Annons

Fifa om protesterna: "Använd sunt förnuft"

Reglerna är tydliga och kan inte misstolkas.
Politiska, religiösa eller personliga ställningstaganden och påståenden är förbjudna inom fotbollen. Men hur gör man med protester som kan ses vara i linje med den egna organisationens värderingar?
Fifas förslag till nationsförbunden:
"Använd sunt förnuft".
Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jadon Sancho visar undertröjan med budskapet "Justice for George Floyd".
Jadon Sancho visar undertröjan med budskapet "Justice for George Floyd".Foto: Lars Baron/AP/TT

Mängder av idrottare runt om i världen har på olika sätt demonstrerat sitt avståndstagande till händelserna i Minneapolis, där den obeväpnade afroamerikanen George Floyd långsamt kvävdes till döds under ett polisingripande den 25 maj. Floyds död ses som ännu ett tragiskt exempel på den underliggande rasismen i det amerikanska samhället och tände en krutdurk som satt åtskilliga amerikanska städer i brand och lett till en inrikespolitisk kris. USA upplever sina värsta oroligheter på 50 år.

De senaste dagarna har flera fotbollsspelare i Bundesliga öppet visat sitt stöd för Floyd. Dortmunds Jadon Sancho och Achraf Hakimi visade båda undertröjor med det skrivna budskapet "Justice for George Floyd". Schalkes Weston McKennie hade samma budskap på ett armband och Mönchengladbachs Marcus Thuram gick ned på knä, en handling som visade att han står på Floyds sida.

Riskerar straff

Annons

Det tyska fotbollsförbundet, DFB, meddelande i måndags att aktionerna strider mot regelverket och att spelarna riskerar någon form av straff eller reprimand.

Samtidigt har det Internationella fotbollsförbundet (Fifa), världsdelsförbunden och de nationella organisationerna länge arbetat aktivt mot alla former av rasism. Så vad gör man när de egna värderingarna uttrycks av spelare men krockar med ett regelverk som inte tillåter personliga ställningstaganden under en match?

Fifa bollar den heta potatisen vidare.

I ett uttalande säger man:

"Fifa förstår till fullo den djupa känsla och oro som många fotbollsspelare uttryckte mot bakgrund av de tragiska omständigheterna i George Floyd-fallet. Fifa har upprepade gånger uttalat sig resolut mot rasism och diskriminering av alla slag och nyligen stärktes reglerna i syfte att hjälpa till att utrota ett sådant beteende."

Rådet till de nationella förbunden och ligorna är att dessa framöver "bör använda sunt förnuft och ta hänsyn till sammanhanget kring händelserna".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons