Annons

Biltjuvar och bilägare åtalas för brott

Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Biltjuvar och bilägare har åtalats vid Falu tingsrätt. Arkivbild.
Biltjuvar och bilägare har åtalats vid Falu tingsrätt. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Fyra män åtalas för grovt rån efter att de under hot med en pistolattrapp tvingat till sig en bil från en kvinna i Borlänge i mars. Två av männen, båda i 20-årsåldern, greps strax efter händelsen och de andra två en tid senare.

"Rånet är rubricerat som grovt eftersom det handlar om en dyrbar bil. Utredningen visar att den stulna personbilen skulle säljas för att täcka en skuld som uppstått till följd av narkotikahantering.", säger förundersökningsledare Jimmy Skogström i ett pressmeddelande.

Annons

Även bilens ägare åtalas, han är misstänkt för vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen. Enligt åtalet ska bilägaren ha följt efter sin stulna bil i ett försök att återfå den och upprepade gånger krockat det fordon han körde i den stulna bilen. Senare ska han även ha jagat efter tjuvarna med ett basebollträliknande föremål. Åklagaren menar att bilägaren visat "grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet inför andra människors liv."

"Man har rätt att använda våld för att återta stulen egendom endast om återtagandet sker på brottsplatsen eller om gärningspersonerna kontinuerligt förföljs från brottsplatsen. Så var det inte i det här fallet.", säger Jimmy Skogström.

Målet tas upp i mitten av juni i Falu tingsrätt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons