewa Gerström.

– Jag tycker också att det kändes naturligt att utgå från ett verk eftersom vi som sagt gjort det innan och ingen konst uppstår heller i ett vakuum, flikar Ingrid Knutsdotter Thulin in.

Berikar upplevelsen

Att textprojektet genomfördes i samarbete med just Skissernas museum tycker författarskolans studenter känns extra bra.

– På författarskolan jobbar vi hela tiden med att titta på varandras texter och hjälpa varandra att arbeta fram något, förklarar Lisa Lagerström. Vi tittar sällan på de slutgiltiga texterna utan är i de här processerna och det är just de processerna som Skissernas museum visar, fast i bildkonsten.

– Det är så fascinerande när man börjar prata om konst och hur konst blir till att processerna ser så lika ut oavsett om det handlar om att skapa musik, bildkonst eller en text, menar Ingrid Knutsdotter Thulin.

Texthäftet finns sedan två veckor i kassan i entrén på Skissernas museum och erbjuds alla besökar gratis.

– Vi hoppas att man kan sätta sig på museet och läsa några rader och man kan också ta hem häftet och läsa det där. Har man då sett skuggspelet och utställningen så hoppas vi att det kan berika upplevelsen, säger Ann Landgren Danielson. Så har det varit för mig. Även om jag känner Jockum Nordströms bildvärld väl så blir det en fördjupning att läsa de här texterna och man börjar associera.

– Jag har också förstått av personalen på museet att häftet är väldigt populärt. lägger hon till.

Fler samarbeten

För magistereleverna är utbildningen på författarskolan avslutad men samarbetet dem emellan tar inte slut för det.

– Vi vill fortsätta att träffas och prata om litteratur, gräva, ha textsamtal och responser, säger Ewa Gerström. Just det där sammanhanget, att våga förlora sig i skrivande tillsammans med andra som är så viktigt. Sedan tror jag också att vi alla sitter och arbetar på våra skrivprojekt eller romaner eller lyrik.

– Det är så fint också det vi gör i dag när vi träffas här på Skissernas, lägger Ingrid Knutsdotter Thulin till. Jag hoppas att vi kan fortsätta att uppleva konst tillsammans och inspireras av den.

Från Skissernas museums sida kan man absolut tänka sig fler samarbeten med författarskolan och Ann Landgren Danielson berättar att man efter sommarsemestrarna ska arbeta mer aktivt med magisterelevernas texterna på social medier och även lägga ut dem på hemsida. Dessutom kommer Jockum Nordström-utställningen att avslutas med ytterligare ett samarbete mellan konst och litteratur.

– Litteralund startar samma helg som vi avslutar utställningen så vi hoppas på en finissagehelg där Litteralund är ett av de tyngre inslagen. Då ska det handla om berättande och det blir högläsning ur Jockums bilderböcker, avslöjar Ann Landgren Danielson.

FAKTA

Skissernas Museum och Jockum Nordström

Jockum Nordström-utställning Utan lykta visas på Skissernas museum i Lund till och med 18 oktober.

Med koppling till coronapandemin och restriktionerna som råder begränsar museet antalet personer som får vistas i lokalerna till 40 och räknar vid in- och utsläpp.

Kultur och nöje

Tommy Körberg till Dalhalla i sommar

Tommy Körberg. Arkivbild.
Tommy Körberg. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tommy Körberg gör den 1 och 2 augusti två intima konserter på Dalhallas scen, där han framför sina favoritlåtar och berättar tillhörande anekdoter.

Konsertscenen Dalhalla utanför Rättvik har på grund av pandemin stått tom i sommar, men har nu börjat annonsera "intima" konserter med 50 personer i publiken varje kväll.

Sedan tidigare är det klart att Robert Wells och Magnus Carlson i augusti gör två spelningar vardera på stenbrottsarenan i Dalarna.

Kultur och nöje

Nick Cannon sparkas efter uttalanden

Programledaren, rapparen och komikern Nick Cannon. Arkivbild.
Programledaren, rapparen och komikern Nick Cannon. Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske programledaren Nick Cannon får sparken av sin arbetsgivare, tv-jätten Viacom CBS, efter att ha uttryckt sig antisemitiskt i sin podcast "Cannon's class", skriver The New York Times.

Det var i slutet av juni som Cannon i ett podcastavsnitt intervjuade rapparen Richard Griffin, känd som Professor Griff. Rapparen var tidigare medlem i Public Enemy, men sparkades från hiphopgruppen 1989 efter att ha sagt att judar är ansvariga för "majoriteten av den galenskap som pågår runt om i världen".

I podcastavsnittet höll Griffin fast vid sina gamla uttalanden och fick samtidigt medhåll från Cannon.

"Du talar fakta. Det finns ingen anledning att vara rädd för något när du talar fakta", sade Cannon, som i avsnittet även lade fram antisemitiska konspirationsteorier, däribland att bankfamiljen Rothschild "kontrollerar allt".

Nick Cannon har för Viacom CBS bland annat lett komediprogrammet "Wild n out", som först sändes på MTV och senare VH1. Han är även känd för sitt tidigare äktenskap med artisten Mariah Carey.

Kultur och nöje

Förväntansfullt när Vasamuseet öppnade igen

Efter fyra månader har nu Vasamuseet åter öppnat för besökare.
Efter fyra månader har nu Vasamuseet åter öppnat för besökare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter att ha hållit stängt i fyra månader har Vasamuseet öppnat igen. Trots både semestertider och coronapandemi köade en rad förväntansfulla besökare utanför museet på öppningsmorgonen.
– Jag är en stor Vasavän. Jag tycker att hon är fantastisk. Så jag är riktigt glad att vara här, säger besökaren Claudia Menz.
PREMIUM

Vasamuseet var ett av de museer som tvingades stänga när coronapandemin svepte in över landet. De vanligtvis så välbesökta lokalerna ekade plötsligt tomma.

Fyra månader och ett par krispaket senare, var det under onsdagen dags att slå upp portarna igen. Och redan innan öppningen ringlade sig kön en bra bit över gårdsplanen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kanye West uppges hoppa av presidentvalet

Kanye Wests två veckor långa presidentkampanj uppges vara inställd. Arkivbild.
Kanye Wests två veckor långa presidentkampanj uppges vara inställd. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Bara två veckor efter beskedet om att Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet kommer nu uppgifter om att rapparen ändrat sig.

Till New York Magazine säger kampanjmedarbetaren Steve Kramer att presidentkampanjen är inställd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

TV4 fälls för olämpliga reklamavbrott

TV4:s reklamavbrott under Jonas Gardells scenshow 'Queen of fucking everything' fälls av Granskningsnämnden. Arkivbild.
TV4:s reklamavbrott under Jonas Gardells scenshow "Queen of fucking everything" fälls av Granskningsnämnden. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

TV4 agerade "nonchalant" när de bröt för reklam under två storfilmer och en scenshow. Det menar Granskningsnämnden för radio och tv, som nu kräver tv-kanalen på totalt 200 000 kronor för olämpliga reklamavbrott, något som Nöjesbladet var först att rapportera om.

Reklamavbrotten skedde under Quentin Tarantinos "The hateful eight" och filmatiseringen av Jojo Moyes storsäljare "Livet efter dig", samt under Jonas Gardells scenshow "Queen of fucking everything".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gitarrjätte ger hittelön för saknade dokument

Gibson har tillverkat gitarrer sedan 1894, och är sedan dess ett av världens mest framstående gitarrmärken. Arkivbild.
Gibson har tillverkat gitarrer sedan 1894, och är sedan dess ett av världens mest framstående gitarrmärken. Arkivbild.
Foto: Mark Bugnaski/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det klassiska gitarrföretaget Gibson erbjuder en hittelön på drygt en halv miljon kronor till den som hjälper dem att hitta en uppsättning dokument som varit försvunna i 30 år.

Det man letar efter är fraktregistren från åren 1959-1960, som visar alla gitarrer som fraktats under de specifika åren. Dokumenten ska senast ha setts i Michigan i norra USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dystopiklassikern: Battle royale

Chiaki Kuriyama som Takako Chigusa i den ultravåldsamma satiren 'Battle Royale'. Kuriyama blev senare castad som 'Gogo' i Quentin Tarantinos 'Kill Bill vol 1'. Pressbild.
Chiaki Kuriyama som Takako Chigusa i den ultravåldsamma satiren "Battle Royale". Kuriyama blev senare castad som "Gogo" i Quentin Tarantinos "Kill Bill vol 1". Pressbild.
Foto: Toei Company / Anchor Bay Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje 20 år efter premiären har Kinji Fukasakus ökända ultravåldsklassiker bara ökat i relevans. En framtid där japanska högstadiebarn tvingas slåss till döden verkar ännu närmre idag.
PREMIUM

Oscarsvinnaren "Parasit" (2019) och den mindre uppmärksammade men nästan lika mästerliga "Bränd" (2018) uttrycker båda ett hopplöst raseri inför de ökade klassklyftorna i dagens Sydkorea. Filmerna var bevisligen enkla att relatera till även i västvärlden och den sistnämnda fokuserade särskilt på hur de yngre generationerna, millenials och generation Z, blivit av med sin framtid. Efter att ha tvingats ut på en prekär arbetsmarknad finns idag finns bara två möjligheter: vinna eller förlora.

Redan år 2000 var den då 70-årige regissören Kinji Fukasaku före sin tid med att kanalisera samma generationsförtryck i "Battle Royale". Om än stöpt i en dystopisk genreform där alternativen för ungdomarna var "vinna eller dö".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL