Annons

Regioner med färre sjuka bör "stoppa smittan"

Fler och fler regioner går in i en fas med färre sjuka i covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu dessa regioner att gå tillbaka till strategin att stoppa smittan och utföra smittspårning.
Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Folkhälsomyndigheten framhåller att pandemin har slagit olika i olika regioner, som därför befinner sig i olika faser. Det påverkar också hur testningen ska gå till.

I en tidig fas handlar det om att stoppa smittan och hitta alla sjuka. Som när man i början av pandemin smittspårade personer som anlände till Sverige från andra länder.

Annons

I en pandemisk fas, som Stockholm nådde i mars, skulle en sådan provtagning inte fungera.

– Det är inte möjligt att provta miljoner människor i landet, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Då var det i stället viktigt att de som visade symptom skulle isolera sig.

Ny fas – ny strategi

Nu går en del regioner in i en ny fas med färre sjuka i covid-19.

– När fler och fler går in i en fas där sjukligheten minskar är det viktigt att gå tillbaka till att stoppa smittan, hitta alla sjuka och utföra utförlig smittspårning, säger Karin Tegmark Wisell.

Vissa regioner befinner sig fortfarande i tidig fas och har hela tiden arbetat på detta sätt, säger hon. Men i de regioner som nu ser en minskad sjuklighet är det alltså dags att slå om till en mer omfattande provtagning av alla med symptom, enligt Tegmark Wisell.

Antalet tester för pågående infektion med virussjukdomen covid-19 ökade förra veckan till knappt 36 500, enligt Folkhälsomyndigheten. Veckan innan var siffran cirka 29 000 prover. Antalet tester når därmed sin högsta notering sedan statistiken började föras i inledningen av mars – men är fortfarande långt från de 100 000 prover i veckan som Sverige har kapacitet att utföra.

Förra veckan backade dock Folkhälsomyndigheten från målet om 100 000 tester i veckan. Det var en beräkning som gjordes utifrån situationen i mitten av april, då betydligt fler än nu lades in på intensivvårdsavdelningar på grund av covid-19

Regeringen har samtidigt varit fortsatt tydlig med att testandet måste öka.

Utökad testning

Flera regioner, däribland Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Sörmland, har den senaste tiden aviserat att de utökar sin testning till att omfatta fler. Det handlar dels om personer som är sjuka men som inte behöver läggas in på sjukhus, dels om personer i den tredje prioritetsgruppen som klassas som "övrig samhällsviktig verksamhet".

Annons

Sedan tidigare testas patienter på sjukhus, riskgrupper, personer på äldreboenden samt vård- och omsorgspersonal, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Syftet med utökad testning är dels att förhindra smittspridning och därmed rädda liv, dels att få samhället att fungera genom att osmittade personer kan återgå till arbetet.

Antalet coronatester når sin högsta notering sedan statistiken började föras i början av mars. Arkivbild.
Antalet coronatester når sin högsta notering sedan statistiken började föras i början av mars. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta: Så många har testats

Fakta: Så många har testats

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 22: Nästan 36 500

Vecka 21: Nästan 29 000

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Drygt 29 100

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 275 500 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Prio-listan

Fakta: Prio-listan

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, boende inom omsorg och på institutioner, samt sjuka som söker vård på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons